Search

Tortiglioni met butternutsaus

Dertig weken ben ik nu zwanger, maar heel veel vreemde cravings heb ik nog niet gehad. De 85% cacao chocolade die ik altijd zo graag at, krijg ik niet meer binnen en ik kan wel heel de dag door fruit eten. Maar daar stopte het tot hiertoe min of meer. Nu ik in mijn derde trimester zit, voel ik echter dat mijn lichaam wat meer nodig heeft. Om heel specifiek te zijn: koolhydraten! Of misschien komt het wel gewoon door het intreden van de herfst 🙂 Want heel wat niet-zwangere vriendinnen hebben net zo’n zin in carbs als ik. Lekker, gezellig, vullend herfsteten, waar je blij van wordt.

Geen idee of je de tel bij houdt, maar pasta maak ik niet zo vaak klaar. Zeg maar, nagenoeg nooit. Om de eenvoudige reden dat ik niet zo’n liefhebber ben van het genre. Níét omdat het een verboden product zou zijn, of iets in die aard. Als ik kies voor koolhydraten neig ik veel meer naar volkorenbrood, kikkererwten, linzen en havermout. En letterkoekjes 🙂 (Die zwangerschaps-craving was ik even vergeten.) Pasta in het algemeen kan me dus gewoon weinig plezieren maar er is één uitzondering: tortiglioni. Don’t ask me why. Die dikke, holle, gedraaide staafjes vind ik gewoon een beduidend leukere beet hebben dan alle aanverwanten. Het slaat nergens op, ik weet het, maar het is wat het is 🙂 Ik was dan ook echt enthousiast toen ik een nieuwe, bio, volkoren tortiglioni in de pasta-afdeling van Delhaize zag staan: Armando Il Tortiglione op basis van volkoren tarwe en haver. Nog nooit ergens tegengekomen! Naast de tortiglioni, biedt Armando in hetzelfde gamma ook nog pappardelle (nog zo’n bijzondere, heerlijke vorm) en spaghetti aan.

Deze pasta’s bevatten superveel vezels: 10 g per 100 g! Ge-wel-dig en helemaal zoals het hoort, want de gemiddelde Belg eet nog steeds veel te weinig vezels (18 g per dag in plaats van het aanbevolen minimum van 25 g per dag), terwijl deze voedingsbestanddelen zo’n belangrijke rol spelen in onze gezondheid. Veel meer daarover kan je lezen in mijn nieuwe boek, Karola’s Kitchen – elke dag gewoon gezond 🙂 Naast vezels bevat de Armando volkoren tortiglioni 11,3 g eiwitten per 100 g. Pasta wordt vaak puur als een koolhydraatbron beschouwd, maar – zoals dat met alle voedingsmiddelen het geval is – bevat nog allerlei ander voedzaams. Zoals een mooie portie eiwitten dus 🙂

Ik combineer deze tortiglioni met pompoen en nog meer pompoen, omdat het nu eenmaal herfst is en ik een pompoen-addict ben. Daarnaast gaat er nog venkel in, veel knoflook, spinazie en salie. Pasta met verdere alleen maar groenten, maar oh zo lekker. Smakelijk!

Zijaanzicht: rechts een wit bord met tortiglioni met butternutsaus link een lepel

Tortiglioni met butternutsaus

Een herfstige pasta met geroosterde butternutpompoen en nog een heleboel heerlijke groeten afgewerkt met salie.
5 van 5 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Diner
Porties 3 grote eters

Benodigdheden

  • 1 foodprocessor

Ingrediënten
  

  • 1 butternutpompoen (zo'n 1,2 à 1,4 kg)
  • 6 sjalotten
  • 1 grote venkel
  • 4 dikke tenen knoflook (met schil)
  • 1 rode chilipeper
  • 2 el rijstolie (zie tips)
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 4 takjes verse tijm (optioneel)
  • 2 tomaten
  • 1 el appelciderazijn
  • 125 à 150 ml water
  • 4 à 6 el sojaroom
  • 2 à 3 grote handenvol jonge spinazie
  • een grote handvol verse salieblaadjes
  • 320 g volkoren tortiglioni
  • versgemalen zwarte peper en zeezout (naar smaak)

Voor de afwerking (optioneel)

  • hazelnoot olie of walnootolie
  • versgeraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde feta (zie tips)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Was de butternutpompoen grondig, maar schil hem niet. Schep de pitjes eruit met een lepel en snijd de pompoen in hapklare stukken (= stukken die je in één keer in je mond kan steken). Verwijder de schil van de sjalotten en snijd ze in grote stukken. Verwijder de stelen van de venkel, snijd de knol in kwarten en vervolgens in dikke reepjes.
  • Schep alle groenten op een bakplaat. Besprenkel met de rijstolie en strooi er 2 theelepels kurkuma en 2 theelepels oregano overheen. Rits de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de groenten. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om tot de kruiden en olie alle groenten bedekken.
  • Laat de knoflookteentjes in hun velletje zitten. Verwijder enkel het bovenste topje. Duw de knoflooktenen tussen de groenten. Snijd de chilipeper in de lengte in twee en verwijder de zaadjes en zaadlijsten. Leg beide helften ook tussen de groenten. Plaats 30 minuten in de oven (omscheppen hoeft niet).
  • Spoel intussen de spinazie en zet opzij. Spoel ook de salie, hak fijn en zet opzij.
  • Kook de tortiglioni beetgaar, volgens de aanwijzing op de verpakking (9 minuten), in een grote kookpot. Giet af en doe de pasta opnieuw in de pot.
  • Als de ovengroenten klaar zijn, is het tijd om de butternutsaus te maken. Zet de oven intussen op 180 °C.
  • Haal de knoflooktenen en chili van tussen de groenten en doe ze in een foodprocessor (verwijder hierbij de schil van de knoflook). Schep vervolgens een derde van de groenten in de processor. Verdeel de spinazie over de overgebleven groenten op de bakplaat en zet nog 5 minuten in de oven.
  • Verwijder de groene kern van de tomaten, hak ze in grote stukken en voeg ze, samen met de appelciderazijn, 4 à 6 eetlepels sojaroom en 125 ml water bij de groenten in de foodprocessor. Mix tot je een gladde saus bekomt. (Doordat er enkel groenten in gaan en geen boter of zetmeel, behoudt de saus een klein beetje een pureetextuur, maar dat is normaal.) Voeg indien nodig nog wat water toe om de gewenste dikte te bekomen en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak.
  • Schep de saus bij de tortiglioni en voeg ook de salie toe. Schep om. Verdeel de pasta over vier borden. Schep de geroosterde groenten om en verdeel over de pasta. Druppel er tot slot wat hazelnoot- of walnootolie overheen.
Trefwoord Vegetarisch, vegan, pasta, lactosevrij

Tortiglioni met butternutsaus: tips & tricks

Salie en pompoen passen ongelooflijk goed samen. Het is bijna een even klassiek duo geworden als basilicum en tomaat. En terecht! Salie heeft een uitgesproken smaak maar geef dit heerlijke kruid alsjeblieft een kans. Een andere gerecht waarin ik pompoen en salie combineer, is de Pompoen en raapjes uit de oven met salie, blauwe kaas en hazelnoten.

Je kan deze pasta afwerken met wat versgeraspte Parmezaanse kaas of verkruimelde feta om ‘m vullender te maken. Voor mij persoonlijk is het combineren van pasta en kaas een te zware belasting voor mijn spijsvertering. Manlief echter vond dit gerecht “Héérlijk!” maar die Parmezaanse kaas was voor hem wel een must.

Rijstolie kan je zorgeloos verhitten tot 240 °C. Het is daarom de olie die ik gebruik in alle recepten die een hoge temperatuur vragen. Gebruik geen olijfolie voor dit gerecht. Deze heeft namelijk een rookpunt van 180 °C en vormt toxische verbindingen bij hogere temperaturen.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

63 reacties

  1. Deze stond al lang op mijn lijstje om te maken. Die saus!!! Zalig lekker. Normaal gezien ook niet zo’n pompoenfan, maar dit gerechtje kan me zeker doen bekeren ? Bedankt, Karolien!

  2. Dit is een heel smakelijk gerechtje. Echt top! Ik gebruik al een tijdje rijstolie, meestal als vervanger van olijfolie. Ik dacht dat men met rijstolie ook kan frituren, maar nu lees ik dat men rijstolie niet alleen moet vermijden als frituurolie, maar ook best helemaal niet gebruikt. ahealthylife.nl/wat-is-de-gezondste-olie-om-in-te-frituren-de-krokante-waarheid Ik geraak er even niet aan uit. Kun jij mij hierbij helpen aub? Alvast veel dank.

    1. Rijstolie kan je zeker en vast WEL gebruiken om te frituren vanwege het hoge rookpunt (tenzij dit uiteraard anders op de verpakking zou staan). Ik schrijf uitgebreid over de verschillende vetstoffen en hoe ze te gebruiken in mijn 2de boek. (De website die je aangeeft is hypergesponsord met een giga webshop. Ik beschouw hem geenszins als betrouwbaar. En deze info klopt gewoon niet, dus einde verhaal voor mij.)

      PS Zou je dit type gezondheidsvragen alsjeblieft willen voorbehouden voor de Q&A? Daar zijn ze meer op hun plaats omdat er meer mensen op die manier ook geïnformeerd worden 🙂 Ik vind het een heel erg goede vraag trouwens. Er bestaat veel verwarring over het gebruik van vetten.

  3. Dit gerechtje kwam hier al veel op tafel en is echt zalig! Heerlijk comfortfood! We maken het meestal zonder salie, omdat ik dit vaak niet vind in de winkel… We maken altijd een dubbele portie want dan kunnen we er de volgende dag ook nog van genieten ?

    1. Een toppertje hè ? Blij dat het kan smaken! En wat de salie betreft: een saliestruik is HEEL robuust. Dus als je een de kans hebt om naar een tuincentrum te gaan, kan je daar een plantje kopen om in de tuin of op je terras te zetten. Ik heb totaal geen groene vingers, echt een ramp, maar ik heb intussen al 6 jaar een salieplantje dat nog steeds leeft 🙂 Een stuk goedkoper ook!

    2. Dag Karolien! Een geweldig recept, is dit. Ik was er helemaal verzot op toen ik het de eerste (en tweede, derde, …) keer maakte. Heb je soms tips om de venkel te vervangen door iets anders in de winter? Aangezien butternut nu wel nog in het seizoen is, zou ik het graag eens maken. Alvast bedankt!

      1. Hey Julie, fijn dat het zo smaakt! Je kan de venkel makkelijk vervangen door (extra) rode ui, sjalottes of zoete witte ui 🙂 Ik denk dat ook gele boterraapjes (die zijn wat zoeter) er wel nog goed bij zouden gaan!

  4. Super lekker! Veel groenten, ben ik altijd fan van .
    Voor de ‘moeilijker eter = mijn man ….. spekjes toegevoegd …. die nauwelijks te bespeuren waren … haha…:-)
    Is zeker een blijver op ons menu

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!