One pot wonders, one pot-gerechten of simpelweg éénpansgerechten, je hebt er tegenwoordig heel wat benamingen voor. De betekenis is steeds dezelfde: recepten waarbij je maar één pan (of bakplaat of ovenschotel) gebruikt én dus je afwas tot een minimum beperkt. Heel welkom op drukke weekdagen of net tijdens het weekend, als je jezelf met zo weinig mogelijk huishoudelijk werk wil opzadelen.
Klik op de titels of foto’s om naar de recepten te gaan.
1. Midden-Oosters stoofpotje met feta
Warme specerijen zoals komijn en kurkuma spelen een hoofdrol in dit recept. Ik hou enorm van de combinatie van de zachte aubergines en beetgare paprika, maar eigenlijk kan je met de groenten spelen zoveel als je wil. De feta zorgt voor een heerlijk zout accent.
2. Vis met sojasaus uit de oven
Deze schotel zet ik regelmatig op tafel als er gasten komen, maar hij kan ook perfect dienen om te serveren op een doordeweekse avond. De combinatie van sojasaus en mosterd vormt een pittig sausje dat de zachte smaken van de ingrediënten perfect compenseert.
3. Groene shakshuka
Dit is het broertje van de bekende Rode shakshuka. Veel groene groenten die op smaak worden gebracht met komijn, kurkuma, citroen en dille. Een heerlijk, eenvoudig gerecht waar je me altijd een plezier mee doet.
4. Traybake met witloof, pastinaak en peer
Bij een traybake bereid je alles op één bakplaat. Het bittere van de witloof wordt mooi aangevuld door de zoete pastinaak en peer. De hazelnoten zorgen voor een knapperige beet en de feta voor zoute accenten.
5. Frittata met paprika en zongedroogde tomaat
Een frittata is zo’n fijn gerecht om restjes groenten in te verwerken. Maar er zijn ook van die combinaties die net dat stapje verder gaan en wonderbaarlijk lekker zijn. In dit recept zorgt de mix van groene paprika, zongedroogde tomaat, veel oregano en geraspte kaas voor een waar pizza-smakenpallet!
6. Tortellinisoep
Dit is een persoonlijke favoriet. Ik vind het zo’n comfortfood én Pieterjan is ook elke keer heel enthousiast als ik deze Tortellinisoep op tafel zet. Altijd fijn! De romige soep, hartige tortellini en de heerlijke mix van gedroogde kruiden maakt dit een unieke lekkernij.
7. Gelakte zalm met groenten uit de oven
Dit is een ontzettend geliefd gerecht op de blog. Zo eenvoudig om te maken en toch echt bijzonder dankzij het zoetzure sausje dat over de zalm en groenten heen gaat. Velen kregen er ook al de niet zo populaire kikkererwten mee verkocht aan hun kroost. Victorie!
8. Snelle misonoedels
De gemarineerde eitjes vragen om een afzonderlijk pannetje, maar je kan ze perfect (tot zelfs een dag) vooraf maken. Door de volkorenmie gaar te koken in de misobouillon, krijgen ze extra veel smaak.
9. Midden-Oosters gekruide groenten uit de oven
10. Vis in roomsaus met prei en worteltjes
Dit recente gerecht werd meteen erg populair op de blog en ik begrijp helemaal waarom: het klassieke karakter dankzij de vis, aardappelen, prei en worteljes met tóch een rijkdom aan groenten maken dit een maaltijd om echt mee te scoren bij een ruim publiek.
Hopelijk kunnen deze one pot-gerechten jou smaken! Ze beperken je afwas in elk geval tot een minimum 😉
Deel deze blogpost zeker met familie en vrienden, die ook gebaat zijn bij wat voedzame, eenvoudige maaltijdinspiratie.
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.