Karola's Kitchen - zomerse ijsthee met gember, limoen en munt

Zomerse ijsthee

Ik heb de Cola Zero afgezworen. Een big deal, voor mij dan toch. Mijn dagelijkse blikje Cola Zero was sinds een jaar of 5 een ongezonde gewoonte. Ergens in de namiddag, als oppepper. Of als drankje in de duizendmiljoen weinig creatieve eet- en drinkgelegenheden die niets anders alcohol- en suikervrij te bieden hebben. Een Cola Zero kon me heel erg smaken, maar het was vooral een handig iets om niet altijd water te moeten drinken. Lichtelijk verslavend, jammer genoeg. Het werd tijd om er eens komaf mee te maken.
Ik ben eraan begonnen met het idee: Ik ga het zelf niet meer in huis halen, maar zo eens ergens op verplaatsing mag het nog wel. De nooit-meer-gedachte werkt namelijk averechts bij mij. Nooit meer New Yorkers van den Aldi, nooit meer frietjes, nooit meer Ben & Jerry’s Peanut Butter Cup. Ik zou dat een heel triestig idee vinden, zinloos ook. Je wordt niet plots ongezond van sporadisch eens iets zogenaamd slechts te eten. ’t Is maar als zo’n dingen gewoontes worden… Zo pak ik het dus ook aan met die Cola Zero: ik hou het voor heel af en toe. Intussen zijn er al 2 weken voorbij en heb ik nog geen enkele keer een blikje, flesje of glas van het chemische goedje in handen genomen. En het lukt verrassend genoeg zonder problemen. Ik heb wel meteen werk gemaakt van lekkere, suikervrije alternatieven, want hoeveel kraantjeswater ik ook drink per dag, echt spannend vind ik het niet. Gearomatiseerde waters kunnen me zeker wel even entertainen, maar ook die vind ik na een tijdje weinig smaak hebben. Mijn kruidenijsthee (klik hier voor het recept) daarentegen vormt voor mij wel een prima alternatief! Het nadeel daarvan is dat hij de tijd moet krijgen om af te koelen, dus ik wou een lekker en sneller-klaar drankje om binnen handbereik te houden. En deze zomerse ijsthee met gember en limoen is het resultaat. De laatste 2 weken staat er dan ook altijd een schenkkan in de koelkast. En voorlopig… nog geen Cola Zero cravings.

Karola's Kitchen - zomerse ijsthee met gember, limoen en munt

Ingrediënten voor één schenkkan:

1,5 tl steviapoeder
het sap van ½ limoen
zo’n 2 cm verse gemberwortel, geschild
2 takjes munt
1 à 1,2 l koud water

Bereiding:

Giet het limoensap in de kan. Rasp de gember tot je zo’n 2 tl hebt. (Door dit rechtstreeks in de kan te doen, vang je ook al het smaakvolle sap op.) Schep de stevia erbij en vul aan met het water. Steek de takjes munt erbij en plaats de ijsthee in de koelkast. Als je ‘m meteen wil serveren, geef er dan wat ijsblokjes bij.

Tips:

Andere suikervrije, gezonde drankjes die ik je kan aanraden zijn:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten