Uiensoep met balletjes en kaascroutons

Uiensoep is comfortfood ten top. Deze variant op de klassieker is ook nog eens uitermate voedzaam. Bomvol groenten en bomvol smaak! De zachte, zoute balletjes en de krokante kaascroutons maken dit soepje onweerstaanbaar lekker.

Winters comfortfood

Januari en februari zijn naar mijn gevoel lange maanden. De lichtjes en glitter van de feestdagen liggen achter ons en de lente staat nog niet direct voor de deur. Koude, zonnige dagen vind ik heerlijk, maar wanneer het grijs wordt, heeft dat al snel impact op mijn gemoed. De lente in huis halen door grote schoonmaak te houden en tulpen, hyacinten en narcissen in huis te halen helpt! En comfortfood op tafel zetten helpt ook.

Niet alleen de koude en het grijs, maar ook de baby in mijn buik maken dat ik ontzettend verlang naar voedzame, vullende, hartverwarmende kost. Alles met puree kan mij bekoren. (Lang leve de Bedriegt den boer en de Champignonragout met knolselderpuree!) Vlaamse klassiekers maken mij blij. (Hoera voor de Gevulde paprika’s en Vol-au-veggie!) En stevige boeiende maaltijdsoepen houden mij warm. (On repeat: de Minestrone met pestokrokantjes en de Snelle misonoedels.) Zo’n nieuw, verzadigend soeprecept heb ik vandaag voor jou in petto!

Vullend en voedzaam

Een maaltijdsoep is zo veel meer dan een gewone groentesoep. Niet dat er iets mis is met gewone groentesoepen, ze zijn heerlijk bij een boterham of als snack. Maar een maaltijdsoep moet alle noodzakelijke bouwstenen en energie bevatten, om je lichaam alles te geven wat het nodig heeft om verder te gaan.

Ook eiwitten zijn dus een must. Ik koos in dit recept voor balletjes, volledig plantaardig, boordevol proteïnen én smaak. Daarvoor gebruikte ik het Delhaize vegan “kneedgehakt”. Een product dat hier eerder al eens aan bod kwam, bij de Gevulde paprika’s. Per 100 g bevat dit gehakt 14 g eiwitten, 1,8 g verzadigd vet en 6,2 g vezels. Het is daarnaast (zoals dat hoort voor een kwalitatieve vleesvervanger) verrijkt met vitamine B12 en ijzer.

Het eiwitgehalte ligt met die 14 g nipt lager dan bij dierlijk gehakt, maar dat bevat dan weer makkelijk 4 keer meer verzadigd vet en niets van vezels. Daarmee kunnen we dus onomwonden stellen dat het Delhaize vegan gehakt voedzamer is dan dierlijk gehakt. En – minstens even belangrijk – het is echt lekker!

Vegan voor de Vlaming

Karola’s Kitchen draait rond voedzaam en grotendeels plantaardig eten. Ik wil echter niet alleen de vegetariërs, groengezinde mensen en health lovers tevreden stellen, ook de Vlaams klassieke eter moet content van tafel gaan. Smaken verschillen en ik ga geen gekke beloftes doen, maar dit is wel absoluut mijn missie, bij elk recept dat ik maak.

Hier thuis kan ik makkelijk de proef op de som nemen, want Pieterjan is toch eerder avers dan enthousiast tegenover alles wat te veel “Dit is gezond!” uitstraalt 🙂 Bovendien eet hij buitenshuis wel nog vlees en kan hij dus goed vergelijken. (In tegenstelling tot mij, want ik eet al 27 jaar geen vlees en gevogelte.) Lang verhaal kort: ook hij is fan van dit gehakt!

Ik ben dus behoorlijk optimistisch over het succesgehalte van dit recept. De kruidige, chewy balletjes, de onweerstaanbaar lekkere, knapperige kaascroutons, de vertrouwde smaken van de uiensoep… Dit is een feel good recept voor iedereen! Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een diep wit bord gevuld met uiensoep met balletjes. Ernaast liggen kaascroutons.

