Zoek

Champignons en lente-ui met quinoa en cashewnoten

Tien maanden bezig en nog geen enkel recept met quinoa geblogd.
Uiteraard is dat geen toeval 😉
Ik heb nochtans helemaal niets tegen quinoa, voor wie eraan was beginnen twijfelen!
Voor al wie zuinig moet of wil zijn met gluten is quinoa een goede koolhydraatbron. Doordat het een zaad is en geen graan, bevat het er namelijk geen. Quinoa is ook een (relatief) onbewerkt product. En ’t is lekker! Ook niet onbelangrijk uiteraard.
Toch is quinoa voor mij gewoon een leuk ingrediënt. Ik vind het dus niet zo ’n magische wonderkorrel als vele andere foodies. Het bevat namelijk 4x minder vezels dan linzen. Qua vezelgehalte, staat quinoa zelfs op gelijke voet met witte pasta. Ook het vitaminen- en mineralengehalte is niet noemenswaardig hoger dan dat van rijst en deegwaren. En zelfs het eiwitgehalte is nagenoeg gelijk. 

De perfecte koolhydraatbronnen blijven voor mij peulvruchten. Hun vezel- en voedingsstofgehalte steekt met kop en schouders boven dat van hun concurrenten uit. 
Maar ik hou van variatie! Nee, I NEED variatie! Eten moet spannend zijn, een ontdekkingstocht en daarom komt quinoa hier wel degelijk af en toe op tafel.
Want het is lekker, puur en voedzaam.
Dus: vandaag is het quinoadag!
De combinatie met veel champignons, veel lente-ui en veel sojasaus is super lekker! Laat ook zeker de geroosterde cashewnoten niet weg! Ze vormen een absolute meerwaarde als smaakmaker.
champignons en lente-ui met quinoa en cashewnoten (800x486)

Ingrediënten voor één grote eter:
10 middelgrote champignons
100 g andere champignons
4 lente-uitjes, in niet al te fijne ringetjes gesneden
1 groot teentje knoflook, in dunne schijfjes
40 g quinoa
een grote handvol cashewnoten
2 el sojasaus
1 tl olijfolie
een grote handvol verse koriander, fijngehakt
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Borstel de champignons schoon, maar gebruik hierbij zo weinig mogelijk water en verwijder eventuele harde of onzuivere deeltjes. Snijd de grootste exemplaren in vier, maar laat de kleintjes heel, zodat je hapklare stukken krijgt.
  2. Spoel de quinoa in een zeefje met veel koud water. Doe deze vervolgens in een kookpot met 150 ml water, de schijfjes look, versgemalen peper en wat grof zeezout. Breng aan de kook en laat, zonder deksel, zo ‘n 15 minuten verder koken.
  3. Verhit de olie in een braadpan (zonder antiaanbaklaag). Laat de olie heel heet worden, maar vermijd dat hij begint te roken. Bak de champignons zo ‘n 10 minuten. Roer niet teveel om, zodat je ze niet stuk maakt. Schud liever alles af en toe op. Voeg tijdens de laatste minuten de lente-ui en versgemalen peper toe.
  4. Rooster de cashewnoten in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Schud regelmatig om, zodat ze niet aanbranden! Hak ze vervolgens in grove stukken.
  5. Wanneer al het vocht uit de quinoa verdampt is, voeg je er de sojasaus en koriander aan toe. Schep dan het quinoamengsel bij de champignons en proef goed! Kruid eventueel wat bij met sojasaus, koriander en verse peper. Strooi er tot slot de geroosterde cashewnoten over.

Tips:

Ik gebruikte shii-takes in dit recept, maar je kan bijvoorbeeld evengoed oesterzwammen of een champignonmengeling nemen als tweede soort.

Vergeet de quinoa zeker niet te spoelen! Je zal zien dat het water een beetje schuimig wordt. Je verwijdert namelijk een bitter laagje dat rond de korreltjes zit.
Als je quinoa kookt, heb je twee volumes water nog voor één volume quinoa. 40 g quinoa heeft een volume van 75 ml, vandaar dus 150 ml water. Gebruik je liever meer quinoa, meet dan even het volume af in een maatbeker en verdubbel dan gewoon om de hoeveelheid water te bepalen.
Ik vind 40 g quinoa ruim voldoende, omdat ik er ook een mooie portie cashewnoten aan toevoeg.

5 reacties

  1. Koken en koers zijn vandaag de perfecte combo! Heel blij dit gerechtje uit het boek uitgeprobeerd te hebben. Mijn nieuwe snel-klaar favoriet! O-ver-heer-lijk!

  2. We aten nog niet zo vaak quinoa, vooral een beetje bij gebrek aan ideeën over wat ik er allemaal mee kon doen of welke combinaties lekker waren. Over dit gerecht waren we alleszins zéér enthousiast!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!