Zoeken

Onze meisjes

Ik vind dat wij veel te perfect moeten zijn altijd. Zo vermoeiend.
En het maakt me ongerust. Niet zozeer om mezelf. Ik red me wel, meestal. Ik maak me zorgen om mijn meisjes. Onze meisjes.
Elke dag zie ik prachtige tieners voor me zitten, door de gangen van onze school paraderen, lachen op de speelplaats… Maar ze zijn niet altijd zo blij, die tieners van ons. Ze zitten en paraderen en lachen dan wel, ik weet dat velen onder hen niet gelukkig zijn met hoe ze eruit zien. En daardoor zelfs niet met wie ze zijn. Alsof het enige dat hen identificeert dat lijf is.

Onze meisjes… Ze zijn zo mooi. Niet allemaal altijd even gezond. Maar wel mooi. En ook lief en slim en grappig.
Maar ze zijn niet zoals Miley. Of Kayla. Geen idee of die lief en slim en grappig zijn. Maar mooi wel, dat ben ik wel zeker. En in deze fotogefixeerde wereld, lijkt dat ineens nog het enige dat telt.
Onze tienermeisjes voelen zich te dik. Ik weet dat. Ze mailen mij soms, met vragen en gedachten. Ze willen afvallen. En ook gezond zijn. Maar toch meer afvallen. En het maakt me ongerust.
Onze tieners weten niet meer hoe ze moeten eten. Ik zie het, elke dag.
Ze eten twee wortels of een mandarijn als lunch. Maar ze eten ook chips als ontbijt. En ze denken dat fishsticks in zee zwemmen en gehaktballen aan de bomen groeien. Ze weten niet hoe een passievrucht eruit ziet en maken zich gruwelijke voorstellingen bij een kikkererwt. Ze staren me vol ongeloof aan als ik zeg dat ik nooit alcohol drink. Ze lachen als ik weer eens zit te vitten op hun fluorescerende drankjes en ze vragen me of ze me even kunnen spreken, want ze willen gezonder zijn. En magerder. Vooral magerderder.

Ik zie ze heel erg graag, ons tienermeisjes. En zo goed als ik kan, beantwoord ik hun vragen. Maar ik voel me heel machteloos. Ik wil hen leren hoe ze kunnen eten. Hoe ze kunnen luisteren naar zichzelf. Ik wil hen beschermen tegen de vloed aan zogenaamd motiverende healthy lifestyle figuren die de wereld in alle geweld aan het veroveren zijn. Die altijd perfect zijn met hun afgetrainde, bruingebrande, halfnaakte lijven. Inclusief roze glinsterkaka
Ik vraag me af of zij zichzelf wel zo perfect vinden als wij hen.

Laat onze meisjes toch met rust, met uw tigh gaps en bikini bridges en duck faces. Weg met de Instagramfilters en skinny-me-apps.
Ze voelen zich er slecht door! En mislukt en lelijk.

En toch kan ook ik het soms niet laten… Om zelf naar die afgetrainde, bruingebrande halfnaakte lijven te kijken. En dan voel ook ik iets dat in de buurt komt van slecht en mislukt en lelijk. Ik, met mijn 31-jarige, grote mond. Ik, die eigenlijk echt wel tevreden ben met mij. En dan maak ik me nog meer zorgen om die kleine ik-jes.

Laat ons toch met rust. Laat ons toch ons ding doen.
Laat mij mijn bergen groenten en fruit eten en in de bossen rondhuppelen, gewoon omdat ik daar blij van word. Ik hoef geen fruitariër te worden of een loopwedstrijd in de woestijn te volbrengen om een tevreden mens te zijn.
Laat onze tieners paraderen en lachen en groot worden. En laat ze blij zijn, met al hun mooiheden en imperfecties.
’t Leven is niet zo maakbaar als alle motivational quotes ons willen doen geloven. Als we er maar hard genoeg voor vechten!
Laat ons maar gewoon gewoon zijn. Ik vind dat al speciaal genoeg.

ons meisjes

Verklarende woordenlijst:

Miley Cyrus: 23 jaar jonge Amerikaanse actrice en zangeres
Kayla Itsines: een jonge personal trainer die werkt in Australië. Ze heeft een methode ontwikkeld die ervoor zorgt dat vrouwen fitter, gezonder en beter in hun vel komen te zitten. Kayla heeft drie e-books waarin zij tips, sport oefeningen etc omschrijft en uitlegt: Haar e-books zijn zo enorm populair en het internet (maar dan vooral instagram) barst van de succesvolle ‘before and after’ afbeeldingen. (bron: thegirlsbehindthecamera)

Thigh gap: is een opening tussen de dijen van een vrouw wanneer zij rechtop staat en de knieën elkaar raken. In de jaren 2010 kwam de thigh gap op als een schoonheidsideaal voor tienermeisjes en jonge vrouwen. Het wordt gezien als een teken van fragiliteit en vrouwelijkheid.
Een thigh gap is echter voor slechts weinig vrouwen fysiek haalbaar. Pogingen om een thigh gap te verkrijgen kunnen aanzetten tot ongezonde diëten en cosmetische ingrepen. (bron: Wikipedia)

Bikini bridge: als je bikinibroekje strak staat tussen je twee heupbotten en er een soort gat ontstaat tussen het stof van je broekje en je buik. Al deze foto’s worden gedeeld op social media en blogs, waardoor ook andere meiden weer aangezet worden tot afvallen (op een vaak erg ongezonde manier). Hierdoor krijgen ze een slecht zelfbeeld en ontwikkelen ze weinig eigenwaarde. Experts vinden het dan ook een verschrikkelijke vorm van thinspiration. (bron: ze.nl)

Duck face: gezichtsuitdrukking op een foto waarbij degene op de foto, om verleidelijk over te komen, de lippen tuit (bron: algemeen Nederlands woordenboek)

Skinny-me-app: Een te downloaden applicatie waarmee je op foto’s met een paar swipes personen slanker of voller kan maken.

6 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!