Zoek

Zomerse ijsthee

Ik heb de Cola Zero afgezworen. Een big deal, voor mij dan toch. Mijn dagelijkse blikje Cola Zero was sinds een jaar of 5 een ongezonde gewoonte. Ergens in de namiddag, als oppepper. Of als drankje in de duizendmiljoen weinig creatieve eet- en drinkgelegenheden die niets anders alcohol- en suikervrij te bieden hebben. Een Cola Zero kon me heel erg smaken, maar het was vooral een handig iets om niet altijd water te moeten drinken. Lichtelijk verslavend, jammer genoeg. Het werd tijd om er eens komaf mee te maken.
Ik ben eraan begonnen met het idee: Ik ga het zelf niet meer in huis halen, maar zo eens ergens op verplaatsing mag het nog wel. De nooit-meer-gedachte werkt namelijk averechts bij mij. Nooit meer New Yorkers van den Aldi, nooit meer frietjes, nooit meer Ben & Jerry’s Peanut Butter Cup. Ik zou dat een heel triestig idee vinden, zinloos ook. Je wordt niet plots ongezond van sporadisch eens iets zogenaamd slechts te eten. ’t Is maar als zo’n dingen gewoontes worden… Zo pak ik het dus ook aan met die Cola Zero: ik hou het voor heel af en toe. Intussen zijn er al 2 weken voorbij en heb ik nog geen enkele keer een blikje, flesje of glas van het chemische goedje in handen genomen. En het lukt verrassend genoeg zonder problemen. Ik heb wel meteen werk gemaakt van lekkere, suikervrije alternatieven, want hoeveel kraantjeswater ik ook drink per dag, echt spannend vind ik het niet. Gearomatiseerde waters kunnen me zeker wel even entertainen, maar ook die vind ik na een tijdje weinig smaak hebben. Mijn kruidenijsthee (klik hier voor het recept) daarentegen vormt voor mij wel een prima alternatief! Het nadeel daarvan is dat hij de tijd moet krijgen om af te koelen, dus ik wou een lekker en sneller-klaar drankje om binnen handbereik te houden. En deze zomerse ijsthee met gember en limoen is het resultaat. De laatste 2 weken staat er dan ook altijd een schenkkan in de koelkast. En voorlopig… nog geen Cola Zero cravings.

Karola's Kitchen - zomerse ijsthee met gember, limoen en munt

Ingrediënten voor één schenkkan:

1,5 tl steviapoeder
het sap van ½ limoen
zo’n 2 cm verse gemberwortel, geschild
2 takjes munt
1 à 1,2 l koud water

Bereiding:

Giet het limoensap in de kan. Rasp de gember tot je zo’n 2 tl hebt. (Door dit rechtstreeks in de kan te doen, vang je ook al het smaakvolle sap op.) Schep de stevia erbij en vul aan met het water. Steek de takjes munt erbij en plaats de ijsthee in de koelkast. Als je ‘m meteen wil serveren, geef er dan wat ijsblokjes bij.

Tips:

Andere suikervrije, gezonde drankjes die ik je kan aanraden zijn:

17 reacties

 1. Hallo Karolien,

  Kan je de Stevia ook vervangen door Zusto of raad je dit hier minder aan?
  Aangezien ik de Zusto al heb aangeschaft voor het bakken van de kaastaartpotjes. 🙂

  Groetjes,
  Helena

  1. De bubbels gaan eruit gaan en ik denk dat je thee dan zuurder en nog steeds niet bubbelig zal zijn 🙂
   Je kan er misschien achteraf bubbels in blazen met een Sodastream? (Op eigen risico weliswaar :))

 2. Dag Karolien
  Is de zoetstof erythritol ook een goed alternatief? Lost deze op in koude drank? En hoe is de verhouding tov Stevia?
  Alvast bedankt voor je antwoord, groetjes

  1. Hey Vera, ik heb nog nooit pure erythritol gebruikt dus ik zou zeggen: bekijk de verpakking goed en kijk eventueel op de website van de firma. De stevia die ik in dit recept gebruikt is een een-op-tweesuikervervanger: je hebt dus half zoveel nodig als suiker. Dat is voor veel zoetstoffen zo en staat sowieso altijd op de verpakking. Als jouw erythritol ook een een-op-tweesuikervervanger is, kan je dus evenveel gebruiken als in het recept. Over de oplosbaarheid in water zal je online wel iets kunnen vinden. Ik denk dat dit met erythritol kan. Zústo is voor zover ik weet de enige zoetstof die niet oplost in vloeistof. Maar check het toch meer even dubbel 😉

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!