Ik voel mij goed vandaag. Maar toen ik dit recept maakte, voelde ik mij ‘beikes’. En ik hoorde dit lied. Een fantastisch lied, vond ik het. Het beste lied op het beste moment OOIT, vond ik het. En toen bleek de zanger van dit lied ook nog eens een veganist te zijn, vertelde de radio. Dus daarom, dit warme, ultra comfort food, vegan recept, voor die zanger van dat lied, omdat hij me op exact het juiste moment blij maakte.
Heb je ook een ‘beikes”-dag? Klik door naar het lied, zing mee uit volle borst en maak garam masala white beans. And all will be okay again.
Het zesde metaal – Een dag zonder schoenen
Kben te leeg voor ep te staan, kzoe mi eigenlijk moeten haasten
Ma vandoage gaat nie gaan
kvoel et aan minnen asem dus loat mi
Dagske zonder telefoon, dagske zonder af te bellen
En kben nie echt ongezond ma ket fut nie voe mie ziek te melden.
Zoe da tellen?
Ke van gisteren nog wel kosten en ne redelijke slip
Ad e just e voor ontbijt
Eet ik de rest wel van de chips en kaffé, goh kaffie
Loat mie maar doen, ik bluvve binnen
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen
Loat mie maar doen, laat mie maar zin
Kzit ier hoog boven de grond
‘k hoore d’otto’s en de trams
vinten met underen hond
keffers met under madams en die brommers
En kik tsta al een rij’ke aan de deure van de winkel
Zoeden ze echt nog nie open zin
Kvoele nog een keer aan de klinke kzien pertank al
iemand binnen
Laat mie maar doen, ik bluvve binnen,
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen
Laat mie maar doen, laat mie maar zin
Laat mie maar doen, ik bluvve binnenn
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen
Laat mie maar doen, laat mie maar zin
De gebuur is al gaan lopen, zin vrouwe doet den of
Zeedr moeten niemeer gaan werken. Zudder zin der al van af maar ik nie
Kben nog nie begonnen.
Ze zeggen toe kom naar buiten, de straten zin vul
Kzegge woar en zen leeg
Kzoe ze nie helpen vullen
Ik kom min kot niemeer uit Ma toch merci dajet vroeg
Ik zweret alles is goed voor de reste ma voor vandage ist genoeg
Laat mie maar doen, ik bluvve binnen
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen
Laat mie maar doen, laat mie maar zin
Laat mie maar doen, ik bluvve binnen
Dag zonder schoenen, dag zonder zinnen
Laat mie maar doen, laat mie maar zin
Ben te leeg voo te gaan slapen
Kmoe der eigenlijk ne keer in
Vint wa zitk ier te zitten
Wa zoe da toch kunnen zin mee mie?
Ingrediënten voor twee eters:
1 aubergine, in dobbelsteentjes
10 grote champignons, in stukjes
1 grote witte ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
een blik gehakte tomaten
een klein blikje tomatenpuree
een blik witte bonen, uitgelekt, gespoeld en opnieuw uitgelekt
een handvol fijngehakte, verse peterselie
½ tl garam masala (zie tips)
2 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een kookpot met dikke bodem en voeg de ui toe. Stoof deze zo’n 10 minuten, onder regelmatig roeren.
Voeg de knoflook, aubergine en champignons toe en kruid met grof zeezout. Laat alle groenten onder regelmatig roeren zo’n 15 minuten stoven. - Schep de tomaten, tomatenpuree, de garam masala en de helft van de peterselie bij het auberginemengsel en roer goed. Laat 5 minuten pruttelen op een stevig vuur en voeg dan de witte bonen toe. Laat het geheel nog eens 5 minuten doorkoken en kruid met de versgemalen zwarte peper. Strooi de peterselie eroverheen en klaar!
Tips:
Garam Masala is een specerijenmix afkomstig uit India. Afhankelijk van streek tot streek (en ook winkel tot winkel) kan de samenstelling al eens verschillen, maar typische ingrediënten zijn kaneel, anijs, komijn en gember. Het geeft een heel kruidige, exotische smaak. Uiteraard is dit gerecht ook lekker met een Provençaalse kruidenmengeling, maar omdat ik hou van wat afwisseling en van de warmte van deze smaakbom, raad ik je echt aan er eens naar op zoek te gaan! In Turkse supermarkten of op de markt, vind je deze mix vast en zeker. Ook bij Delhaize kan je hiervoor terecht.
Fan van witte bonen?
Probeer dan eens mijn witte bonen in veel meer dan tomatensaus. (Doorklikken naar het recept kan via de link.)
Aubergine en champignons vind ik zo goed bij elkaar passen! Ik combineer ze dan ook wel vaker. Ook in onderstaande links bijvoorbeeld:
5 reacties
Hallo Karolien, Lijkt me erg lekker en ga dit op dit moment maken. Vraag me alleen af hoe groot de blikken van de tomaten en de witte bonen zijn. Hoop dat ik de verhouding een beetje goed heb. Gr. Brenda
Hey Brenda
Dan antwoord ik maar even snel als je er net aan gaat beginnen! Het blik tomaten is één van 400 g en voor de bonen reken ik ook een gewoon blik, wat komt op zo’n 250 g, uitgelekt.
Groetjes
Karolien
Hey Karolien, vraagje: is de portie met de ingrediënten zoals hierboven aangegeven genoeg voor 2 personen? Mijn man is namelijk altijd “bang” als ik aan een gerechtje begin, dat het niet voldoende zal zijn en legt op voorhand al een stapel boterhammen klaar om erbij te eten…. Dank je wel! Groetjes
Nog een vraagje vergeten te stellen: zo’n blik gehakte tomaten, zit daar niet te veel vocht in? Ik heb altijd het idee dat het dan zo’n waterachtige boel wordt… Ofwel gebruik ik niet het juiste product, dat kan ook.. Alweer bedankt!
Hey Sara!
Als je man een grote eter is, dan zou ik zeker meer maken. Mijn grootste nachtmerrie (of toch bijna): eters die nog honger hebben na een maaltijd!
Reken dan 2 aubergines, 2 uien, 500 g (een groot bakje) champignons en zelfs 2 blikjes witte bonen! Vergeet dan ook de kruiden niet te verdubbelen.
Ik ben zelf een heel grote eter en als ik veel honger heb, reken ik de ingrediënten uit dit recept ook voor mij alleen. Alles verdubbelen, is dus zeker niet overdreven 🙂 Bovendien zijn restjes ideaal als lunchpakketje of tussendoortje! De smaken die de tijd hebben om zich te vermengen, maken het eigenlijk nog lekkerder. 😉
De tomaten zou ik dan weer niet x2 doen, aangezien je aangeeft niet van die vochtigheid te houden. Ik zou dan een klein blikje tomatenpuree als extra toevoegen. Dat gaat de saus iets indikken.
Veel succes ermee!
Groetjes
Karolien