Zoeken

Courgette en tomaat met feta in de oven

Ovenschotels zijn geweldig. Eventjes wat werk verrichten en dan neemt de oven alles van je over. Jij kan intussen je keuken al opruimen, met je gasten bezig zijn of je favoriete serie uitkijken.
Met dit recept roep ik trouwens een nieuwe discipline in het leven: groenteschikken. Zoals met de bloemen inderdaad. Laat de schijven tomaat en courgette en de laurierblaadjes elkaar afwisselen en creƫer een oog- en tongstrelend kunstwerkje. Of iets dat daarbij in de buurt komt.
courgette, tomaat en feta in de oven (640x449)


Ingrediƫnten voor ƩƩn eter:

1 courgette
2 tomaten
1 teentje knoflook, geperst
een handjevol verse oregano
3 laurierblaadjes
50 g feta
1 tl gedroogde oregano
Ā½ tl harissa (zie weetje)
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 Ā°C.
  2. Snijd de courgette en tomaten in schijven van ongeveer 0,5 cm. Vermeng de courgette in een kom met de olijfolie, gedroogde oregano en voldoende peper en zout.
  3. Schik de courgette en tomaat afwisselend in een kleine ovenschotel, zodat de groenten rechtop staan. Steek de laurierblaadjes verspreid tussen de groenten.
  4. Vermeng de knoflook met de harissa en leg hier en daar plukjes van dit mengsel op de schijven courgette en tomaat. Plaats de schotel 30 minuten in de oven. Verkruimel na 20 minuten de feta erboven en plaats opnieuw in de oven. (zie tip)
  5. Strooi de verse oregano erover en serveer!

Tip:

De groenten, en zeker de tomaten, verliezen veel vocht. Na stap 4 giet ik dit vocht zoveel als mogelijk weg, maar dat is natuurlijk enkel mogelijk als je ovenschotel niet te hoog is en je groenten stevig tegen elkaar aan gedrukt zijn. Je hoeft dit overigens niet te doen. Vriendinnen van me verklaren me voor gek dat ik “dat lekkere sausje” weggooi šŸ˜‰ Zo kan je ’t ook bekijken natuurlijk!

Dit is een licht gerecht, boordevol groenten en met een bescheiden portie kaas. Heel lijnvriendelijk dus! Wil je ’t iets “voller” maken? Strooi dan een handvol geroosterde pijnboompitjes over de schotel, voor je hem serveert.

Weetje:

Harissa is een pikante pasta van rode peper, verkrijgbaar in tubes bij o.a. Colruyt.

9 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!