Search

Chili sin carne

Zomers comfortfood, het bestaat! Deze Chili sin carne is geen uitgesproken zomers gerecht, maar het geeft me wel echt een  vakantiegevoel en zonnige vibes. Ik vermoed dat die heerlijke, zoete gebakken maïs daar voor iets tussenzit.

Chili sin carne 2.0

Jaren geleden deelde ik al eens een chili sin carne. Maar net zoals mijn kijk op eten groeit en evolueert, doen mijn kook skills dat ook. Ik vond de basis van mijn oude recept wel nog oké, maar de kruiding stonden niet helemaal op punt en ook op vlak van texturen kon het me niet meer bekoren. Tijd voor een geoptimaliseerde versie dus!

De specerijen spelen in dit gerecht, zoals altijd, een heel grote rol. Maar ook de topping van gebakken maïs maakt deze Chili sin carne anders zijn de anderen. Ik gebruikte hele maïskolven (“suikermaïs”, heet dat bij Delhaize): zo’n eenvoudig, weinig gebruikt en ondergewaardeerd ingrediënt. Maar ZO lekker als je ze op smaak brengt. Wat gerookt paprikapoeder, cayennepeper en limoensap maken van die simpele maïs een unieke topping, die dit gerecht een fijne zoete toets en extra textuur geeft.

Chili sin carne, een chili con carne zonder vlees dus. Zoals velen al weten ben ik fan van vleesvervangers. Ze hebben zo’n slecht imago en – toegegeven – er zijn inderdaad heel wat producten die niet meteen bijzonder voedzaam zijn. Maar datzelfde geldt voor vlees. Het is een kwestie van er de lekkere alternatieven mét goede voedingswaarden uit te pikken.

Bovenaanzicht van een bord met chili sin carne, zonder rijst maar met een topping van gebakken maïs en zure room. Er staat een kommetje zure room bij en er is een deel zichtbaar van een kommetje ijsbergsla en maïs. De ondergrond is lichtgrijs en er valt zonlicht op het bord.

Een goede vleesvervanger

In deze Chili sin carne gebruik ik het Delhaize bio seitangehakt. Een “rul” gehakt, zoals het heet, wat erop neerkomt dat het reeds gebakken gehakt nabootst. Het is dus al “gaar” en je kan er ook geen balletjes of burgers van vormen.

Ik liet het Delhaize bio seitangehakt al tientallen keren terugkomen tijdens mijn boodschappen Stories, die ik deel via Instagram. Het is een vaste waarde hier in huis, die wekelijks op tafel verschijnt in onze spaghettisaus. Het werd dus hoog tijd om dit mooie product ook hier met jullie te delen.

Het Delhaize bio seitangehakt heeft Nutri-score A, het heeft een heel hoog eiwitgehalte (27 g per 100 g) en is superlaag in vet en verzadigd vet (respectievelijk 0,6 en 0,3 g per 100 g). Je doet dus niet alleen de planeet en de dieren een plezier als je dierlijk gehakt vervangt door dit product, maar ook je gezondheid! Dierlijk gemengd gehakt bevat namelijk 20,6 g vet en 8,2 g verzadigd vet én het bevat minder eiwitten (17,5 g per 100 g). Bovendien is dierlijk gehakt een bewerkte vleessoort, waar we sowieso beter zo zuinig mogelijk mee zijn.

Delhaize biedt ook een tofugehakt aan. Ook een heel mooi product! De reden waarom ik toch voor de seitanvariant kies is – daar ben ik weer – VARIATIE! Variëren in voedingsstoffen is altijd een streven. Tofu is gemaakt van soja en soja staat al met grote regelmaat op mijn menu: ik drink steeds sojamelk en gebruik graag bepaalde andere vleesvervangers op basis van soja (zoals de GreenWay “kipstukjes”). Seitan heb ik al in andere vormen geprobeerd, maar nooit met succes. Maar dit gehakt vinden wij hier thuis wel een life changer! Ik probeerde het product zelfs al uit op mijn voltallige schoonfamilie (18 koppig, van 2 jaar tot 70 jaar) en er werd met veel smaak gegeten.

