Search

Auberginesandwich deluxe

Dit mooie stapelwerkje ziet er misschien erg fancy uit, maar ik zweer het: het kost je amper moeite om deze luxueuze auberginesandwich in elkaar te boksen. De oven doet namelijk al het werk en… ik riep de hulp in van de bereide Delhaize guacamole. Uit een potje, inderdaad… Maar bestaande uit 93,4 % avocado en zonder toegevoegde artificiële smaakmiddelen of suiker, laat ik me die guacamole welgevallen, als ik geen zin of tijd heb om er zelf te maken. (Wel zin en tijd? Klik dan hier voor de Karola’s guacamole.) Eenmaal de aubergine en venkel in de oven zitten, rest je dus enkel nog het bakken van die gouden spiegeleitjes en klaar!

Karola's Kitchen - Auberginesandwich deluxe

Eitjes… Dat het zwaar onderschatte superfoods zijn, schreef ik al eens uit in het stuk De waarde van een kippenei (klik hier). Maar er valt nog zoveel meer over te vertellen. Viel het je al op dat er op elk ei een code staat? Deze vertelt je wat meer over de herkomst van de eieren. Eigenlijk is vooral het eerste cijfer van belang. Want bij termen als ‘vrije uitloop’ en ‘scharrelkippen’ denken we misschien aan groene weides en blije kipjes, maar dat is ver van de waarheid… Het eerste cijfer van de ei-code geeft een échte indicatie over de duurzaamheid en diervriendelijkheid, waarbij 0 het beste is en 3 het slechtst. Het begincijfer 3 staat voor legbatterijkippen, die – in principe – sinds 2012 in Europa verboden werden. Delhaize nam in 2007 al de beslissing om geen legbatterij-eieren meer aan te bieden en verdient nu weer een blije-eitjes-punt. Ook in de huismerk-producten wil Delhaize namelijk geen legbatterij-eieren meer zien. Reeds 68% van de producten voldoet aan die eis en de doelstelling is om tegen 2020 alle producten die eieren bevatten helemaal legbatterij-vrij te krijgen.

Ik ga steevast voor biologische eieren (die code begint met 0). In een biologische kippenhouderij lopen maximum 6 kippen per m² rond. De dieren beschikken de hele dag over een vrije uitloop naar buiten van 4 m² per kip. Snavelpunten worden niet geknipt en het voedsel is biologisch geteeld en niet genetisch gemanipuleerd. Biologische eieren zijn iets duurder maar ethisch meer verantwoord en gezonder doordat de regels voor biologische kweek gerespecteerd moeten worden. En als we binnenkort ons kleine tuintje herinrichten, nemen we gewoon ons eigen kipjes!

Karola's Kitchen - Auberginesandwich deluxe

Ingrediënten voor 2 personen:

2 kleine aubergines
1 venkelknol
2 el rijstolie
2 kleine tomaten, in dunne plakjes
guacamole (zie tips)
een handvol tuinkers (of microgroenten – zie tips)
2 tl olijfolie
2 of 4 biologische eieren (afhankelijk van hoeveel honger je hebt)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de aubergines in schijven van zo’n centimeter dik.
Leg een laagje keukenpapier op een grote snijplank en strooi hier rijkelijk grof zeezout overheen. Leg de plakken aubergine erop en strooi er opnieuw zeezout over. Leg hier nog een laagje keukenpapier op en dek af met een tweede snijplank. Stapel nu enkele borden of ovenschalen op de bovenste plank en laat minstens 10 minuten staan. (Deze stap is geen absolute must, maar je aubergines worden er wel lekkerder en malser door. Hetzelfde effect krijg je door ze in te wrijven met héél veel olie, maar ik ben bij voorkeur wat zuiniger met vetstoffen.)

Verwijder het donkerste gedeelte van de stelen van de venkel, maar verwijder de kern niet! Snijd de knol in de lengte in dunne plakken. (De buitenste plakken zullen uit elkaar vallen, maar van zodra je de kern bereikt blijven alle rokken mooi zitten.)
Borstel met wat keukenpapier het zout van de aubergine. Wrijf alle groenten in met de rijstolie en voldoende versgemalen zwarte peper. Kruid de venkel ook met wat grof zeezout. Verspreid alle groenten op een bakplaat en plaats 25 minuten in de oven.

Bak de spiegeleieren in wat olijfolie, eenmaal de groenten klaar zijn. Maak per persoon twee sandwiches: leg twee aubergineschijven dakpansgewijs op elkaar, smeer er een dikke laag guacamole op, stapel er vervolgens eerst de venkel en dan de tomaat bovenop, gevolgd door een handje microgroenten en daarna opnieuw aubergine. Werk de sandwiches af met een gebakken ei.

Tips:

In dit recept gebruikte ik de guacamole van Delhaize (die met de twee pepertjes op het deksel). Als je tijd en zin hebt om je guacamole zelf te maken, klik dan hier door naar de Karola’s guacamole.

Ik gebruikte in dit recept de microgroenten van PachaGreens, meer bepaald de Spicy Mix. Deze blend bestaat uit minuscule mosterd-, sango-, radijs- en china rose-plantjes. Géén scheuten, leerde ik van Tom van PachaGreens, maar werkelijk kleine plantjes die al blaadjes en vooral superveel smaak hebben. De allerbekendste microgroente is tuinkers. Je kan de PachaGreens mixen vinden bij Delhaize Lochristi, Delhaize Merelbeke en Delhaize Dok Noord.

9 reacties

  1. Dag Karolien
    Dit recept vorige week uitgeprobeerd en het was een voltreffer! Mijn lief (die zelfs eigenlijk geen venkel-fan is) was kei-enthousiast. Het ziet er fantastisch uit en de smaken zitten perfect.
    Wij brokkelden er nog een restje fetakaas over en dat werkte wel (maar eigenlijk werkt fetakaas bij elk recept, hé 😊).
    Dankjewel voor je originele recepten! Ik haalde al veel inspiratie op je blog en in je boeken!

    1. Hey Danielle, dat zou ik toch niet meteen doen… Je kan wel alle voorbereidingen treffen, maar de eitjes moeten sowieso last minute en de aubergine koud, vind ik zelf niet meteen top. Dan zou ik voor brood gaan 🙂

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!