De nutteloosheid van probiotica-drankjes

Activia, Yakult, Actimel… Ze beweren stuk voor stuk dat ze ons darmstelsel gezonder maken en onze weerstand verhogen. Wat is hier nu eigenlijk van aan?

Goede bacteriën

Dat je handen wassen belangrijk is voor een goede hygiëne staat als een paal boven water. Vuil en vooral bacteriën moeten geëlimineerd worden, want die bacteriën zouden je wel eens ziek kunnen maken. Maar maak je geen illusies: je handen zijn na een wasje dan wel weer fris en proper, de rest van je lichaam is echter nog vergeven van bacteriën. Zowel vanbinnen als vanbuiten. En dat is maar goed ook.
Smetvrezenden zullen het niet graag lezen, maar wij bestaan uit meer bacteriële cellen dan menselijke. Ons darmkanaal biedt kost en inwoon aan het grootste deel van deze dierentuin, je vermoedelijk beter bekend als ‘onze darmflora’. En we moeten haar koesteren, deze flora (die dus eigenlijk fauna is) want ze is van levensbelang. Zo verwerken onze darmbacteriën bijvoorbeeld voedingsvezels. Vermits we geen vier magen hebben zoals een koe, zouden deze plantaardige bestanddelen anders onverteerbaar zijn voor ons. Onze darmflora voorziet ons daarnaast van bepaalde vitamines. En ze vormt een heel belangrijk onderdeel van ons afweersysteem, doordat deze goede bacteriën vreemde indringers geen kans geven om zich te nestelen of om doorheen de darmwand te dringen, richting ons bloed. Uit recent onderzoek blijkt dat zelfs complexe ziektes als diabetes, darmkanker en obesitas gelinkt zouden zijn aan een goed functionerende darmflora!

Wat zijn probiotica?

Dat een tevreden darmflora zo bepalend is voor een goede gezondheid is ook de voedings- en farma-industrie niet ontgaan. Inspelend op de eindeloze zoektocht van de gewone sterveling naar nóg sterker en gezonder, verschenen er allerlei yoghurts op de markt, die de consument een betere weerstand, meer energie en een vlottere spijsvertering beloven. ‘Probiotica’ worden ze genoemd, de producten die gevuld zijn met levende, goede bacteriën. Ze beweren onze aanwezige darmflora te vervangen en aan te vullen en ons zo gezonder en beter te maken.

De gezondheidsclaims

Helaas bestaat hier geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Danone and friends werden dan ook streng teruggeroepen door Europa. Alle gezondheidsclaims die Activia, Yakult en Actimel maakten omtrent het aansterken van onze immuniteit en het bevorderen van onze spijsvertering, moesten verdwijnen. Uiteindelijk, na veel heen-en-weer gezwaai met  eigen gefinancierde, pseudowetenschappelijke onderzoeken, luisterde Danone. Maar het woord was verspreid, een gewoonte ingebouwd. Daar waar hun reclames vroeger ondubbelzinnige, beloftevolle slogans predikten, worden nu enkel nog beelden gebruikt. Beelden van platte buiken van blije, ongeconstipeerde vrouwen met de veelbelovende yoghurt in de hand. Beelden van grijze kindertjes met een snotneus en kuchje die weer helemaal fris en fruitig worden na het drinken van hun wonderdrankje. Slogans zijn niet meer nodig, mensen kennen de boodschap. En kopen de dure, gepimpte yoghurts…

Je darmflora gezond houden

Probiotica beloven veel, maar zijn geen haar beter (of slechter) voor onze darmflora dan doodgewone yoghurt. Traditionele yoghurt bevat namelijk ook levende, goede bacteriën. Een mooi, oeroud product en meer dan gezond genoeg. Voor beide voedingsmiddelen is het bovendien nog maar de vraag of het er enigszins toe doet, dat je levende, goede bacteriën eet om je darmflora aan te sterken. Die bacteriën moeten namelijk een hindernissenparcours vol maagzuur, galzouten en spijsverteringsenzymen weten te overleven, alvorens ze ons van enig nut kunnen zijn. En die overlevingskansen blijken laag en erg afhankelijk van je genen en de bacteriesoorten in zowel de yoghurt als jouw lichaam.

Misschien moeten we onszelf maar accepteren zoals we zijn. Met bacteriën en al. In plaats van hen te willen vervangen door potjesbacteriën, kunnen we onze darmflora ook heel erg in de watten leggen. Namelijk door haar te geven wat ze lekker vindt: vezels! Groenten, fruit en granen meer bepaald, met als absolute krachtvoer havermout. Elke graansoort heeft een unieke vezelsamenstelling en die van havermout (meer specifiek de bèta-glucanen) geeft enkele goede bacteriesoorten een ware boost. Opnieuw een doodgewoon product dus, dat gelukkig stilaan van zijn saaie, oubollige imago verlost geraakt. Havermout eten lijkt dé meest zekere en onderbouwde methode om je darm-immuunbarrière op te peppen en je stoelgang vlot zijn reis te laten afleggen.

Stoelgangtransplantatie

Er bestaat nog een alternatief. Een nieuwe therapie die erg goed scoort. De stoelgangtransplantatie. Je leest het goed. En het is exact wat je denkt dat het is. Kaka van een donor wordt hierbij in de darm van een ontvanger gebracht. Samen met die kaka, krijgt de ontvanger op die manier ook een sterke en goed functionerende darmflora cadeau, waar het uiteraard om draait. Dit gebeurt meestal via de anus, maar de overdracht kan ook langs de neus uitgevoerd worden. Zolang je echter niet lijdt aan chronische diarree of andere slepende darmziekten, hoeft u zich hier voorlopig nog niet al te veel zorgen om te maken. Maar misschien toch die darmflora maar goed gezind houden met een regelmatige portie havermout.

Ontbijten met havermout? 
Klik op onderstaande links naar enkele lekkere, gezonde en eenvoudige recepten!

Tussendoortjes met havermout?
Klik via de links door naar mijn favoriete haversnacks!


 

Profielfoto met bril en tools zwart-wit voor grid (649x800)

Als dit artikel je kon boeien, dan zijn de volgende stukken ook wel iets voor jou:

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten