GROENTEN ETEN, A PIECE OF CAKE?
Goede voornemens… Elk jaar opnieuw worden ze door ons, goede zielen, op 1 januari gemaakt. En elk jaar staan daarbij met stip vooraan: ’afvallen’ en ‘meer sporten’. Maar niet alleen wij, brave burgers, maken telkens weer wilde plannen in die richting. Ook bij de overheid stellen ze zich op dat vlak mooie doelen. Zo maakte de Vlaamse regering in 2008 een Actieplan Voeding en Beweging op om de gemiddelde Vlaming tegen eind 2015 gezonder te maken. Meer concreet: om de gemiddelde Vlaming meer aan het bewegen te krijgen en evenwichtiger te laten eten. De doelstellingen omtrent het eten van groenten, luidden als volgt:
- “Tegen 2015 stijgt het percentage personen dat de aanbeveling voor groenten haalt van 1% tot 11%.”
- “Tegen 2015 stijgt de gemiddelde inname van groenten met 10% (van 147 g naar 162 g/dag).”
Heel ambitieus was onze Vlaamse overheid dus niet. Want de minimum hoeveelheid groenten voor een gezond eetpatroon is 300 gram per dag. Dat slechts 1% van ons dit haalt is wel heel triest… Ernaar streven dat we gemiddeld tegen 2015 toch ongeveer de helft hiervan (162 g/dag) binnenkrijgen, vind ik nog braafjes…
Die aanbevolen 300 g groenten per dag wordt ons voorgeschreven door de actieve voedingsdriehoek. Dit voedingsvoorlichtingsmodel, dat vooral in Vlaanderen wordt gebruikt, heeft al meermaals erg onder vuur gelegen, wegens achterhaald (hij werd in 1997 in het leven geroepen) en op maat van de landbouwindustrie. Eind 2015 zal dan ook niets te vroeg zijn voor een herziening. En ik verwacht en hoop dat die aanbevolen hoeveelheid groenten alleen maar omhoog zal gaan, ook al moeten we dan nóg harder ons best doen om een goed rapport te halen. Groenten zijn namelijk gezond, zoals u wel weet. Ze bevatten erg veel vitaminen, mineralen en antioxidanten: elke soort heeft zijn eigen, unieke arsenaal. Groenten bevatten ook heel veel water en vezels, die beide enerzijds zorgen voor een verzadigend gevoel (lees: er is minder plaats voor vet- of suikerrijk eten) en anderzijds een vlotte darmtransit in de hand werken (lees: je kan beter kaka doen). Alleen maar voordelen met andere woorden!
Met onze gemiddelde inname van 147 g per dag scoorden we in 2008 echter barslecht. En alle overheidscampagnes ten spijt gaat de groente-inname van de Vlaming er alleen maar op achteruit. Als plichtsbewuste burger, idealist en absolute groente-addict wil ik de strijd echter nog niet opgeven! 2015 is nog niet ten einde! We kunnen dit! Allen aan de groenten!
Teveel analyseren, wegen en rekenen met eten, is nergens voor nodig en bovendien wordt niemand daar blij van. Het is ook geen kwantumfysica, extra groenten inbouwen in je eetpatroon. En omdat pompoentaart, wortelcake en rabarbercrumble niet tellen, volgen hier 5 handige tips!
5 TIPS VOOR MEER GROENTEN (inclusief links naar handige recepten)
1. STOP HET SCHILLEN
Groenten schillen is zo passé. Uiteraard kan je tomaten, komkommers en paprika’s ongeschild eten, maar ook minder voor de hand liggende soorten zoals wortelen, pastinaak, pompoen, zoete en gewone aardappelen en rode biet hebben een perfect eetbare schil. Deze bevat veel vitaminen en mineralen en geeft extra structuur aan je eten. En het allerbelangrijkste: ongeschilde groenten vragen heel wat minder bereidingswerk. Gewoon goed spoelen, schoon wrijven en in stukken snijden.
2. DE OVEN, UW VRIEND
Een handige en zorgeloze manier om groenten te bereiden is ze te roosteren in de oven. Snijd de (ongeschilde) groenten in hapklare stukken en stort ze in een ovenschotel. Wat olijfolie, peper en zout eroverheen, omscheppen en 30 tot 45 minuten (afhankelijk van de soort) roosteren op 200°C. 30 tot 45 minuten waarin je met allerlei andere zaken bezig kan zijn. Voeg eventueel nog gedroogde kruiden en knoflook toe voor extra pit en een onweerstaanbare geur. Courgette, aubergine, pompoen, venkel, raapjes, pastinaak, paprika, uien… You pick!
3. LUIE-WIJVEN SOEPJES
Soep is een gezellige en lekkere manier om groenten te eten. Vergeet gesofisticeerde bouillons, veloutés en consommés. Het kan ook veel eenvoudiger, namelijk met diepvriesgroenten. De regel is simpel: laat 0,5 kg diepvriesgroenten + 1 l water + 2 bouillonblokjes + gedroogde kruiden 20 minuten koken, mix fijn en klaar. Inclusief het openen van de diepvriezer en het afspoelen van de mixer, vraagt dat 4 minuten werk. (Hier experimenteel bepaald in een sluitend wetenschappelijk proefopzet.)
Lekkere combinaties die ik al eerder blogde zijn bloemkool + peterselie, broccoli + tijm en wortel + komijn.
4. SNOEPGROENTEN
Toegegeven, onder snoepen verstaan de meesten vermoedelijk iets anders. Maar ik heb het dus over sneukelen, 10-uren, 4-uren, aperitieven, laatavondsnacken… Het kan allemaal ook met groenten. Afhankelijk van je gemoed kan je gaan voor ready-to-eat of vraagt-nog-een-beetje-werk. In de eerste categorie vallen kerstomaatjes, minikomkommers, minipaprika’s, olijven… Maar ook conserven zoals artisjokharten en zoetzure augurken. Zit je er niet mee om een mes vuil te maken (en ook af te wassen en zo), laat je dan helemaal gaan en versnijd wat wortelen, bleekselderij of koolrabi.
De snackgroenten die hier steeds klaar staan in de koelkast doen het trouwens niet enkel goed als snack. Tijdens de lunch of bij het avondeten zet ik ze vaak bij op tafel en ook dan worden ze vlotjes naar binnen gespeeld! Een beetje als in de gelegenheid maakt de dief, maar dan anders dus.
5. GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN
Het is niet nodig om altijd met verse groenten te werken. Diepvriesgroenten, -kruiden en groenteconserven kunnen ook best lekker zijn. En ze zijn vooral erg handig als aanvulling bij verse groenten. Broccoli, bloemkool, spruitjes, worteltjes… Qua smaak valt the real deal meestal wel te verkiezen, maar diepvriesproducten zijn meer dan goed genoeg voor soepen en groentepuree.
Toch liever vers, maar geen tijd voor allerlei snij- en hakwerk? Tegenwoordig zijn de voorgewassen en -gesneden groenten rijkelijk bezaaid.
Wok bijvoorbeeld een bakje voorgesneden champignons met een doosje peultjes, een zak wokgroentemix, een blikje ananasstukjes op sap en wat currypoeder en je hebt in no-time je groenteschotel op tafel gezet.
HET IS VERSLAVEND
Dat er ook verslavende, goede gewoontes bestaan, is niets nieuws. Sporten is daar een mooi voorbeeld van, voor vele mensen. Net als lezen. En gelukkig ook slapen. Iedereen heeft er wel en het is perfect mogelijk om jezelf, met wat tijd, geduld en babysteps, nieuwe, goede gewoontes aan te leren. Zo ben ik verslaafd aan groenten. Ik ben een afschuwelijk onaangenaam persoon als ik mijn groentenood niet kan vervullen. (Helaas kunnen meerdere getuigen meerder smakelijke anekdotes hierover vertellen.) Met gemak eet ik 1 kg groenten per dag. Ik heb absoluut niet altijd zoveel groenten gegeten. Er is ook niet ineens een soort klik of ommezwaai geweest. Geleidelijk aan namen ze meer en meer ruimte in mijn winkelwagen, keuken en op mijn bord in. En mijn lichaam en hoofd vinden het helemaal goed zo.
NOG MEER TIPS?
3 reacties
Toffe tips! Zijn ook allemaal dingen die ik als diëtiste meegeef met mijn cliënten. Zelf eet ik meer fruit dan groenten, maar ik behoor wel zeker tot de 1% die de aanbeveling haalt 🙂
En het toeval wil dat ik net wortel-komijnsoep uit de diepvries heb gehaald om te ontdooien 😉 topcombinatie!
Sinds eind augustus eten wij à la Karola en dat bevalt ons zeer. Ik moet toegeven we gaan nog wel eens naar de frituur want dat blijft onweerstaanbaar maar het gezond eten zonder vlees, pasta en brood geeft ons zoveel energie. En jouw recepten zijn lekker, gemakkelijk en snel. Bedankt voor het delen van jouw kennis en recepten, wij zijn fan! Nu nog de kindjes, spijtig genoeg gaat het bij hen wat minder. Tips om kinderen groentjes te doen eten – altijd welkom.
Bedankt voor je lieve reactie Sofie! Zo fijn om te lezen! 🙂 Kindvriendelijke tips of recepten kan ik je voorlopig nog niet bieden… Ik heb zelf geen kindjes, dus ik ben helemaal geen specialist ter zake 😀 Als ik ergens een goed artikeltje of lijstje vind, dan laat ik het je weten 🙂
Veel plezier nog met al dat gezond eten!
Groetjes
Karolien