Uiensoep met balletjes en kaascroutons

Uiensoep is comfortfood ten top. Deze variant op de klassieker is ook nog eens uitermate voedzaam. Bomvol groenten en bomvol smaak! De balletjes en kaascroutons maken dit soepje onweerstaanbaar lekker.
5 van 3 stemmen
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 45 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten
  

De uiensoep

  • 6 witte uien
  • 2 el olijfolie
  • 250 g kastanjechampignons of witte champignons
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 tl honing
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 dikke tenen knoflook
  • een bosje verse tijm (je hebt in totaal 2 el tijmblaadjes nodig)
  • 10 blaadjes salie
  • 1 bouillonblokje naar keuze
  • 1 l heet water
  • 2 el sojasaus
  • 2 stelen boerenkool
  • 200 ml volle (plantaardige) melk

De balletjes

  • een grote handvol verse bladpeterselie of 2 el diepgevroren fijngehakte peterselie
  • 1 bakje Delhaize vegan kneedgehakt (250 g)
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde tijm
  • een snuifje cayennepeper
  • 1 el rijstolie of ander bereidingsvet

De kaascroutons

  • 3 sneetjes oud brood
  • 1 el olijfolie
  • 30 g geraspte kaas zoals gryère, emmentaler of parmezaan

Instructies
 

De uiensoep

  • Snijd de uien in dunne halve ringen. Verwarm de olijfolie in een grote kookpot (bij voorkeur met antikleeflaag) en voeg de ui toe. Laat 10 à 15 minuten stoven en roer hierbij af en toe om. Zet na enkele minuten het deksel op de kookpot.
  • Voeg na ca. 5 minuten stoven de appelciderazijn, honing en laurier bij de ui.
  • Spoel de champignons grondig (in dit recept mag dat :)) en snijd ze in plakjes. Voeg ze na 10 minuten stoven bij de ui. Pers er ook de knoflook bij. Laat nogmaals enkele minuten bakken, tot de champignons wat kleur krijgen.
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en hak ze zijn. Hak ook de salie fijn. Voeg de kruiden bij de ui en champignons en laat ze even meestoven. Kruid met zout en veel versgemalen zwarte peper.
  • Doe het bouillonblokje, het water en de sojasaus bij de groenten en breng aan de kook. Laat de soep op een zacht vuurtje pruttelen en maak intussen de balletjes en kaascroutons. (Ga pas over naar de volgende stap als die klaar zijn.)
  • Haal het boerenkoolblad van de nerf, spoel de bladeren grondig en zwier ze droog. Snijd de boerenkool in dunne reepjes en voeg ze bij de soep. Roer om en laat de kool 1 à 2 minuten meekoken.
  • Voeg de melk en balletjes bij de soep. Serveer de soep met de kaascroutons.

De kaascroutons

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd het brood in blokjes en stort het op een bakplaat. Schep het om met de olijfolie en leg de blokjes brood dicht bij elkaar op de plaat. (Niet op elkaar, maar naast elkaar.)
  • Bestrooi het brood met de kaas en plaats het 15 minuten in de oven.

De balletjes

  • Hak de bladpeterselie fijn. Doe het kneedgehakt in een kom en voeg de baldpeterselie, het gerookte paprikapoeder, de tijm en de cayennepeper toe. Duw de kruiden in het gehakt met behulp van een vork en meng tot alle ingrediënten gelijkmatig verdeeld zijn.
  • Draai kleine balletjes van het gehakt. Verhit de rijstolie in een antikleefpan en bak de balletjes enkele minuten tot ze een mooi korstje hebben.

