Zoek

Welke plantaardige melk is de beste vervanger?

Er werd nog maar eens een koemelk-promotiecampagne gelanceerd door VLAM. Onnodig en vooral treurig, vind ik het. Je zag deze #DANKOE-promo misschien al voorbij komen in de (sociale) media, waarbij allerhande mensen die anders nooit een voet in een koeienstal binnenzetten, ineens liefkozend koeien bedanken. Ik betwijfel echter of de melkkoeien die hun kalfjes meteen bij geboorte moeten afstaan om vervolgens tot het einde van hun dagen machinaal leeggezogen te worden, hier ook maar iets aan hebben…
Gelukkig werden er ook al wenkbrauwen gefronst bij deze totaal misplaatste reclamestunt. Als tegenzet zag ik op Instagram reeds een handvol influencers oproepen om meer plantaardige melk te gaan drinken: amandelmelk, havermelk, rijstmelk, sojamelk, quinoamelk… Keuze te over tegenwoordig! Maar zijn al die melkjes allemaal even goede vervangers voor koemelk? De ene plantaardige melk is de andere niet en koemelk is niet voor iedereen eenvoudigweg inwisselbaar door om het even wat.

Wat biedt koemelk ons?

Koemelk bestaat voor bijna 90% uit water. Verder vind je er voornamelijk natuurlijke suikers (lactose), vetten, calcium (120 mg per 100 ml) en eiwitten in terug. En dat eiwitgehalte is niet onbelangrijk. Per 100 ml levert biologische, halfvolle melk ons 3,5 g eiwitten, wat voor een glas melk van 250 ml neerkomt op 8,75 g eiwitten: geen verwaarloosbare hoeveelheid.

Welke plantaardige melk is de beste vervanger?

Wie overschakelt op een plantaardig eetpatroon en steeds meer dierlijke producten vervangt door plantaardige voeding (met andere woorden, wie vegan of flexivegan eet), zal ook steeds meer eiwitten uit zijn of haar dieet zien verdwijnen. Dat hoeft absoluut geen probleem te zijn, zolang je de boel maar een beetje in de gaten houdt. En om die reden kies ik consequent voor een melk rijk aan eiwitten, zoals soja – of erwtenmelk.

Ik zet even de voedingswaarden van enkele soorten melk op een rijtje, telkens per 100 ml:Plantaardige melkZoals jullie weten ben ik geen veganist. Er komen hier wel degelijk nog regelmatig zuivel, eieren en vis op tafel. Maar lang niet elke dag. Wij kiezen plantaardige voeding boven dierlijke, waar het mogelijk is. Maar daarbij let ik er steeds op dat die vervangproducten voldoende eiwitten bevatten, net omdát die zo schaars zijn in een plantaardig dieet. En met melk is dat niet anders: voor mij zijn sojamelk, erwtenmelk en sojayoghurt daarom de beste plantaardige melkalternatieven.

Ben jij ervan overtuigd dat je voldoende eiwitten opneemt (eet je bijvoorbeeld nog regelmatig vlees, vis, dierlijke zuivel en/of eieren of vul je je plantaardige eetpatroon aan met eiwitsupplementen, gebruik je proteïnerepen…) dan hoef je je uiteraard geen zorgen te maken over wat meer of minder eiwitten. Bij een “klassiek Vlaams eetpatroon” komen eiwittekorten nagenoeg nooit voor! In dat geval kan je dus gewoon zonder zorgen om het even welk plantaardig melkje kiezen, ongeacht het eiwitgehalte.

Is soja ongezond?

Voor wie een soja-allergie heeft, is soja ongezond. Voor alle andere mensen niet, wel integendeel. Het slechte imago van deze peulvrucht is desondanks toch hardnekkig. Ten onrechte! Soja is niet ongezond. De bezorgdheden ten aanzien van man boobs tot kanker zijn niet meer dan sappige roddels. Heel wat toonaangevende instanties doen hun best om deze boodschap te communiceren, maar de kwalijke reputatie van soja blijft jammer genoeg bestaan.

Ik citeer even de Belgische Stichting Tegen Kanker:
“Al geruime tijd circuleert het gerucht dat soja het ontstaan van borstkanker in de hand kan werken. De oorzaak hiervan zouden de isoflavonen zijn in soja. Dat zijn fyto-oestrogenen, die een analoge (maar veel zwakkere) werking hebben dan onze lichaamseigen oestrogenen. En het zijn net die oestrogenen die een rol spelen bij het ontstaan van hormoongevoelige borstkanker.
Onderzoek toonde echter aan dat de consumptie van soja het borstkankerrisico niet verhoogt. Integendeel, consumptie in de kindertijd zou net bescherming helpen bieden. Ook tijdens en na borstkanker is de consumptie van soja via de voeding geen probleem.”

