Zoeken

Aziatische koolrolletjes met zalm

Mijn nieuwe keuken is behoorlijk goed uitgerust maar voor een stoomoven was er geen plaats. Stomen was dan ook een bereidingswijze die ik eigenlijk nooit toepaste. Want met mandjes en kookpotten aan de slag, vond ik toch wat teveel gedoe…
Een nieuwe microgolfoven bracht hier echter verandering in! Tot voor kort had ik een oeroud, tweedehands toestel, dat me hoe langer hoe meer schrik begon aan te jagen. Het was dan ook dringend aan vervanging toe en moest onlangs plaats maken voor de Whirlpool MCP 349 SL ChefPlus Microgolfoven. Een hele mond vol 🙂 Het ding heeft – zoals de naam doet vermoeden – indrukwekkend veel functies, waaronder dus ook stomen. Na al die jaren gezond en lijnvriendelijk koken, werd het tijd deze techniek eens uit te proberen.
Zo gezegd, zo gedaan. En deze Aziatische koolrolletjes met een vulling van zalm en broccoli zijn het resultaat. De instructies zijn behoorlijk omvangrijk, maar toch is de bereiding helemaal niet moeilijk of omslachtig. Laat je dus zeker niet afschrikken.
Je kan de koolrolletjes als voorgerecht serveren, warm of koud, samen met het sausje. Of als hoofdgerecht, wanneer je de gebakken broccoli, peultjes en komkommer erbij geeft, zoals hier in het recept. Ze doen ook prima dienst als lunchpakketvuller doordat ze heel vast zijn! De Aziatisch geïnspireerde smaakmakers zorgen voor een verrassend en feestelijk gerecht. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Aziatische koolrolletjes met zalm

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de koolrolletjes:
4 spitskoolbladeren (of bladeren van witte kool)
100 g broccoliroosjes
1 lente-uitje
een handvol verse koriander (zowel blaadjes als steeltjes)
1 rode chilipeper
300 g zalm
1 tl wasabi
2 tl sojasaus
het sap van 1/2 limoen
1 klein teentje knoflook, geperst

Voor het sausje:
3 el sojasaus
1/2 tl wasabi
1/2 tl geroosterde sesamolie
een stukje verse gember, van ca. 1 cm
1 tl honing

Bereiding:

Breng wat water aan de kook in een pot. Maak de steelaanzet van het buitenste blad van de spitskool los met een mes en pel het voorzichtig van de kool. Doe dit ook voor de volgende drie buitenste bladeren. Kook ze gedurende 5 minuten, tot ze net gaar en buigzaam zijn. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.

Doe de broccoliroosjes in een foodprocessor. Hak het lente-uitje en de korianderblaadjes en – steeltjes grof, verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de chilipeper en doe beide ook in de foodprocessor. Mix tot je een kruimelige massa hebt. Zet de foodprocessor uit.

Snijd de zalm in stukken en voeg bij de broccoli de foodprocessor. Doe er ook de wasabi, de sojasaus, het limoensap en het geperste teentje knoflook bij en mix tot je een grove massa hebt. Proef en kruid naar smaak bij met wat peper en zout.

Leg een blad kool op een snijplank en dep indien nodig overtollig vocht weg met wat keukenpapier. Snijd  het onderste stukje van de dikke nerf als een driehoekje weg (omdat dit moeilijk te buigen is). Schep een vierde van het zalmmengsel onderaan het koolblad, zo’n 2 à 3 centimeter van de onderste rand verwijderd, in de vorm van een langwerpig pakketje. Plooi de onderkant van het blad over het hoopje zalm, plooi nu beide zijkanten naar binnen toe en rol vervolgens voorzichtig op, naar de top van het blad toe. Leg het afgewerkte rolletje met de naad naar beneden in een stoommandje.
Herhaal dit voor de volgende drie rolletjes. Breng een bodempje water aan de kook en stoom de rolletjes 10 minuten.

Klop de voor het sausje 3 eetlepels sojasaus, 1/2 theelepel wasabi, 1/2 theelepel geroosterde sesamolie en 1 theelepel honing los tot je een glad mengsel hebt. Schil de gember en rasp hem fijn. Roer door het sausje.

Serveer de koolrolletjes warm of koud, samen met het sausje.

Tips:

Heb je wasabi over? Dan kan je er misschien de Aziatische groentemix met gebakken tofu mee bereiden.

Verse koriander teveel? Maak dan zeker eens de Thaisachtige linzensoep. Een Karola’s Kitchen classic en één van mijn persoonlijke favorieten!

Het kleine, handige, elektrische hakkertje dat hier in de keuken zo ongeveer op een piëdestal staat, is de KitchenAid Classic Mini Foodprocessor 5KFC3516. Ook in dit recept gebruikte ik het voor het fijnhakken van zowel de broccoli als zalm. Yes, ik ben een fan!

 

 

4 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!