Rijst of geen rijst of…?

Chili con/sin carne wordt normaal gesproken geserveerd met rijst. Het is geen geheim dat ik niet echt veel voel voor rijst. Dat is eenvoudigweg een persoonlijke voorkeur. Een kwestie van smaak, die niets van doen heeft met gezondheid. (Er zijn trouwens uitzonderingen, zoals gebakken rijst van bij de afhaalchinees. Die inspireerde me voor de Regenboogwok met pindasaus en gebakken rijst.)

Voor Pieterjan en Isaac maak ik altijd rijst bij dit gerecht. Ik eet er zelf echter veel liever knapperige, frisse ijsbergsla bij. Doe daar vooral je eigen ding mee. Je kan ook kiezen voor beide uiteraard! Of maak een “bloemkoolrijst”, al dan niet met de kant-en-klare versie uit de versafdeling (ook verkrijgbaar bij Delhaize). Laat het smaken!

– Deze blogpost kwam in stand in samenwerking met Delhaize – 

Chili sin carne

Deze chili sin carne barst van de kruiden: gerookt paprikapoeder en komijn spelen een grote rol! Die sterke smaken worden mooi in balans gebracht door frisse citroen, de zoete maïs en de zure room. Een waar feest, voor zowel doordeweekse avonden als gezellige dinertjes.
5 van 32 stemmen
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Mexicaans
Porties 2 à 4 (zie tips)

Ingrediënten
  

Voor de chili sin carne

  • 1 witte ui
  • 1 1/2 el olijfolie
  • 4 wortelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 rode chilipeper zaadjes en zaadlijsten verwijderd, indien gewenst
  • 3 tenen knoflook
  • 10 takjes koriander de blaadjes en steeltjes (optioneel)
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/4 tl kaneel
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 groot blikje tomatenconcentraat 140 g
  • 1 bakje Delhaize bio seitangehakt
  • 1 blik rode kidneybonen uitgelekt 240 g
  • 3/4 limoen het sap

Voor de gebakken maïs

  • 1 1/2 + 1 tl rijstolie
  • 2 rauwe maïskolven
  • 1 rode ui
  • 1/4 tl gerookt paprikapoeder
  • een snuifje cayennepeper
  • 1/4 limoen het sap

Voor erbij, zoals gewenst

  • zure room of een plantaardig alternatief
  • ijsbergsla
  • rijst of bloemkoolrijst

Instructies
 

Voor de chili

  • Snijd de ui in dunne halve ringen. Verwarm 1 1/2 el olijfolie in een grote kookpot, voeg de ui en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Schep om en zet het deksel op de pot. Laat de ui op een laag vuur sudderen. Roer tussendoor eens om.
  • Spoel intussen de wortelen en selder (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de groenten bij de ui. Zet het deksel opnieuw op de kookpot en laat verder stoven.
  • Snijd de paprika's in kleine blokjes en hak de chilipeper in fijne ringetjes. (Ik verwijder de zaadjes niet.) Voeg beide bij de andere groenten en pers er ook de knoflook bij. Schep om, zet het deksel op de pot en laat verder garen op een laag vuur.
  • Pluk de blaadjes van de koriander en zet ze opzij. Hak de steeltjes heel fijn en voeg ze bij de groenten.
  • Voeg alle specerijen toe: 2 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl komijn, 1/2 tl kurkuma, 1/2 tl tijm, 1/4 tl kaneel en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep om en laat de kruiden 1 minuut mee bakken.
  • Voeg de tomatenblokjes, het tomatenconcentraat en 200 ml water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat verder sudderen met het deksel op de pot.
  • Bereid intussen de gebakken maïs (zie hieronder).
  • Spoel de kidneybonen grondig onder koud stromend water. Voeg ze bij de chili sin carne, samen met het seitangehakt en het sap van 3/4 limoen.