Soja verdient een eerherstel! Nu het gezondheidsaspect duidelijk is, ook nog even iets meegeven over de ecologische kant. Soja is een taaie tante die niet veel bestrijdingsmiddelen, noch kunstmest nodig heeft om goed te groeien. Het klopt echter dat er nog te vaak regenwoud gekapt wordt voor de teelt van soja.
Voedingscentrum.nl schrijft hier het volgende over:
“Verreweg de meeste soja wordt geteeld voor veevoer. De ruimte die nodig is voor deze teelt in Zuid-Amerika gaat vaak ten koste van het oerwoud of andere natuur. Niet-duurzaam geteelde soja zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie.
De soja bestemd voor sojaproducten in de winkel zoals vleesvervangers is meestal duurzaam geteeld. Producenten van sojaproducten kiezen ervoor om soja uit Europa of Canada te gebruiken, of ze kiezen voor biologische soja, niet-gemodificeerde soja of anderszins ‘duurzaam’ gecertificeerde soja.”

De conclusie

  • Vanuit ecologische en ethisch perspectief is plantaardige melk – van welke soort ook – altijd een betere keuze dan dierlijke melk. Het is zo’n eenvoudige manier om een planeet- en diervriendelijke bijdrage te leveren. Zoek een soort die je lekker vindt! Er zit er zeker eentje tussen.
  • In tegenstelling tot soja- en erwtenmelk zijn noten-, haver-, rijst-, quinoa- en andere plantaardige melken geen eiwitleveranciers. Denk dus even na wat jouw wensen zijn als je koemelk vervangt en kies een plantaardige melk die bij je noden past.
  • Maak je geen zorgen om een tekort aan calcium als je zuivel schrapt. De meeste plantaardige melk is verrijkt met extra calcium. Bovendien bevatten groenten, noten en peulvruchten ook veel calcium. Zo levert bijvoorbeeld 100 g broccoli 105 mg calcium en 100 g boerenkool maar liefst 210 mg calcium. (Zoals hierboven reeds gezegd bevat 100 ml koemelk 120 mg calcium.)

46 reacties

  1. Ben niet zo fan van Alpro, vind die nogal zoet van smaak. Hun ‘unsweetened’ bevat dan weer maltodextrin. Daarnaast beweren ze GMO vrij te zijn, maar ze hebben geen USDA certificaat. Boezemt niet echt veel vertrouwen in….

    1. Ik gebruik wel Alpro, maar dit is zeker niet bedoeld als reclame voor hen 🙂 Het gaat me vooral om de boodschap dat soja écht een uitstekende eiwitbron is. Naar welk merk gaat jouw voorkeur dan wel uit? Gooi het gerust in de groep!

        1. Hoi Janne, dan lijkt het me opportuun om je eiwitten uit andere producten te halen: vlees, vis, eieren en – maar daar zitten er minder eiwitten in – noten en peulvruchten. Je kan dan om het even welke melk kiezen, ze zal gewoon niet echt dienen als eiwitbron.

      1. Dag Marina
        Soja vormt geen probleem voor een slecht werkende schildklier op zich, maar wel voor bepaalde medicatie die hierbij toegediend wordt. Teveel soja kan de opname van bepaalde medicatie die voorgeschreven wordt bij hypothyreoïdie verhinderen. Men kan dit echter compenseren door de medicatie hoeveelheid af te stemmen, indien gewenst.

    1. De voedingswaarden voor ongezoete sojamelk zullen wat verschillen, vooral wat betreft suikers uiteraard. Bovendien kunnen merken ook lichtjes verschillen, maar de grote lijn blijft hetzelfde. Zowel Alpro, als Lima en Provamel delen op hun website alle voedingswaarden dus je kan jouw favoriete drankje makkelijk opzoeken 🙂

  2. Leuk bericht. Zou leuk zijn als je ook es de plantaardige ijsjes en kazen in de verf zou zetten ☺, zeker in het licht van dat koeien- en kalfjesleed ☺. En idd, ik moet zo vaak mijn keuze voor soya verdedigen…”ontbossing!”…”ja voor veevoer voor jouw steak”…het blijft moeilijk om tot mensen door te dringen! Ik zag ook dat je amandelmelk niet specifiek vernoemt, dat is de favoriet van de kindjes hier… Wat is de voedingswaarde daarvan? Ik dacht alleszins al heel goed qua calcium? Groetjes

    1. Hoi Jasmien, amandelmelk staat wel in het lijstje hoor! Zeker geen volwaardige eiwitvervanger… Met plantaardige kaas heb je vaak helaas hetzelfde probleem: het eiwitgehalte is miserabel. Etiketten lezen is de boodschap! En op de website van Lima, Alpro en Provamel vind je alle voedingswaarden van de plantaardige drinks.

  3. Door misschien een koemelk allergie voor de baby nu alles met soya, ik doe natuurlijk mee maar soya melk is toch erg zoet. Vind amandel melk beter… Soya boter en room dik ok, zullen we wss blijven gebruiken.

  4. Melk bevat van nature ook heel wat vitaminen en mineralen die hier niet vermeld zijn, waar ze bij de andere kunstmatig worden toegevoegd. Gezien ik het goed vedraag blijf ik erbij.

    1. Hoi Ina, de vitaminen en mineralen zijn van minder groot belang wanneer de (plantaardige) melk deel uitmaakt van een evenwichtige, groenterijke voeding. Zoals ik schrijf is zelfs het calcium-gehalte héél makkelijke in te halen met enkele groene groentes. Niets om je zorgen over te maken dus 🙂 Maar je moet uiteraard dat doen waar jij je het beste bij voelt.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!