Uiensoep met balletjes en kaascroutons: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Ik gebruik rijstolie voor het bakken van de balletjes, omdat de temperatuur van de pan erg hoog kan worden. (Alles over het gebruik van bereidingsvetten lees je in mijn tweede boek Karola’s Kitchen – Elke dag gewoon gezond en in de inleiding van Karola’s Kitchen – Het kookboek.) Je vindt rijstolie onder meer bij Delhaize (klik hier voor de verpakking).
  • Wil je wat tijd besparen, gebruik dan voorgesneden champignons. In sommige supermarkten vind je ook voorgesneden boerenkool. (Hou er wel rekening mee dat voorgesneden groenten veel minder lang bewaren.)
  • Weet je niet wat gedaan met de rest van de boerenkool? Neem dan zeker een kijkje bij de volgende recepten!
  • Ik gebruik hier dus – zoals omschreven in de inleiding – het Delhaize vegan gehakt. Andere veggie Delhaize-producten waar ik fan van ben (omwille van zowel de smaak als de voedingswaarde) zijn het seitan gehakt (dit is wat men noemt “rulgehakt”, ideaal voor in bijvoorbeeld spaghettisaus of Chili sin carne) en de falafel.
  • Zoals in alle Karola’s Kitchen-recepten zijn ook hier de 3 aangegeven porties voor grote eters.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik glutenvrij brood voor het maken van de kaascroutons en neem tamari in plaats van sojasaus.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij. De meeste geraspte kazen bevatten namelijk geen lactose. Om zeker te zijn, kan je in de voedingswaardetabel even kijken bij de hoeveelheid suiker. Als die lager is dan 1 g per 100 g, mag je de kaas beschouwen als lactosevrij.
  • Vegan
    Gebruik een vegan alternatief voor geraspte kaas om dit recept helemaal plantaardig te maken.
  • Andere aanpassingen
    • Als je geen boerenkool kan vinden, gebruik dan zo’n 100 g spinazie.
    • Je kan de champignons eventueel weglaten. Ik vind dat ze een fijne extra umamismaak geven, maar ze zijn geen absolute must.

Vooraf bereiden en bewaren

Je kan deze uiensoep perfect vooraf bereiden. Hou de gebakken balletjes dan bij voorkeur apart. Breng de soep voor het serveren aan de kook en laat de balletjes nog 1 minuut opwarmen in de kokende soep. Ook de kaascroutons kan je vooraf maken. Bewaar ze in een luchtdichte bokaal.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts

8 reacties

  1. Ziet er lekker uit! En proficiat met de baby in de buik…. Deed me meteen wel alert zijn bij de salie in dit recept: als je borstvoeding geeft, kan salie ervoor zorgen dat je plots veel minder melk hebt: belangrijk om weten wanneer dit niet de bedoeling is 🙂
    Maar ik probeer het recept dus binnenkort zeker eens uit, dank je wel!

    1. Hey Ellen, dank je voor de bezorgdheid maar dat is helemaal niet nodig 🙂 Verse salie, in normale hoeveelheden heeft geen enkele impact. Stel dat je een zeer intense thee zou trekken van een hoop gedroogd salieblad, dan kan dat wel invloed hebben. Maar dat is in dit recept dus niet het geval 😉
      Geniet ervan! Doe ik ook, met salie en alles 😅

  2. 5 sterren
    Hoi iedereen, Recept dit weekend gezien en direct op het menu gezet. Amaai, wat een smaakbommetje. Alles zat goed. We hebben er hier met 5 van gesmuld, inclusief 3 kinderen dus! Heel kindvriendelijk Recept dus, ze waren gek op de combinatie met de kaaskorstjes.

  3. 5 sterren
    Amai, hoe lekker was dat! Deze middag bezig geweest met preppen en restjes opwerken. Dankzij jou te volgen ben ik hier een heel stuk creatiever in geworden. Intussen deze verse soep klaar, de ovenschotel met knolselderij en mosterdsaus uit Smaakvol, verse granola en bananenpannenkoekjes aangezien de blender nu toch al in gebruik was geweest. Merci voor alle inspiratie! En veel succes met de laatste loodjes. Yes you can!

Geef een antwoord

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!