Zoeken

Ontbijtmix van zaden en noten

Wat is er zo bijzonder aan zaden?

Zaden en pitten geven een heerlijke crunch aan je yoghurtontbijt. Tegelijkertijd zorgen ze voor heel wat voedzame nutriënten. Het zijn voornamelijk leveranciers van gezonde vetten, eiwitten en vezels. Energie, bouwstoffen en beschermende stoffen dus! De ene soort heeft al meer smaak dan de andere, waardoor het even zoeken was om een echt lekkere ontbijtcombinatie te vinden. Maar de aanhouder wint 🙂

Zelf gebruik ik deze zadenmix graag als topping voor een kom met yoghurt, havermout en fruit. Door havermout door de yoghurt te roeren, heb ik duidelijk een meer verzadigd gevoel. Haver is een graan en bevat dus, in tegenstelling tot zaden en pitten, een flinke portie trage koolhydraten. Deze zorgen voor energie en verzadiging en zijn ideaal om de dag mee te starten.

Mijn ontbijt

Mijn ontbijt bestaat uit twee tot drie porties fruit (in totaal zo’n 200 à 250 gram), zo’n 150 g yoghurt natuur (plantaardig of dierlijk), enkele eetlepels havermout en een grote eetlepel van mijn zadenmix. Elke fruitsoort kan dienen om een fruitslaatje mee te maken: peren, aardbeien, kaki’s, bananen, appels, bosbessen, granaatappelpitjes.

Het recept voor mijn ontbijtzadenmix is amper een recept te noemen. ’t Is gewoon alles samen gooien in een bewaarpot en je zit goed voor een maand of twee.

Ingrediënten voor één grote pot:

200 g pompoenpitten
200 g zonnebloempitten
200 g gebroken lijnzaad
200 g geroosterd sesamzaad
200 g chiazaad
200 g noten, grof gehakt (ik neem een handjevol van alles wat ik in huis heb)
30 g nigellazaad

 • NIGELLAZAAD
  Ik heb een tijdje gezocht naar mijn favoriete samenstelling en ik denk dat ik er nu wel ongeveer ben. Het nigellazaad ontdekte ik in Cyprus, maar je kan het hier ook vinden in de betere Turkse winkels of online. Het geeft enorm veel smaak (wat kruidig en oosters): 30 g op zo’n grote hoeveelheid andere zaden en noten volstaat om mijn mix die finishing touch te geven. Ik gebruik dit zaadje ook in mijn mediterrane zadencrackers.
 • LIJNZAAD
  Kies zeker voor gebroken lijnzaad en niet voor de intacte versie. Dit zaadje heeft namelijk een erg stevig schilletje dat de reis doorheen je spijsverteringsstelsel vaak wonderwel doorstaat. Zo kan je lichaam natuurlijk veel minder profiteren van de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die lijnzaadjes bevatten.
 • CHIAZAAD
  Het mysterieuze chiazaad, dat je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten vindt, maakt ook deel uit van mijn mix. Dit momenteel ontzettend populaire minizaadje wordt bestempeld als superfood: een bom aan vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Er worden dan ook tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, de ene al meer bewezen dan de andere. Ik ben nogal sceptisch wat al die wondereigenschappen betreft, maar wat je wél al meteen merkt als het zaadje zich vermengt met het vocht van de yoghurt, is dat het opzwelt. En dat zorgt er nu net voor dat je veel sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt.

Hoe zit het met de calorieën?

Mijn ontbijtzadenmix is niet echt een light zaak. 30 g bevat gemiddeld 170 kcal, wat meer is dan eenzelfde portie Special K (goed voor zo’n 115 kcal) of muesli (130 tot 140 kcal). Maar die calorieën leveren zoveel echt waardevolle bestanddelen, in tegenstelling tot deze die je naar binnen speelt met bijvoorbeeld die zogezegd lichte en gezonde cornflakes- en crueslitoestanden. Meer dan de moeite waard dus.

45 reacties

 1. Dag Karolien
  Zowel ik als de kinderen zijn fan van dit receptje als ontbijt. Ik las dat je ook rode vruchten in diepvriesversie hiervoor gebruikt. Leg je dan de avond voordien een portie te ontdooien in de ijskast om de volgende ochtend te gebruiken? Of op welke manier ontdooi jij het diepvriesfruit ‘s ochtends?
  Alvast bedankt!
  Groetjes

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!