Karola's Kitchen - Karolasmacks

Karolasmacks met aardbeienskyr

De nieuwe Delhaize skyr natuur zou de hoofdrol spelen in dit recept. Dat was de bedoeling althans. Een stevige, superromige skyr die even kwalitatief maar minder prijzig is als de gekende skyr-merken. Ik ben een grote fan, dus: Delhaize skyr in the spotlight. Klaar.
Maar dat was buiten het toevallige grote succes van de topping gerekend.

Ik had geen zin om (nog eens) een granola-achtig ontbijt op basis van haver te maken. Daarom ging ik aan de slag met de Delhaize bio gepofte spelt en quinoa, twee producten die me tijdens mijn bezoekjes aan de supermarkt al een tijdje intrigeerden. Er zat geen concreet idee in mijn hoofd, dus het werd wat rommelen in de keuken tot plots … Kan het dat die absurd eenvoudige combinatie die ik zojuist maakte verrassend lekker is?
Karolasmacks was geboren. Zo. Verslavend. Goed. En bovendien heerlijke, gezellige nostalgie naar die mierzoete kom gesuikerde graantjes die ik als kind at. Dus, sorry skyr, ik vind je nog steeds geweldig, maar de Karolasmacks is zonder enige twijfel de echte ster van deze show.

Klein Karolientje at als ontbijt wat vele kinderen als ontbijt eten: ontbijtgranen. Een term die wel oké en gezond klinkt, maar eigenlijk behoorlijk misleidend is gezien deze productgroep naast granen vooral suiker bevat. De voedingsetiketten zijn behoorlijk choquerend: Kellogg’s Honey Pops bevat 27 g suiker per 100 g product, Kellogg’s Smacks 34 g en de hoofdvogel wordt afgeschoten door Kellogg’s Frosties met maar liefst 37 g suiker per 100 g. Dat dit gepromoot wordt als ontbijt voor kinderen is eigenlijk onaanvaardbaar. En ook al was het helemaal niet mijn bedoeling om een voedzaam én lekker alternatief te bedenken voor Kellogg’s Smacks, het is toch zo uitgedraaid. De Karolasmacks is een feit en al meteen een blijver, hier in huis. Mijn man is namelijk razend enthousiast. En ik ook, want ik heb eindelijk een ontbijt gevonden waarvoor hij zijn boterham met choco laat staan! De aardbeienskyr hoeft er voor hem niet bij. Wel integendeel. Dat zou hoogverraad zijn tegenover de dozen Kellogg’s Smacks die hij vroeger verzette. Hij eet zijn ontbijtgranen het liefste op de klassieke manier: met melk.

In dit recept gebruik ik een combinatie van de gepofte spelt, gepofte quinoa en amandelen. Je zou ook enkel gepofte spelt kunnen gebruiken, maar de quinoa en amandelen zorgen ervoor dat deze ontbijtgranen een stuk voedzamer worden. Een variatie aan ingrediënten maakt dat je een grotere waaier aan nutriënten opneemt: de quinoa bevat andere aminozuren, vitaminen en mineralen dan de spelt, terwijl de amandelen dan weer voor een portie gezonde, onverzadigde vetten zorgen. De noten zorgen bovendien voor extra structuur en smaak. Karolasmacks is dus niet alleen voedzamer en veel minder gesuikerd dan de originele, maar ook simpelweg lekkerder. Wel, dat vind ik althans. Hopelijk worden deze ontbijtgranen ook aan jullie ontbijttafels gesmaakt! Laat het me gerust weten in een reactie onder het recept 🙂 Enjoy!

Karola's Kitchen - Karolasmacks

Ingrediënten:

Voor 1 grote bokaal Karolasmacks:
50 g amandelen
80 g gepofte spelt of tarwe – zie tips
30 g gepofte quinoa
1 ½ à 2 el ahornsiroop – zie tips (of vloeibare/gesmolten honing of agavesiroop)
1 el rijstolie (of andere neutrale olie, zoals arachide- of maïsolie)

Voor 2 porties aardbeienskyr (optioneel – je kan Karolasmacks ook perfect eten met (plantaardige) melk erbij – zie tips):
100 g aardbeien
300 g Delhaize skyr natuur
½ tl steviapoeder (of meer naar smaak)

Voor de afwerking (optioneel):
enkele verse aardbeien
enkele gevriesdroogde frambozen

Bereiding:

Voor de Karolasmacks:

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Hak de amandelen relatief fijn en schep ze om met de gepofte spelt en quinoa. Voeg de ahornsiroop en rijstolie toe en schep goed om, tot de vloeistoffen volledig verdeeld zijn over de granen. Verspreid de mengeling over een met bakpapier beklede bakplaat (zie tips) en plaats 10 à 12 minuten in de oven. Schep na 8 minuten alles om. Laat de karolasmacks volledig afkoelen op de bakplaat. Bewaar in een luchtdichte bokaal.

Voor de aardbeienskyr:

Mix de aardbeien tot een coulis met een staafmixer. Schep ze om met de skyr en het steviapoeder. Werk de aardbeienskyr af met een portie Karolasmacks, stukjes verse aardbei en enkele verkruimelde gevriesdroogde frambozen.

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tips:

Bewaar de Karolasmacks in een goede luchtdichte doos of bokaal, zo blijven deze ontbijtgranen met gemak een maand smaakvol en knapperig.

Voor een glutenvrije versie kan je gepofte boekweit gebruiken (ook verkrijgbaar bij Delhaize) in plaats van spelt of tarwe. (Quinoa is sowieso glutenvrij.)

Maak je dit ontbijt voor zoetebekken, gebruik dan 2 el ahornsiroop. Wie het gewend is om minder zoet te eten, is zonder twijfel voldaan als je in dit recept slechts 1 ½ el ahornsiroop gebruikt.

Als je de Karolasmacks het liefste eet met plantaardige melk, kies dan bij voorkeur voor (ongezoete) sojamelk. Sojamelk bevat veel meer eiwitten dan alle andere plantaardige melkdranken, wat dit ontbijt nog voedzamer maakt. Meer daarover (inculsief een vergelijking) kan je lezen in de blogpost Welke plantaardige melk is de beste vervanger?
Ik gebruik steeds Alpro Soya Light, omdat deze minder suiker bevat dan The Original maar toch nog wat zoet is. (Wie zich afvraagt waarom ik niet de No Sugar versie gebruik: ik vind ‘m niet lekker. Einde verhaal :))

Het bakpapier is na de baktijd van de Karolasmacks amper vuil/vet. Ik bewaar het dan ook voor de volgende lading Karolasmacks. Dat doe ik trouwens ook wanneer ik de Karola’s Granola of de Granola met kokos, ananas en pistache maak. Zo’n bakpapiertje kan je makkelijk vijf keer hergebruiken!


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten