Zoeken

Courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan

Ik heb hoegenaamd geen enkele affiniteit meer met pasta. Ik vind het vulling. Goedkope, lege, snelle, smaakloze vulling die de honger stilt maar ons lichaam geen meerwaarde biedt (wel integendeel, volgens dat dikke boek dat momenteel op mijn nachtkastje ligt… – wordt vervolgd).
Dat het niet makkelijk is om pasta ineens uit je dieet te schrappen, is een feit. Maar ik zag het van bij het begin als een creatieve uitdaging! En nu kost het me geen enkele moeite meer. Deze courgetti is niet alleen geweldig lekker, maar (zeker in combinatie met de zeespaghetti) ook een ideaal “afkickgerecht”. Het is een faker inderdaad, een pasta-faker. Maar één met heel goede bedoelingen: low in calories, supervoedzaam, licht verteerbaar en… met zoveel meer smaak!
courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan (1) (640x427)
Ingrediënten voor één grote eter:

1 courgette, in de lengte gehalveerd, zaadlijsten zorgvuldig verwijderd
10 kerstomaatjes, gehalveerd
10 g zeespaghetti
2 zongedroogde tomaatjes op olie, in kleine stukjes
1 klein handje pijnboompitten
1 grote handvol basilicumblaadjes, in reepjes gesneden
1 klein teentje knoflook, geperst
een handvol rucola
30 g Parmezaan, fijn geraspt
1 kl olijfolie
gedroogd basilicum
peper en zout

Bereiding:

 1. Maak de zeespaghetti klaar volgens de aanwijzing op de verpakking (10 minuten laten weken en 15 minuten koken). Giet af en zet opzij.
 2. Rooster de pijnboompitten in een droge pan (let erop dat ze niet verbranden!) en zet opzij.
 3. Maak de courgetti! Of anders gezegd: snijd de courgette in zo fijn mogelijke slierten.
 4. Verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de courgetti een 10-tal minuten. Voeg intussen de knoflook, peper en zout en een snuif gedroogd basilicum toe.
 5. Zorg ervoor dat al je ingrediënten klaar staan!
 6. Zodra de courgette gaar is, voeg je de zeespaghetti en zongedroogde tomaat toe. Laat nog een 2-tal minuten doorwarmen.
 7. Voeg vervolgens de rucola, kerstomaatjes, basilicumblaadjes, pijnboompitten en Parmezaan toe en roer alles goed om. Serveer meteen!

Tip:

Ik hou enorm van dikke Parmezaanschilfers! Maar Parmezaan is kaas en kaas bevat veel calorieën, dus ik hou mijn portie graag beperkt. 30 g Parmezaanschilfers ziet er echter zo zielig uit. Dan voel ik me op dieet. En heb ik de neiging naderhand zwaar te rebelleren met een lekker dessertje! Door de kaas fijn te raspen, lijkt de hoeveelheid direct veel groter en is je courgetti eronder bedolven zonder dat je teveel Parmezaan moet toevoegen! Iedereen blij!

Weetje:

Zeespaghetti is een zeewier, ook wel riemwier genoemd, dat zeer rijk is aan vezels en vitamine C! Het heeft een vrij neutrale smaak en bevat amper calorieën. Ik hou vooral van de textuur! Het knabbelt lekker (moeilijk uit te leggen) en maakt de pasta-imitatie echt compleet! Hiervoor moet je wel naar de natuurvoedingswinkel. Laat je niet afschrikken door de geur die vrijkomt, wanneer je de zeespaghetti kookt. Het stinkt. Daar bestaat geen discussie over. Maar die geur vind je uiteindelijk helemaal niet terug op je bord!
Voor de Gentenaars onder jullie: je kan gedroogde zeespaghetti kopen in de natuurwinkel Panda in Oudburg, in het centrum. Ook bij fruit4you, kan je dit zeewier vinden. In Bio-Planet vind je bereide zeespaghetti, in de versafdeling. Deze hoef je dus niet meer te koken. Handig! Maar of de smaak hetzelfde is, kan ik jullie niet vertellen: ik heb het nog niet zelf uitgeprobeerd.
Hiziki is een ander wier, dat zeker ook geschikt is voor dit recept. Het is echter veel fijner en daarom verkies ik de zeespaghetti: de beet van dit wier geeft echt een pastagevoel!

Zie eens! Je kan courgetti zelfs “oprollen”! Wat kan je nog meer willen?
courgetti met tomaatjes, basilicum en Parmezaan (2) (445x640)

2 reacties

 1. Hey Karola, ik heb gisteren dit gerechtje gemaakt, met aanpassingen hier en daar volgens wat ik vond in de winkel en wat ik in huis had 🙂
  de zeespaghetti heb ik vervangen door zeebanaantjes, en ipv rucola heb ik er spinazie bijgedaan. Pijnboompitjes had ik helaas niet in huis maar toch was het superlekker!
  Tot nu toe maak ik mijn courgetti met een mandoline, wat redelijk veel werk is dus ik ga misschien toch eens die spiraalsnijder proberen!
  Krijg jij die gemakkelijk proper? Want dat is de reden dat ik nog geen in huis heb, lijkt me heel moeilijk proper te maken..

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!