Het is zomer. In mijn hart en volgens de kalender. En ook volgens de thermometer want die gaat de komende dagen alleen maar meer de hoogte in, volgens Frank!
Iets waar ik me elke zomer weer op verheug zijn het seizoensfruit en de dito groenten. Om helemaal blij van te worden. Aardbeien, abrikozen, watermeloen, prinsessenboontjes, aubergines en uiteraard tomaten! Tomaten in alle kleuren van de regenboog: van groen over geel en oranje tot donkerpaars. En in alle vormen!
Delhaize heeft momenteel een uitgebreid gamma aan allerlei soorten prachtige, zoete tomaten waarvan velen verkrijgbaar zijn in bulk. Ik ben een trouwe en enthousiaste gebruiker van de herbruikbare fair trade katoenen fruit- en groentetasjes van Delhaize. Zo trouw dat ik me tijdens het boodschappen doen grotendeels laat leiden door de verpakking. Of liever: door het gebrek aan verpakking. Mijn katoenen zakjes zitten altijd in mijn boodschappentassen en ik gebruik ze zelfs om broodjes in te verpakken. Want Delhaize mag dan al lang de plastic fruit- en groentezakjes uit haar winkels gebannen hebben, klanten vallen nog zĆ³ vaak terug op de aangeboden papieren zakjes. Ik ga zoān twee maal per week boodschappen doen en het grootste deel van die tijd breng ik in de fruit- en groenteafdeling door. En ik heb ā echt waar ā nog nooit een andere klant katoenen zakjes zien gebruiken, ook al staan ze onmiskenbaar naast de weegschaal. Papier wekt de indruk onschuldig te zijn, maar het creĆ«ert opnieuw afval.
Ik gebruik de katoenen zakjes nu al ruim een jaar en ze zijn stevig, hygiĆ«nisch, superhandig (je kan ze snel en makkelijk dichtstroppen) en ā niet onbelangrijk ā mooi!
Stoffen zakjes of niet, het moet gezegd worden dat er in supermarkten nog heel erg veel ruimte is voor verbetering, als het op afvalvrij winkelen aankomt. Delhaize beseft dat zeer goed en stelde een ambitieus actieplan op. Momenteel loopt er een project in 10 Delhaize supermarkten waar de hoeveelheid plastic in de fruit- en groenteafdeling met maar liefst 80% verminderd werd! Dat is minder eenvoudig dan het lijkt, want een verpakking is helaas vaak een noodzakelijk kwaad om voedselveiligheid te garanderen maar veel meer nog om de houdbaarheid van een product te verlengen en zo voedselverspilling te vermijden.
Na deze testfase zullen experts bepalen wat de mogelijkheden zijn om dit op grote schaal, in alle supermarkten te implementeren, zonder dat de hoeveelheid verspild en bedorven voedsel de hoogte ingejaagd wordt. Naast plasticneutraliteit wil Delhaize namelijk ook een neutrale balans bereiken op vlak van voedselverspilling. Plastic is helaas vaak een noodzakelijk kwaad om de houdbaarheid van een product te verlengen. Na het proefproject in de 10 uitgekozen supermarkten zal men beslissen welke groente- en fruitsoorten het aankunnen om voorgoed in bulk verkocht te worden. (Voor wie het zou interesseren, deze zerowaste walhalla Delhaizes zijn: Charles Quint Brussel, Karreveld Brussel, Genval, Louvain-La Neuve, Hornu, Nivelles, Watersportbaan Gent, Haacht, Kasterlee en Brugge).
Maar dus: tomaten! Bulk tomaten om precies te zijn! Toen ik de bijzondere Kumato tomaten voor het grijpen zag liggen, kon ik niet anders dan ze hier op de blog in de kijker te plaatsen. Ik verwerkte ze in een traditioneel Siciliaans gerecht dat op en top zomer uitstraalt: caponata. Er bestaan heel wat verschillende versies van caponata, maar de gemeenschappelijke delers zijn steeds: aubergine, paprika, olijven, tomaat en een zoete azijn, met als resultaat een subtiel zoetzure, rijke tomatensaus, die zowel koud als warm gegeten wordt. Uiteraard kan je makkelijk variĆ«ren met de groentes: ook courgette en champignons passen er bijvoorbeeld prima bij. Ik gebruik ā naar Karolaās Kitchen-normen ā behoorlijk veel olijfolie in dit gerecht, maar dit ingrediĆ«nt fungeert in dit geval niet alleen als vetstof maar ook als smaakmaker. Een aanrader dus!
