Vijgen en gegrilde courgette met geitenkaas

De zomer heeft veel te bieden als het op groenten en fruit aankomt. Iedereen kent paprika’s en tomaten, aardbeien en nectarines… En net als ik het gevoel heb het allemaal wel gezien te hebben, is de herfst daar! Juich!
De winkelrekken veranderen stilaan in een waar rariteitenkabinet. Gitzwarte schorseneren, sprookjesachtige paddenstoelen, exotische kaki’s, gezellige pompoenen, verslavend lekkere noten, robijnrode granaatappels… Sommigen misschien minder bekend. En onbekend maakt onbemind natuurlijk…
Ik hou wel van anders dan anders en ga graag aan de slag met al die eigenaardigheden.
Verse vijgen zijn ook zo van die specials. En zoooooo mooi om te etaleren in een schaal! Love them!
Laat vijgen steeds goed rijp worden. Wacht tot ze donkerpaars zijn, spoel ze, snijd het harde topje eraf en geniet… Met schil en al verwerk ze in mijn yoghurt, gaar ik ze in de oven (zie tips) of verwerk ik ze in een salade. Herfstige gezelligheid alom…

vijgen en gegrilde courgette met geitenkaas


Ingrediënten voor twee voorgerechtporties of één stevige lunch:

1 courgette, in schijven van 0,5 cm
¼ venkelknol, in plakjes
2 rijpe verse vijgen, in plakjes
2 gedroogde vijgen, fijn gehakt
het groen van een lente-uitje, in fijne ringetjes
1 el pompoenpitten
10 schijfjes van een geitenkaasrolletje, zoals Chavroux
1 en ¼ tl olijfolie
½ tl gedroogde tijm
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

Verhit ¼ tl olijfolie in een pannetje en bak de pompoenpitten in enkele minuten goudbruin. Er kan er al eentje ontsnappen, tijdens dit poffen, dus hou ze in de gaten!
Laat de pitjes uitlekken en afkoelen op een keukenpapiertje.

Vermeng intussen de courgette en venkel met de overige olijfolie, tijm, peper en zout in een kom.
Verhit een grillpan tot deze gloeiend heet is en bak de schijven courgette en plakjes venkel enkele minuten aan elke kant, tot ze gaar zijn en een mooi kleurtje hebben.
Leg ze gespreid op een bord om af te koelen.

Doe de courgetteschijven, samen met de fijn gehakte gedroogde vijgen terug in de kom en vermeng alles goed. Zo blijft de suiker van de vijgen hier en daar aan de courgette kleven en dat geeft een lekkere, zoete toets!

Dresseer nu alles op bordjes. Maak een eerste laag met de plakjes verse vijg, afgewisseld met de venkel. Leg daarbovenop enkele courgetteschijven, dan de geitenkaas en tot slot nog wat verse vijg.
Schep de overgebleven stukjes gedroogde vijg over alles heen.
Werk alles af met de pompoenpitjes, wat lente-uisnippers en eventueel nog wat olijfolie en grof zeezout.

Tips:

Heb je vijgen op overschot? Snijd ze in grote stukken en eet ze bij je ontbijt met yoghurt en een zadenmix. (Klik hier voor het recept van mijn ontbijtzadenmix.) Of maak er een warm ontbijt mee, volgens dezelfde bereidingswijze als de warme peer en bosbessen met noten (klik hier voor het recept).

Heb je nog geitenkaas over? Klik dan hier voor een heerlijke salade met artisjokken, appel en walnoten.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten