Zoek

Bloemkoolsteaks en champignonsatés

Ik eet al 20 jaar geen vlees en gevogelte. Maar damn zo’n barbecue ruikt toch altijd lekker! En ik denk niet of er één vegetariër rondloopt die het tegendeel zal beweren. Die lekkere geur snuif ik met veel plezier op wanneer hij mijn neus ergens toevallig passeert. Maar verder gaan mijn zintuiglijke ervaringen niet, als het gaat over vlees en barbecues. Ik geef de voorkeur, zoals altijd, aan heerlijke groenten. Ze mogen dan niet zo’n intense aroma’s produceren, lekker zijn ze des te meer. Verrassend lekker zelfs! The key van geslaagde barbecuegroenterecepten zit hem in de marinades. Heb ik ook zelf gaandeweg geleerd, na enkele saaie teleurstellingen. Maar de aanhouder wint. En zie hier de eerste succesvolle resultaten!
De volgende twee recepten zijn heel eenvoudig, super smaakvol, licht en gezond. Ik knipte ze ooit ergens uit één of ander magazine, vraag me niet meer welk. Geen eigen creaties dus, enkel wat persoonlijke touches, maar veel te lekker om niet met jullie te delen. Barbecue away, zou ik dus zeggen! Deze steaks en brochettes zullen zelfs de echte carnivoren kunnen bekoren. Want sla, komkommers en tomaten als side dish zijn zo passé… (Dat deze konijnenvoer-eter het gezegd heeft.)

BLOEMKOOLSTEAKS

Ingrediënten voor 4 personen:

1 bloemkool
1 limoen, de fijn geraspte schil en het sap
1 teentje knoflook, geperst
2 ½ el olijfolie
½ tl honing
1 el paprikapoeder (pikant of mild, naar eigen smaak)
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
grof zeezout
eventueel wat verse bladpeterselie, voor de afwerking
klemrooster

Bereiding:

Snijd de bloemkool in 4 of 5 dikke plakken. De buitenkanten kunnen daarbij uit elkaar vallen, maar dat is niet erg. Misschien niet zo mooi, maar dat doet niets af aan de smaak!

Vermeng limoensap, fijn geraspte limoenschil, knoflook, olijfolie, honing, paprikapoeder, tijm en oregano tot een homogeen mengsel. Voeg nog wat grof zout toe, naar je eigen smaak.
Smeer de marinade zo zorgvuldig mogelijk in alle hoekjes en kantjes van de bloemkoolsteaks, met je handen of met een borsteltje. Laat minstens 15 minuten rusten (maar dit mag uiteraard ook veel langer zijn).

Klem de bloemkoolplakken en eventuele losse stukken tussen een rooster en grill ze in ongeveer 20 minuten mooi bruin, nog steeds wat knapperig aan de binnenkant.
Strooi er wat verse bladpeterselie overheen.

Tip:

Ook erg lekker, maar wel wat zwaarder: verkruimel zo’n 50 g feta over de bloemkool.

CHAMPIGNONSATES

Ingrediënten voor 4 personen:

500 g champignons
3 rode uien, in kwarten
2 el olijfolie
3 el balsamicoazijn
3 teentje knoflook, geperst
½ tl gedroogde tijm
½ tl gedroogd basilicum
versgemalen peper en grof zeezout
eventueel wat verse bladpeterselie, voor de afwerking
satéstokjes (bij voorkeur herbruikbare metalen, om afval te vermijden)

Bereiding:

Maak de marinade door olie en azijn te vermengen met knoflook, tijm, basilicum, peper en zout.

Doe de champignons en uien met de marinade in een kom en schep alles goed om. Ik doe dit met mijn handen, zodat alle groenten goed bedekt zijn. Haal de uienrokken hierbij uit elkaar en laat alles minstens 15 minuten rusten. Uiteraard mag dit ook hier langer zijn.

Prik de champignons afwisselend met enkele stukjes ui op een satéstokje en grill ze in 15 à 20 minuten gaar en bruin op de barbecue. Een klemrooster is hierbij handig, maar niet noodzakelijk.
Strooi er wat verse bladpeterselie overheen.

vegetarische barbecue

Het andere barbecuerecept op deze foto is de papillot met zalm en tomaat (klik hier voor het recept). Zo eenvoudig en zó veel smaak. Een compleet vleesloze barbecue-avond… Het kan dus wel degelijk 😉
Nog meer gezonde en groenterijke barbecuetips vind je hier, in de blogpost Mijn tips voor een geslaagde groentebarbecue.

6 reacties

  1. ook lekker: prei en paprika in zijn geheel op de bbq! gewoon het verbrande ervan doen en je hebt heerlijk gegaarde groente! maar deze info sla ik zeker op voor de volgende bbq!
    fijn ook dat ze niet zo lang hoeven te marineren en dus ook geschikt voor last minute bbq!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!