Ontbijtmix van zaden en noten

Zaden zijn in. Ze barsten van de vezels, gezonde vetten en eiwitten en bevatten weinig koolhydraten. Anders gezegd: zaden passen perfect bij mijn voedingsstijl. De ene soort heeft al meer smaak dan de andere, waardoor het even zoeken was om een echt lekkere ontbijtcombinatie te vinden. Maar de aanhouder wint!

Wat is er zo bijzonder aan zaden?

Ik ben niet zo kwistig met koolhydraten als de gemiddelde Westerling omdat het me helpt mijn gewicht op peil te houden. Daarom eet ik brood en ook pasta en rijst met mate. Ik ben eigenlijk nooit een boterhammenontbijter geweest, meer een ontbijtgranentype. Maar uiteraard bestaan die ook zo goed als volledig uit koolhydraten. En vaak wordt er bovendien een hoop suiker aan toegevoegd. Na een tweetal uurtjes kreeg ik steevast opnieuw honger. Allesbehalve ideaal dus.
Reeds enkele jaren geleden maakte ik de overstap naar yoghurt met havervlokken, wat lijnzaad en zonnebloempitten. En dat werkte wel. Ik had duidelijk een meer voldaan gevoel.
Haver is een graan en bevat dus, in tegenstelling tot zaden en pitten, een flinke portie trage koolhydraten. Deze zorgen voor energie en verzadiging en zijn ideaal voor op die dagen dat het wat steviger mag zijn. Ik ontbijt er echter niet elke dag mee. Een pure zaden en noten mix vind ik een perfect alternatief! Het geeft me alles wat ik nodig heb om de dag goed te starten: veel smaak, veel eiwitten, gezonde vetten en een aangenaam verzadigingsgevoel.

Mijn ontbijt

Mijn ontbijt bestaat uit twee tot drie porties fruit (in totaal zo’n 200 à 250 gram), 150 g sojayoghurt natuur (dat we eigenlijk ‘plantaardig alternatief voor yoghurt op basis van soja’ moeten noemen) of platte kaas en twee grote eetlepels van mijn zadenmix (zo’n 30 g). Elke fruitsoort kan dienen om een fruitslaatje mee te maken: peren, aardbeien, kaki’s, bananen, appels, bosbessen, granaatappelpitjes… Ik ben een believer van de anti-rimpeleigenschappen van rood fruit, dus dat komt hier bijna elke dag op tafel. Vers of uit diepvries, afhankelijk van het seizoen.

ontbijtzadenmix met fruit en yoghurt

Het recept voor mijn ontbijtzadenmix is amper een recept te noemen. ’t Is gewoon alles samen gooien in een bewaarpot en je zit goed voor een maand of twee.

Ingrediënten voor één grote pot:

200 g pompoenpitten
200 g zonnebloempitten
200 g gebroken lijnzaad
200 g geroosterd sesamzaad
200 g chiazaad
200 g noten, grof gehakt (ik neem een handjevol van alles wat ik in huis heb)
30 g nigellazaad

 • NIGELLAZAAD
  Ik heb een tijdje gezocht naar mijn favoriete samenstelling en ik denk dat ik er nu wel ongeveer ben. Het nigellazaad ontdekte ik in Cyprus, maar je kan het hier ook vinden in de betere Turkse winkels of online. Het geeft enorm veel smaak (wat kruidig en oosters): 30 g op zo’n grote hoeveelheid andere zaden en noten volstaat om mijn mix die finishing touch te geven. Ik gebruik dit zaadje ook in mijn mediterrane zadencrackers.
 • LIJNZAAD
  Kies zeker voor gebroken lijnzaad en niet voor de intacte versie. Dit zaadje heeft namelijk een erg stevig schilletje dat de reis doorheen je spijsverteringsstelsel vaak wonderwel doorstaat. Zo kan je lichaam natuurlijk veel minder profiteren van de grote hoeveelheden omega-3-vetzuren die lijnzaadjes bevatten.
 • CHIAZAAD
  Het mysterieuze chiazaad, dat je tegenwoordig ook in de meeste supermarkten vindt, maakt ook deel uit van mijn mix. Dit momenteel ontzettend populaire minizaadje wordt bestempeld als superfood: een bom aan vitaminen, mineralen en omega-3-vetzuren. Er worden dan ook tal van gezondheidsvoordelen aan toegeschreven, de ene al meer bewezen dan de andere. Ik ben nogal sceptisch wat al die wondereigenschappen betreft, maar wat je wél al meteen merkt als het zaadje zich vermengt met het vocht van de yoghurt, is dat het opzwelt. En dat zorgt er nu net voor dat je veel sneller een verzadigd en voldaan gevoel hebt.

Hoe zit het met de calorieën?

Mijn ontbijtzadenmix is niet echt een light zaak. 30 g bevat gemiddeld 170 kcal, wat meer is dan eenzelfde portie Special K (goed voor zo’n 115 kcal) of muesli (130 tot 140 kcal). Maar die calorieën leveren zoveel echt waardevolle bestanddelen, in tegenstelling tot deze die je naar binnen speelt met bijvoorbeeld die zogezegd lichte en gezonde cornflakes- en crueslitoestanden. Meer dan de moeite waard dus.

44 reacties

  1. Hoi Sarah
   Een portie is inderdaad nogal vaag geformuleerd 🙂 Het komt neer op zo’n 150 à 200 g in totaal. Meestal zet ik mijn kom op de weegschaal als ik mijn ontbijt bijeen scharrel en voeg ik fruit van verschillende soorten toe, tot ik maximum 200 g heb. Ik heb graag een beetje van alles: een kwartje peer, een paar aardbeien, wat bessen of mango… Het overgebleven fruit is dan voor de volgende ochtend 🙂
   Groetjes
   Karolien

 1. He Carolien,

  Vanmorgen voor het eerst ook ongeroosterde pompoen-en zonnebloempitten in mijn ontbijt gedaan, vind ik wel hard om die op te kauwen. Jij eet ze wel zo uit het zakje?
  Heerlijk jouw recepten.
  Groet,

  Maria

  1. Hoi Maria
   Ben je zeker dat je gepelde pompoen- en zonnebloempitjes hebt gebruikt? Als de pel er nog rond zit, zijn ze inderdaad ontzettend taai. Vooral bij pompoenpitten zie je soms moeilijk het verschil.
   Groetjes
   Karolien

  1. Hoi Sarah
   Ik gebruik meestal Alpro mild&creamy natuur, eenvoudigweg omdat ik die heel lekker vind en omdat hij plantaardig én laag in calorieën is. Maar ik wissel wel heel af en toe af. Eenvoudige witte, volle yoghurt of magere platte kaas (Bio of Everyday) gebruik ik ook wel eens.
   Groetjes
   Karolien

  1. Hoi Daphné
   Dat zou ik persoonlijk echt niet doen. Als je doelstelling is om gewicht te verliezen dan is kokosroom niet de beste keuze: het bevat erg veel vet en bijgevolg calorieën. Sojayoghurt is veel lichter en bevat bovendien veel eiwitten waardoor het een verzadigend gevoel geeft.
   Groetjes
   Karolien

Geef een reactie

Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!