Gazpacho met kikkererwtencroutons

Dit recept voor dé ultieme zomersoep maakt deel uit van een gezonde groentepicknick. Al mijn tips en recepten voor een kleurrijke picknick vind je via deze link.

Karola's Kitchen - Gazpacho met kikkererwtencroutons
Gazpacho met kikkererwtencroutons in de BergHOFF to-go voedselcontainer – fotografie: Sofie De Bosschere

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kikkererwtencroutons
1 bokaal kikkererwten (uitgelekt zo’n 250 g), grondig gespoeld
1 el olijfolie
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl basilicum
½ tl lookpoeder
snuifje chilivlokken
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Voor de gazpacho
1 kg trostomaten
2 kleine rode puntpaprika’s
½ komkommer, geschild en zaadlijsten verwijderd
1 kleine rode ui
een grote handvol verse basilicumblaadjes
½ tl gedroogde basilicum
1 el rode wijnazijn
enkele druppels Tabasco, naar smaak
grof zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Bereiding:

Voor de kikkererwtencroutons

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Laat de kikkererwten uitlekken en stort ze op een schone keukenhanddoek. Leg hier een twee schone handdoek bovenop en wrijf de kikkererwten grondig droog. De velletjes zullen hierbij loskomen en dat is de bedoeling! Scheid de kikkererwten van hun velletjes (deze mag je weggooien). Dit gaat het makkelijkste als je ze als het ware uit hun jasje duwt. De velletjes zijn eetbaar, maar omdat ze ervoor zorgen dat de kikkererwten stomen (en dus zacht worden) i.p.v. bakken (en dus krokant worden) dienen we ze in dit recept te verwijderen.

Schep de kikkererwten om met de olijfolie. Vermeng de gedroogde kruiden, strooi deze over de kikkererwten en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Schep alles goed om tot de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.

Verspreid de kikkererwten over een met (herbruikbaar) bakpapier beklede bakplaat en plaats 35 minuten in de oven. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat en bewaar ze vervolgens in een luchtdichte bokaal.

Voor de gazpacho

Snijd alle groenten grof en doe ze samen met de kruiden en smaakmakers in een blender. Mix het geheel tot je een gladde soep bekomt.

(Ik gebruik een heel krachtige, professionele blender, waardoor alle tomatenpitjes en paprikavelletjes fijn gemixt worden. Met een minder krachtige blender krijg je vermoedelijk een minder glad resultaat. Zeef de gazpacho in dat geval, indien je een optimaal resultaat wil bekomen.)

Plaats de gazpacho enkele uren in de koelkast, want hij is zoveel lekkerder als je hem ijskoud serveert!

Tips:

De kikkererwtencroutons blijven tot wel twee weken super knapperig als je ze goed bewaart. (Misschien zelfs nog langer, maar dat kon niet getest worden wegens OP ;)) Ook heel erg lekker als topping voor salades!

In tegenstelling tot de klassieker gebruik ik in mijn gazpacho bewust geen look, omdat ik rauwe look niet echt goed verteer. De look voeg ik daarom liever toe aan de croutons.

Meer gezonde on the go recepten en tips vind je in de blogpost 5 tips voor een kleurrijke picknick, via deze link.

Hit enter om te zoeken of Esc om te sluiten