Zoeken

Aziatische groentemix met gebakken tofu

Ik ben nu bijna 21 jaar vegetariër. Of pesco-vegetariër. Of hoe je het ook wil noemen. (Wie me regelmatig leest, weet hoe ik over hokjes denk – klik hier) In elk geval: ik eet al 21 jaar lang geen kip, geen gevogelte en weinig vis. Ik ken de vegetarische en ook de veganistische keuken intussen dan ook vrij goed. En toch had ik tot twee weken geleden nog nooit tofu klaargemaakt. Tijdens de eerste maanden van mijn vleesloze jaren, heeft Ons Mama het wel eens geprobeerd. Toen moest je nog heel wat moeite doen om een pak tofu te bemachtigen. Maar ze had het dus voor elkaar gekregen. Vol goede bedoelingen bakte ze de tofu in wat boter, zoals je dat met een stuk kip zou doen. En ik vond er niets aan. Plastiekig. Smakeloos. Later kwam ik af en toe nog eens wat tofu tegen in Thaise restaurants. Bij het bestellen van een veggie curry-schotel krijg je in de meeste gevallen een gerecht met tofu voorgeschoteld. Mijn conclusie bleef: smakeloze, witte, sponzige vulling. Het is tegen mijn principes dingen te eten die ik niet lekker vind, om me gewoon te vullen zonder dat ik er plezier aan beleef. Ik vond tofu geen meerwaarde hebben, dus ik liet het steevast links liggen.
Maar mensen veranderen al eens van mening. En dat is maar goed ook. De voorbije editie van Dagen Zonder Vlees stelde ik mezelf een uitdaging: opnieuw tofu uitproberen. Nu voor echt. Met een marinade, want ik had al gelezen dat het bij de bereiding van tofu vooral daarom draait. In het eerste boek van Green Kitchen Stories kwam ik een gerecht met tofu tegen dat me aansprak. Ik haalde alles in huis om het klaar te maken, maar zoals dat wel vaker gaat hier, deed ik er helemaal andere dingen mee dan het boek me voorschreef. Dit gerecht is dan ook het resultaat van het niet goed lezen van een recept en het daaruit volgende gegoochel en geëxperimenteer. Maar, al zeg ik het zelf, het is verdomd lekker! Tofu heeft er een liefhebber bij!

Karola's Kitchen - Aziatische groentemix met gebakken tofu

Ingrediënten voor 2 eters:

Aziatische groentemix:
100 g peultjes
½ broccoli, in roosjes
8 grote champignons, in 4 of 6 gesneden
2 handenvol sojascheuten
1/3 komkommer, gehalveerd, zaadlijsten verwijderd en in stukken van 0,5 cm
een bosje verse koriander
2 tl sesamolie
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout

Gebakken tofu:
250 g tofu, uitgelekt, drooggedept en in blokjes van 2 op 2 cm
40 ml sesamolie
40 ml sojasaus
1 el rijstazijn
1 teentje knoflook, geperst
1 el verse, geraspte gember
een snuif gedroogde chilivlokken (pili-pili), naar smaak

Voor erbij (geen must, maar wel extra lekker):
1 avocado
¼ limoen
enkele blaadjes verse koriander, fijngehakt
een lente-uitje, in heel fijne ringetjes
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout
50 ml (plantaardige) yoghurt
½ kl wasabi

Bereiding:

Start met het marineren van de tofu. Vermeng de sesamolie, sojasaus, rijstazijn, knoflook, gember en chili tot een sausje en schep de tofu hier voorzichtig, maar grondig doorheen. Zorg ervoor dat alle tofu bedekt is, dek de kom af met een bord (of folie, maar we vermijden bij voorkeur afval uiteraard) en zet hem minstens 30 minuten in de koelkast.

Bereid intussen je groenten voor en zet alles klaar om gewokt te worden.
Prak de avocado en vermeng deze met het limoensap, het lente-uitje, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en wat fijn gehakte verse koriander.
Klop de wasabi stevig door de yoghurt tot je een homogeen mengsel krijgt.

Laat een pan heel heet worden en leg de blokjes tofu erin. Vetstof is niet nodig, want de marinade bevat al sesamolie. Bak de blokjes enkele minuten aan elke kant, tot ze krokant en bruin zijn.

Verhit de sesamolie in een grote wok en roerbak alle groenten in een 5-tal minuten op een hoog vuur beetgaar. Het is de bedoeling dat de groenten fris van kleur en knapperig blijven, dus laat ze zeker niet sudderen of te lang stoven. Schep op het einde 2 el van de tofu-marinade bij de groenten en kruid bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout, als je dat nodig vindt. Strooi er tot slot rijkelijk verse koriander overheen.

Serveer de groenten en tofublokjes met de avocadopuree, de wasabi-yoghurt en de rest van de marinade.

Weetje:

Tofu is een caloriearm en eiwitrijk product, gemaakt uit gestremde sojamelk. Voor dit stremmen worden er mineraalrijke verbindingen aan toegevoegd. Hierdoor bevat tofu ook veel magnesium en calcium. Je kan meer lezen over tofu en andere vleesvervangers in deze blogpost.

Tips:

Heb je nog peultjes en broccoli over? Perfect om de geelgroene curry mee klaar te maken!
Karola's Kitchen - geelgroene curry

Een restje sojascheuten kan je verwerken in de Thaïsachtige linzensoep.
Karola's Kitchen - Thaise linzensoep

En de wasabi kan je opnieuw gebruiken in de sushi-ish hapjes.
Karola's Kitchen - sushi-ish hapjes

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!