Ingrediƫnten voor 2 personen:
3 kleine rode uien (je kan ook witte uien gebruiken, maar de rode smaken iets zoeter)
1 aubergine
2 rode paprikaās
2 el olijfolie
1 stengel bleekselderij (optioneel)
12 groene, ontpitte olijven (ik gebruikte olijven met look ā je kan uiteraard elke olijfsoort kiezen die je lekker vindt)
2 dikke tenen knoflook
Ā½ tl pikant paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
2 el kappertjes, uitgelekt
1 grote handvol bladpeterselie, fijngehakt
1 grote handvol verse basilicum, fijngehakt
1 el balsamicoazijn
5 Kumato tomaten
versgemalen zwarte peper en grof zeezout, naar smaak
voor erbij:
zie inleiding of tips
Bereiding:
Schil de rode uien en snijd ze in grote stukken. Snijd de aubergine in dobbelsteentjes en de paprika in blokjes. Verhit de olijfolie in een grote kookpot en roerbak de ui enkele minuten tot deze glazig is. Voeg de aubergine, paprika en een flinke snuif zeezout toe en laat alles zoān 10 minuten aanstoven met het deksel op de pan. Roer regelmatig om.
Snijd de selderijstengel intussen in dunne plakjes. (Als er draden loskomen, trek deze dan los over de hele lengte van de stengel. Je kan de bolle kant van de selderijstengel ook vooraf schillen met een dunschiller.) Halveer de olijven in de lengte.
Pers de knoflook boven het aubergine-paprikamengsel en schep goed om. Voeg vervolgens ook de selder, olijven, kappertjes, gedroogde en verse kruiden en balsamicoazijn toe. Roer alles om en laat nogmaals 5 minuten stoven met het deksel op de pan.
Snijd de tomaten intussen in grote stukken. Voeg deze bij de caponata en breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat nog zoān 5 minuten garen en werk indien gewenst af met wat extra verse peterselie en basilicum.
Tips:
Je kan caponata koud of warm, en als bij- of als hoofgerecht eten. In dat laatste geval is het noodzakelijk er nog iets substantieels aan toe te voegen. Wil je het graag vegan houden, dan kan je kiezen voor ovengebakken krielaardappeltjes, volkoren penne, kikkererwten of geroosterd brood (mijn lievelings). Een veggie versie kan je afwerken met plukken heerlijke buffelmozzarella of een gepocheerd eitje. En als het wat fancy-er mag, kan je voor een pesco-versie gaan met een stukje gebakken witte vis bijvoorbeeld. En met wat sardienes uit blik erbij heb je ineens een eiwitrijke, lowcarb lunch! Eindeloos veel opties! Caponata vooraf bereiden en enkele dagen bewaren lukt perfect. Als je de caponata opnieuw opwarmt, doe dit dan kort, zodat de tomaten hun vorm en stevigheid enigszins behouden.
19 reacties
Een super recept! Was een voltreffer š
Fijn dat het gesmaakt heeft š
Super lekker!
Hier met stukje halloumi bij gegeten šš»
Yum! Lekkere combinatie š
Deze vind ik NOG lekkerder de dag erna! Top receptje! Heel erg bedankt om onze tafel telkens opnieuw te kleuren!
Graag gedaan, Sarah! Jij bedankt voor je fijne reactie!
Gisteren gemaakt en eerst was ik niet wild van het gerechtje totdat ik het op een gegrilde snede brood met philidelphia legde en ook nog wat rucola en pijnboompitten erbij…. De eerste beet was meteen raak… Heerlijk! En vandaag de overschot š
Hoi Karolien. Ik maakte dit gerechtje, maar dan de variant uit Smaakvol. Ik verkies die van het boek š . Als ik sterren kon geven: 5 ! Heerlijk zomers gerechtje. De eerste dag ga ik voor warm, de tweede dag voor koud. ’t is eens wat anders dan soep bij de boterham.
Helemaal akkoord dat de versie uit Smaakvol beter is! š Dit oudere receptje was de inspiratie maar ik ben (gelukkig) al gegroeid in mijn skills š Het is wel leuk om die oudere hier zo te laten, vind ik š
Dank je voor je fijne reactie! Blij dat het gesmaakt heeft!