Peulvruchten zijn magisch. Volgens mij zouden ze wel eens een belangrijke speler kunnen worden in de klimaatproblematiek. Ware het niet dat ze vaak schromelijk onderschat worden. Door hun hoge gehalte aan eiwitten zijn peulvruchten namelijk heel voedzame vleesvervangers met een kleine ecologische voedselafdruk. Ze leveren ons met andere woorden veel proteïnen (gemiddeld zo’n 20 g per 100 g) zonder de planeet al te veel te belasten.
Het kan al eens lastig lijken om peulvruchten te gebruiken omdat je heel wat soorten lang moet weken en koken, alvorens ze goed verteerbaar zijn. Maar als je ze in conserven koopt, heb je er nauwelijks werk aan. Het blik en de bokalen kan je recycleren, waardoor je geen spoor van afval achterlaat en bovendien is het industriële kook- en weekproces van peulvruchten zodanig geoptimaliseerd dat de verspilling van water en energie minimaal is (niet onlogisch, want water en energie kosten uiteraard geld). Volgens bepaalde schattingen is het daarom zelfs aan te raden conserven te gebruiken.
Linzen, kikkererwten en rode bonen heb ik zo ongeveer altijd in huis, maar er bestaan zoveel andere, tot de verbeelding sprekende soorten. Uit het ruime assortiment bij Delhaize koos ik voor de borlottiboon. En ik liet me hierbij door niets meer of minder leiden dan de naam. Borlottibonen (ook wel cranberrybonen genoemd) zijn heel populair in Italië, maar bij ons zijn ze iets minder bekend. Ik vond ‘borlotti’ echter zo mooi klinken, daar moest ik wel mee aan de slag gaan.
Omdat ik er bij het maken van burgers, balletjes en consoorten steeds naar streef dat ze minimum voor de helft uit groenten bestaan, is het altijd even zoeken voor de textuur helemaal goed zit. Het vocht uit de groenten maakt het niet echt makkelijk om een vaste consistentie te krijgen, maar omdat ik het licht wil houden, wil ik liever niet kwistig zijn met bindende hulpmiddeltjes.
Tijdens het experimenteren maakte ik een lading van deze kroketjes in de oven. Lekker krokant van buiten en smeuïg binnenin, maar het typische droge peulvruchtgevoel was er wel. Ikzelf, een gevorderde gezonde eter vond dat geen probleem, maar mijn proefkonijn (lees: mijn lief) kreeg ik er niet echt enthousiast over. In plaats van ovengebakken, maakte ik mijn tweede versie daarom gefrituurd klaar en het resultaat was verbluffend lekker. De ‘balletjes’ werden dus omgedoopt tot ‘kroketjes’! Wens je ze toch in de oven klaar te maken, bak ze dan 45 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat in een op 180°C voorverwarmde oven.
Ik gebruikte voor het bereiden van dit recept de Artisan foodprocessor van KitchenAid. Zowel het fijnhakken van de champignons, als het malen en vermengen van het beslag deed ik met behulp van dit ingenieuze keukentoestel.
Doordat het werk er hierdoor snel op zat, maakte ik er ook nog een sausje bij. Hiervoor gebruikte ik de KitchenAid classic mini foodprocessor a.k.a. ‘het hakkertje’. Bij uitstek één van mijn favoriete keukenspeeltjes! Uiteraard kan je ook aan de slag met een staafmixer.
Als je geen zin of tijd hebt om het sausje te bereiden: de kroketjes zijn ook super lekker met ketchup! (De Heinz tomatenketchup met 50% minder suiker is mijn persoonlijke favoriet.) Je kan ze serveren als hapje of als onderdeel van een maaltijd, aangevuld met een portie groenten.
Ingrediënten voor 12 kroketjes:
voor de kroketjes:
250 g champignons, schoon geborsteld
1 teentje knoflook, geperst
1 tl olijfolie
1 blik borlottibonen, uitgelekt en gespoeld (zie inleiding en tips)
5 half gedroogde tomaatjes op olie, uitgelekt
6 el kikkererwtenmeel (of een ander meel)
een grote handvol krulpeterselie
1 tl citroensap
rijstolie (of een andere olie, geschikt om te frituren – zie tips)
voor de kruidige tomaatdip (zie inleiding):
1 tomaat
2 el tomatenpuree
2 grote handenvol krulpeterselie, fijn gehakt
het sap van ¼ citroen
1 el tahini (sesampasta – zie tips)
2 à 3 el water
¼ tl komijn
2 dadels
enkele druppels Tabasco, naar eigen smaak
Bereiding:
- Hak de champignons in kleine blokjes, met behulp van een foodprocessor of met de hand. Verhit de olijfolie in een pan en roerbak de champignons en de knoflook op een hoog vuur tot deze gaar zijn en eventueel vocht verdampt is.
- Schep de champignons, borlottibonen, gedroogde tomaten, het kikkererwtenmeel, de peterselie en het citroensap in de foodprocessor en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Maal alles tot je een min of meer homogeen mengsel hebt.
Als je niet over een foodprocessor beschikt, hak de gedroogde tomaten en peterselie dan zo fijn mogelijk met de hand. Pureer de bonen met een staafmixer en schep alle ingrediënten goed op. Mix het deeg indien nodig nog enkele malen door. - Rol met je handen 12 balletjes van het mengsel, leg ze op een bord en plaats minstens 20 minuten in de koelkast.
- Maak intussen het sausje. Hak de peterselie heel fijn met behulp van een hakmolentje of kleine foodprocessor. Voeg de tomatenpuree, het citroensap, de tahini, het water, de komijn, de dadels en Tabasco toe en maal alle ingrediënten fijn tot een gladde saus.
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de tomaat en snijd deze in kleine blokjes. Schep de tomaat door het sausje en breng op smaak met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
- Kies een klein steelpannetje uit waarin de balletjes net allen naast elkaar kunnen liggen (of bak ze in twee beurten) en verhit een laagje rijstolie, zo diep dat de balletjes er tot aan hun midden in kunnen drijven. Leg de balletjes voorzichtig in de olie wanneer deze heet is en draai ze na zo’n 2 minuten (wanneer ze goudbruin zijn) om. Laat ook de andere zijde kleuren en schep ze op wat keukenpapier, zodat overtollig vet opgenomen wordt. Serveer de kroketjes onmiddellijk met de dip.
Tips:
Ik koos in dit recept voor de borlottibonen van Delhaize, maar je kan gerust ook een andere bonensoort gebruiken.
Let er bij het aankopen van een olie steeds op of deze geschikt is om te frituren! Niet elke olie mag namelijk tot hoge temperaturen verwarmd worden. Omdat ik geen frietketel heb, kan ik de temperatuur van de olie niet controleren. Om het risico te vermijden dat de olie te heet zou worden gebruik ik rijstolie van King. Het etiket garandeert dat verhitting tot 240°C mogelijk is, dus elk risico op het ontwikkelen van toxische stoffen wordt zo vermeden. Deze olie kan je vinden bij Delhaize.
Tahini kan je vinden bij o.a. Turkse kruideniers en Delhaize.
Weetjes:
Een trouwe fan vroeg me of ik de ingrediënten in het vet kon zetten, wanneer ik ze voor het eerst toevoeg tijdens het recept. Het leek haar een manier om tijdens het koken vlotter en dus sneller te werk te gunnen gaan. Ik zag de logica er wel van in en probeerde het in dit recept voor het eerst uit. Voel je vrij om je mening hierover achter te laten in een reactie!
De laatste stemweek gaat in voor de Belgian Food Blog Awards! Karola’s Kitchen is één van de vijf genomineerden binnen de categorie ‘healthy’. Heb jij je stem al uitgebracht? Het vraagt letterlijk twee muisklikjes! Via deze link surf je door naar de BFBA-website (klik 1) en daar moet je enkel nog Karola’s Kitchen aanklikken (klik 2) 😉 Alvast een ontzettend grote dank je wel hiervoor!
9 reacties
😉
Ik heb dit gefrituurd in een frietpot, wat een grote vergissing was! De balletjes vielen uiteen en werden een kleffe massa. Ik zou dit dus in het vervolg in een pannetje bakken met een dun laagje olie. Verder wel zeer lekker van smaak. Ook het dipsausje is zeer lekker, zou goed samenpassen met tortillachips als simpel aperitiefhapje. Ik vond het wel onduidelijk of je met tomatenpuree ’tomatenconcentraat’ of tomatenpuree/passata bedoeld. Ik heb passata gebruikt, en mijn dip was veel minder rood dan de dip in de foto.
Hoi Femke! Oh dat is jammer om te horen… :/ Ik weet niet wat er juist mis kan gegaan zijn? Wat het sausje betreft: het gaat om tomatenpuree 🙂
Hey Karola , kan je even het gewicht van de boontjes die erin zitten even doorgeven .Heb de boontjes gevonden maar je hebt grote en kleine blikken hè ? kijk er al naar uit om ze te maken ?Grt Betty
Hoi Betty! Dat is het meest normale blik, met een uitgelekt gewicht van ca. 225 g. Smakelijk alvast!
Kan je de kroketjes in de airfryer bakken? ?
Geen idee, ik heb het nog niet geprobeerd. Je kan het altijd eens met ééntje uittesten 🙂 (En laat gerust weten of het gelukt is ;))
Hey Karolien,
ik heb juist alles klaargemaakt voor je borlottikroketjes, maar het is iets te lopend om er kroketjes te rollen.
Heb je misschien de gouden tip hoe ik dit kan verhelpen?
Dankjewel alvast!
Hoi Astrid, oei, zo last minute een vraag stellen is altijd een beetje een risico ? Dus wellicht heb je er al je eigen ding mee gedaan. Ik zou er in elk geval meer meel aan toevoegen, tot je een betere textuur krijgt. Hopelijk is het gelukt gisteren!