Voor de gebakken maïs

  • Laat 1 1/2 tl rijstolie goed heet worden in een pan. Leg er de maïskolven in en laat ze bakken tot ze een kleurtje krijgen. Draai ze regelmatig om.
  • Snijd intussen de rode ui in dunne halve ringen. Hak de helft van de achtergehouden korianderblaadjes fijn.
  • Haal de maïskolven uit de pan en voeg opnieuw 1 tl rijstolie toe. Bak de ui en voeg 1/4 tl gerookt paprikapoeder, een snuifje cayennepeper en behoorlijk wat fijn keukenzout toe. Laat de ui bakken tot hij bruin is en hier en daar krokante stukjes heeft.
  • Snijd intussen de maïs van de kolf. Dit gaat het beste door een kolf rechtop te zetten op je snijplank en dan met een groot mes van boven naar beneden te snijden, ter hoogte van de harde, oneetbare kern.
  • Draai het vuur onder de pan uit en schep de maïs, fijngehakte koriander en het sap van 1/4 limoen door de ui.

Het serveren

  • Serveer de chili sin carne met de gebakken maïs, wat zure room en de overgebleven korianderblaadjes. Ik eet er graag knapperige ijsbergsla bij en voorzie steeds wat rijst voor Pieterjan en Isaac.
Trefwoord vegan, veggie

Zijaanzicht van een bord met chili sin carne, zonder rijst maar met een topping van gebakken maïs en zure room. Op de voorgrond liggen twee partjes limoen en er valt zonlicht op het bord.

Chili sin carne: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Gerookt paprikapoeder is geenszins te vergelijken met gewoon paprikapoeder. Het heeft een intense, gerookte smaak en is echt een van mijn lievelingsspecerijen. Je vindt het o.m. bij Delhaize; het is verkrijgbaar van de merken Delhaize, Santa Maria en/of Euroma.
  • Kruiden spelen in alle Karola’s Kitchen-gerechten een enorm grote rol. Ik deel de hoeveelheden daarom steeds in maatlepeltjes. Zelf ben ik erg fan van de roestvrij stalen setjes. Klik hier voor zo’n set lepeltjes. Je kan ze ook vinden bij Dille & Kamille. (Lees meer over mijn favoriete hulpmiddeltjes op de pagina Mijn keuken must-haves.)
  • Als je dit gerecht met rijst serveert, dient het 3 à 4 personen. Zonder rijst (en met ijsbergsla, zoals ik het zelf eet) reken ik deze hoeveelheden voor 2 à 3 personen.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Seitan bevat (tarwe)gluten. Je kan het seitangehakt vervangen door het tofugehakt of een ander glutenvrij vegetarisch altenratief.
  • Lactosevrij
    Je kan de zure room vervangen door een lactosevrije volle Griekse yoghurt waar je een beetje limoensap doorheen roert. Of zie de tip hieronder.
  • Vegan
    Het seitangehakt is helemaal plantaardig.
    De zure room kan je vervangen door een plantaardig alternatief voor zure room, maar deze zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar). Eenvoudiger is het om wat limoensap te mengen doorheen een neutrale plantaardige Griekse yoghurt, zoals Alpro Greek Style.
  • Andere aanpassingen
    • Heb je geen zin om zure room in huis te halen, omdat je het potje nooit helemaal zal opkrijgen? Bekijk dan even de tip hierboven bij ‘Lactosevrij’.
    • Ik vind de selder in dit gerecht echt geweldig en een meerwaarde. Met de rest van de stengels kan je onder meer de Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven maken, alsook de Vanallessalade met sardines en Caponata.
      Nog niet overtuigd? Vervang de selder dan door een extra witte ui.
    • De kidneybonen kan ze gerust weglaten, als je er niet van houdt.
    • Ik gebruik in dit recept hele, rauwe maïskolven, uit de versafdeling bij Delhaize. Als je deze vervangt door maïs uit blik, dan hoeft je de maïskorrels niet meer apart te bakken. Zelf heb ik écht niets met maïs uit blik, dus ik ga je niet aanmoedigen om deze switch te maken. Maar rauwe maïskolven zijn niet overal verkrijgbaar (ook niet in alle Delhaizes), dus do what you have to do!

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

84 reacties

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!