Zoek

Bloemkool en Chinese kool met hazelnoten en Parmezaan

Chinese kool is zo ’n groente waar ik vroeger niet veel mee wist aan te vangen. Net als bloemkool, maakte ik er toen, lang laaaaaang geleden, altijd wat witte saus bij, maar eigenlijk is dat absoluut nergens voor nodig. Wel integendeel! Die verdoezelt enkel die fijne, zoete smaak van deze elegante kool.
Ik vind het overigens not done om deze groente te koken. Zonde van de smaak, de textuur, de kleur en de vitaminen. Stoof de blaadjes kort, dan blijven ze heerlijk fris en knapperig.

De pittigheid in dit gerecht wordt geleverd door de Parmezaanse kaas. Mijn geliefde Nigella Lawson vindt het geweldig om een blok Parmezaan in grote stukken te breken en als aperitiefhapje te serveren. Zeer weelderig en romantisch, zoals hare voluptueusheid zelve, maar mijn voedingswetenschapperbrein kan zoveel overdaad niet aan. Enkele dikke, luxueuze schilfers leveren meer dan genoeg smaak! En samen met de hazelnoten bezorgen ze je de nodige eiwitten. Op en top gezond, voedzaam en lekker dus!

bloemkool en Chinese kool met Parmezaan en hazelnoten
Ingrediënten voor één grote eter:

250 à 300 g bloemkool, in kleine roosjes
¼ Chinese kool, harde kern verwijderd, in reepjes
een handvol rucola
1 lente-uitje, in ringetjes
1 handvol hazelnoten, grof gehakt
1 à 2 el mosterd, naar smaak
1 el gehakte peterselie (eventueel uit diepvries)
50 g Parmezaan, in schilfers
1 tl olijfolie
peper en zout

Bereiding:

  1. Verhit 1 kl olijfolie in een wok en bak de bloemkoolroosjes 7 à 8 minuten. Roer af en toe, zodat ze niet aanbranden, maar wel een mooi goudbruin kleurtje krijgen. Voeg de Chinese kool toe en roerbak nog zo ‘n 3 minuten. Kruid intussen met peper, zout en mosterd en meng ook de peterselie onder de groenten.
  2. Zet het vuur uit en schep de rucola door het bloemkoolmengsel. Schep op een bord en strooi er de lente-uitjes, Parmezaan en hazelnoten over.

Weetje:

Chinese kool en bloemkool staan bij dit gerecht in de schijnwerpers, maar dat zal me toch niet tegenhouden er mijn favoriet der favorieten toch nog maar eens bij te sleuren: De Broccoli! Net zoals deze topper, bevat bloemkool ook de superstof sulforafaan, die een niet onbelangrijke rol zou spelen in de strijd tegen kanker. Daarover lees je HIER meer.

3 Responses

  1. vandaag geprobeerd, was erg lekker 🙂 maar wel nog een stukje vlees voor mijn vriend en veggie kipblokjes voor mezelf bij gebakken anders was het wat eentonig. het restje zal smaken morgen als koud slaatje!
    weet je wat heel leuk is? We zijn al zodanig op jouw receptjes afgestemd, dat ik een gerecht opzoek adhv één bepaald ingrediënt (in dit geval Chinese kool) en ik zie dat ik alle andere ingrediënten ook in huis heb!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!