Gewoon eten - Groentebuffet

Gewoon eten

Iedereen lijkt ineens in de ban van gezond eten. Het is nog onduidelijk of dat ‘Goed nieuws!’ of ‘Goed nieuws?’ is. Maar goed nieuws is het sowieso.
Want ook al is onze levensverwachting er in België de afgelopen tien jaar alleen maar op vooruit gegaan (met tachtig jaar scoren we vier jaar meer dan de gemiddelde Europeaan), toch is volgens de WHO het aantal jaar dat de Belg in slechte gezondheid moet overbruggen opgelopen tot negen. Of 3 287 laaaaaaaaange dagen.
Daarnaast werden we enkele maanden geleden behoorlijk hard opgeschrikt door afschuwelijke krantenkoppen à la “Belgische vrouwen worden de dikste van Europa” en “Welkom in Vetland”. We zullen er maar van uitgaan dat de schrijvers van deze koppen in de eerste plaats bezorgd zijn om onze gezondheid en niet om hoe we eruit zien. Dat ze met “dik” en “vet” eigenlijk ongezond bedoelen omdat er met obesitas een hele rits ziektes gepaard gaat.

Veelbelovende voedingsadviezen

Het droge gezondheidsrapport en de schreeuwende krantenkoppen hebben echter dezelfde boodschap: het gaat de foute kant op met onze gezondheid. Die van mannen én vrouwen. Dit ondanks het feit dat we voortdurend, via alle mogelijke media, om de oren geslagen worden met ontelbaar veel gezondheidstips en minstens evenveel lijstjes met miraculeuze oplossingen voor onze stress, onze slapeloosheid, ons gebrek aan energie, onze op de loer liggende kanker, ons overgewicht en onze toekomstige hart- en vaatziektes.
Dat is niet alleen irritant, maar dus duidelijk ook niet doeltreffend. En bovendien zeer verwarrend. Want eerst is vet het absolute kwaad, dan worden gluten op de brandstapel gegooid, wijn en chocolade lijken vervolgens het medicijn tegen allerlei kwalen en nog even later zouden enkel gojibessen, bijenpollen en hennepzaad ons redden van al het kwaad. Wie kan hier nog aan uit?

Die veelbelovende instant voedingsadviezen die godganse dagen op ons afkomen zijn niet de oplossing. Ze zijn net het probleem.
Al dat ge-healthy-food-spam doet ons namelijk vergeten dat de echte pot met goud, de heilige graal, gewoon voor onze neus staat. Geen superfood, groene smoothie of detoxthee kan namelijk op tegen the real stuff: appels, broccoli’s, walnoten, vis en al hun weinig spectaculaire vriendjes en vriendinnetjes. Geen quick fixes dus. Gewoon elke dag gewoon eten.

Doe maar gewoon

Dat is eigenlijk heel simpel, gewoon eten. Dat is vooral niet hip en trendy doen. Onze gezondheid onderwerpen aan allerlei modeverschijnselen… Elk nuchter verstand voelt toch aan dat dit geen goed plan is?!
Ons lijf heeft echtheid nodig, herkenbaarheid en routine. De fanatieke en niet overal even populaire Amerikaanse schrijver en activist Michael Pollan goot deze visie in een oneliner: “Don’t eat anything your great-grandmother wouldn’t recognize as food”. Een zwakke oneliner, als je ’t mij vraagt. Want overgrootmoe zou vermoedelijk geen avocado’s, oesters, passievruchten of tofu willen opeten. Maar zijn punt is: eet echt eten. En echt eten is eten waar weinig mee geprutst is. Echt eten is eten dat min of meer rechtstreeks uit de natuur komt en niet uit een laboratorium of fabriek. Eten dat geen reeks duistere, industriële of chemische bewerkingen heeft ondergaan en dat niet oneindig lang goed blijft.
Eat food. Not too much. Mostly plants. is Pollans andere bekende oneliner. En dat is er één die mooi samenvat waar gezond eten om draait. Want ‘té’ is nooit goed en ‘meestal’ is een fijn uitgangspunt.


Profielfoto met bril en tools zwart-wit voor grid (649x800)Als dit artikel je kon boeien, dan zijn de volgende stukken ook wel iets voor jou:

 

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten