Zoek

Zo ziet mijn feesttafel eruit

Feesteten moet voor mij lekker zijn. Sowieso. En liefst ook rijk aan groenteglorie. Maar feesteten moet ook mooi zijn, vind ik. Het oog wil ook wat. Meer nog, het oog bereidt de andere zintuigen voor op wat er komen gaat. Als het oog zegt dat het goed is, wordt het startschot gegeven van een heerlijk, fijn, algeheel genieten.
Verse producten en vers bereide gerechten zijn altijd mooi. (Da’s zoals kindertekeningen hè. Die zijn ook altijd mooi.) Ze ook mooi presenteren vraagt wat extra werk, maar het is ook ontzettend leuk om te doen. Intussen heb ik min of meer mijn stijl gevonden: ruw, naturel, redelijk druk, weinig fuzz, maar net genoeg kerstglitter… Jamie Oliver en Nigella Lawson zijn qua food styling mijn belangrijkste voorbeelden: veel gooien en strooien en met de handen werken.
Ga ook opzoek naar jouw favoriete stijl. Laat je hierbij inspireren door foto’s die je online vindt, restaurantbezoekjes, kookprogramma’s en kopieer, imiteer en probeer zoveel als je wilt en wenst tot je iets hebt waar je blij van wordt.

Naast mooie schotels en aantrekkelijke borden boordevol heerlijk eten, mag ook de tafel zelf niet vergeten worden. En ook daar kan ik me helemaal in verliezen: eindeloos veel mogelijkheden, uren plezier en mijn creativiteit de vrije loop laten gaan. Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren, dus ook hier is het belangrijk: kijk rond en laat je inspireren door magazines, Pinterest, foodbloggers en koks die jouw voorkeur dragen. Hier laat ik jullie meekijken aan mijn tafel: gezellig, sprookjesachtig en met veel natuurlijke elementen. Zo heb ik het het liefste.

Ik hou van een volle feesttafel. Propvol zelfs. Zo een tafel waar je een half uurtje voor nodig hebt om alles in je op te nemen. Mijn kerstboom is ook zo trouwens: volgestouwd met 1001 verschillende ornamentjes. Ik blijf hierbij wel binnen eenzelfde kleurenpalet van natuurlijke, zachte tinten. Ook op vormen let ik. Hier koos ik voor allemaal ronde vormen, zowel bij de theelichtjes als bij de schalen, borden en glazen.

Ik geef nooit veel geld uit aan mijn tafeldecoratie. Dat is gewoon tegen mijn principes en vooral ook helemaal niet nodig. Als je je kasten en zelfs zolder begint leeg te halen, op verzameltocht gaat in de natuur en enkele goedkope, nieuwe spulletjes uitkiest, kan je fantastische resultaten boeken. Hiervoor doe ik ook zonder schaamte een beroep op vriendinnen. Steiger niet feministen, maar de gemiddelde vrouw heeft nu eenmaal een kast vol kaarsen en kaarshouders en servetten en servetringen en andere prullen staan. (Guilty! And proud of it.) Deel! Ruil! Leen! Eens zoveel keuze dan. Da ’s niet alleen voordelig, maar ook gewoon leuk. Op deze tafel staan er bijvoorbeeld heel wat theelichtjes van mijn beste vriendin, gecombineerd met spotgoedkope berken kaarshouders van Action en witte stompkaarsen.

Ik werk heel graag met echte, natuurlijke materialen, die ik sprokkel en pluk (en knip en zaag) in het bos en zelfs in mijn eigen kleine tuintje. Deze keer ging ik voor maretak (in de Ardennen hangt het er vol van) en rode besjes (ook uit de Ardennen). Maar ik hou ook van alle soorten dennen- en sparrentakken, stukjes hulst, klimop, kale takken, dennenappels, rozenbottel, gedroogde kleurrijke herfstbladeren, stukken boomschors… Je hoeft echter niet naar de Ardennen, ook in parken, tuinen en wegbermen kan je allerlei moois vinden.

Karola's Kitchen Kerst Tafeldecoratie

Karola's Kitchen Kerst Tafeldecoratie

Waar ik ook grote fan van ben, is veelheid. Als dat al een woord is. Ik zet graag veel op tafel, veel eten, veel kaarsen en veel kommetjes en potjes. Zo vind ik het fijn én handig om aparte schaaltjes met kruiden en noten klaar te zetten. En ook grof zeezout in een potje staat zoveel gezelliger dan in een strooivaatje.

Karola's Kitchen Kerst Tafeldecoratie

Maar het allerallerbelangrijkste is dat je er plezier aan beleeft, aan dat knutselen. Stress niet. Doe niet teveel je best. Doe het alleen als je er zin in hebt. Het vraagt tijd, maar die maak ik ervoor, omdat ik het gewoon heel erg leuk vind.
Ik wens je alvast een heel fijne en liefdevolle feestperiode toe!

Karola's Kitchen Kerst Tafeldecoratie

Lees ook: 5 tips voor een stressloos feestmenu! Klik daarvoor hier.

Op mijn Pinterest-pagina vind je al mijn kerstfoto’s terug, verzameld in het mapje ‘My Christmas table’.

2 reacties

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!