Na alle overvloed van de voorbije eindejaarsperiode kunnen onze mooie lijven wel wat lichte, makkelijk verteerbare kost appreciëren. We starten dit nieuwe jaar dan ook met een groente overload! Heerlijke warme, comfy smaken… Lekker winters, maar toch absoluut niet zwaar. Helemaal zoals ik het het liefste heb!
De rode bietjes smaken extra pittig en zuur door de balsamicoazijn. (Laat deze dus zeker niet weg!) Ik rooster ze op een afzonderlijke bakplaat, zodat hun kleur en smaak niet doorgegeven wordt aan de pompoenblokjes – uiteraard is dat geen must. De feta maakt de schotel helemaal af. De zoute smaak past perfect bij alle andere groenten. Een handvol pecannoten erover geeft een volwaardige, voedzame maaltijd. Deze koolhydraatarme groenteschotel is trouwens ook koud geweldig lekker! Maak dus extra veel, zo heb je voor de volgende dag meteen een gezond en smakelijk lunchpakketje klaar 🙂
Ingrediënten voor twee eters:
een halve butternut- of kastanjepompoen
4 rode bieten
2 kleine rode uien, grof gehakt
5 sjalotten, grof gehakt
twee grote handen vol verse spinazie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde oregano
2 el balsamicoazijn
3 tl olijfolie
versgemalen, zwarte peper en grof zeezout
100 g feta
eventueel een handvol gehakte pecannoten, voor de afwerking
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schrob de rode bieten schoon, maar schil ze niet. Snijd ze in dobbelsteentjes en schep ze om met de gehakte rode uien, 1 ½ tl olijfolie, de balsamicoazijn, ½ tl rozemarijn, ½ tl oregano, versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de blokjes over een bakplaat en plaats deze 40 à 45 minuten in de oven. Schep in de helft van de baktijd even om.
Was de pompoen grondig. Laat ook hier de schil zitten en snijd in hapklare blokjes. Schep om met de gehakte sjalotjes, 1 ½ tl olijfolie, de overige kruiden en voldoende versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groente over een bakplaat en schuif deze ook in de oven, voor zo’n 30 à 35 minuten. Schep ook deze in de helft van de baktijd even om.
Verdeel de spinazieblaadje de laatste 5 minuten van de oventijd over de groenten. Liefst zoveel mogelijk bij de pompoen, omdat de blaadjes anders de kleur van de bieten overnemen en dus niet meer mooi groen zijn. Uiteraard is dat geen ramp, zorg er dus gewoon voor dat ze nog zo’n 5 minuten kunnen mee garen in de oven.
Haal alle groenten nu uit de oven en schep ze goed om in een grote kom. De spinazie gaat nu nog wat verder garen, door de warmte van de pompoen en de bieten. Verkruimel de feta eroverheen, schep voorzichtig om en als je nog een extraatje wil, strooi er dan nog een handvol grof gehakte pecannoten bovenop.
Tips:
Balsamicoazijn kan een groente naar mijn mening echt naar een ander niveau tillen. Niet alleen met rode biet is deze azijn heerlijk, maar ook met rode uien (ook gebruikt in dit recept trouwens). Bij de Prinsessenboontjes met balsamicoajuintjes en blauwe kaas laat ik de azijn dan ook rijkelijk vloeien! Klik hier voor het recept.
Nog meer recepten met rode biet, vind je via onderstaande links:
14 reacties
OOHhh, ik had het recept duidelijk niet goed genoeg gelezen: ik kocht voorgegaarde bietjes uit gewoonte… Mogen die dan ook zo lang in de oven???
Hey Liesje, ai… Nee, die moeten niet zo lang in de oven, maar euhm… er is echt een giga verschil in smaak tussen (voor)gekookte bieten en geroosterde dus ik vrees dat het wat minder lekker gaat zijn. Maar je kan het zeker proberen. In principe hoeven de bietjes zelfs niet meer in de oven 🙂
Vanmiddag gemaakt en een schot in de roos! Volledig goedgekeurd door de wederhelft, die geen koolhydraten miste. Verrassend vullend ook. Ik ben fan. ?
Daar ben ik blij om! 🙂
Dit was zalig lekker! Ik moet steeds een drempel over als het rode biet betreft maar met dit receptje vind ik het verrukkelijk! Eentje om op te slaan! Dankjewel Karola
Heel graag gedaan! Ik ben heel blij dat het je gesmaakt heeft 🙂
Klinkt héél lekker! Maar… manlief kreeg na een bloedanalyse eerder deze maand te horen dat hij op zijn cholesterol moet letten, want dat die te hoog was. Dit recept lijkt me wel oké dan? Maar best de feta weglaten dan?
Feta kan perfect hoor 🙂 Cholesterol in voeding hangt niet samen met cholesterol in het bloed. Dat weten dokters normaal gezien ook perfect. Dat is een heel verouderd idee. Voedingsadvies/-begeleiding geef ik echter niet online 🙂 (En ook niet gratis ;))
Dag Karolien, kan je de bietjes op voorhand snijden en invriezen om nadien in dit recept te gebruiken ? Ik vind verschillende meningen op het internet. Bedankt