Witte kool was zo’n groente die ik af en toe wel in huis haalde, maar die meestal maar wat bleef liggen. Een onduidelijke groente, vond ik. Braaf en onuitgesproken. Een beetje saai misschien zelfs. Voor een recept van Green Kitchen Stories dat ik zou klaarmaken met mijn beste vriendin, schafte ik me er nog eens één aan. Er waren maar een 6-tal van de bladeren nodig, dus de massieve bol die overbleef, ging de koelkast in. Mijn beste vriendin en ik gingen aan het nadenken, over witte kool. Hoe een fantastische groente dat eigenlijk is, want witte kool is lekker. Je kan hem zowel rauw als gestoomd als gebakken of gekookt eten. Hij blijft eindeloos lang goed en met één exemplaar voed je met gemak een hele straat. Hij bevat ook amper calorieën en is spotgoedkoop. Maar recepten? Nee, we konden ons niet meteen boeiende witte-koolrecepten voor de geest halen. Mijn missie was duidelijk: gerechten met witte kool bedenken! En dat is gelukt: de komende weken zullen jullie hier regelmatig witte kool op het menu zien verschijnen. (Weliswaar afgewisseld met andere recepten. Verandering van spijs en zo.) Want witte kool verdient het om een échte plaats te krijgen in elke keuken.
Dit eerste gerecht is meteen een persoonlijke favoriet geworden. Ik voegde er gedroogde dragon aan toe, een potje dat ik in Ons Mama haar kruidendoosje gevonden had. Dragon heeft een uitgesproken smaak, maar ik moet zeggen: in dit gerecht is het HEER-LIJK! En dan die gegratineerde kaas… Wie kan daar nu aan weerstaan? Ik niet, in elk geval 🙂 Smakelijk!
Ingrediënten voor twee gewone eters:
een halve kleine witte kool, grof gesneden in hapklare stukken
een halve kleine bloemkool, in roosjes
een grote handvol verse spinazie
100 g ricotta
1 à 2 tl mosterd, naar eigen smaak
1 tl gedroogde dragon (zie tips)
1 tl gedroogde dille
50 g geraspte Emmentaler
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
een groene salade voor erbij (zie tips)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit de olijfolie in een grote pan en roerbak de witte kool gedurende 5 minuten. Voeg de bloemkool en gedroogde kruiden toe en breng op smaak met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat nog eens ongeveer 5 minuten stoven, tot de groenten gaar zijn.
Klop intussen de ricotta en de mosterd los tot een homogeen mengsel.
Voeg de spinazie bij de groenten en schep goed om tot de blaadjes net beginnen slinken. Draai het vuur uit en schep het mosterd-ricottasausje onder de groenten. Stort alles in een ovenschotel en strooi de geraspte kaas eroverheen. Plaats 20 tot 25 minuten in de oven tot de kaas een krokant, goudbruin korstje vormt en serveer!
Tips:
Portiegrootte… Ik vind dat als smaak: Er valt niet over te discussiëren. Ikzelf ben een heel grote eter. Maar mijn voedingspatroon en gerechten bestaan dan ook grotendeels uit groenten en fruit en daar moet je nu eenmaal vrij veel van eten om een voldaan en verzadigd gevoel van te hebben. Zo ervaar ik het althans. Bovendien is het voor mij compleet onaanvaardbaar dat één van mijn gasten met honger van tafel zou gaan. Dat heb ik sowieso van Mijn Mama.
Met blozende kaken beken ik dat ik bovenstaande schotel in mijn eentje oppeuzel. Zonder bijgerecht, gewoon like it is – ik had al gezegd dat ik een grote eter was toch hè? Als je er zelf een net iets elegantere portiegrootte op nahoudt dan mij, dan kan deze schotel gerust dienen voor twee personen. Maak er een frisse salade bij van bijvoorbeeld veldsla en rode eikenbladsla of welke soort je ook lekker vindt.
Laat de dragon niet weg! Please! Als je de smaak écht niet kan verdragen, oké, dan kan ik ermee leven, maar als je er niet zo heel vertrouwd mee bent of er ergens in neutrale modus tegenover staat, wijzig dan niets aan het recept. Kruiden zijn de makers van groentegerechten. Onmisbaar en heel vaak ook onvervangbaar, naar mijn mening. Ze kunnen doodgewone groenten naar een heel ander, verrassend niveau brengen. Gedroogde kruiden bewaren bovendien duizend jaar of zo, dus van verspilling kan er geen sprake zijn.
Bloemkool, witte kool, Chinese kool… Allemaal gaan ze heerlijk samen met mosterd! Via onderstaande links vind je nog een aantal recepten waarin ik deze smaken combineer.
43 reacties
Hoi! Ik kan dit recept precies niet favoriet maken? Dank je!
Het klopt inderdaad dat je bepaalde recepten nog niet kan opslaan. Veel recepten die ouder zijn dan 1,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat dus heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk waarbij we niet eens gebruik kunnen maken van knip-en-plakwerk. Extreem tijdrovend dus. Maar we zijn er volop mee bezig 🙂
Amaai super lekker! Dank je voor al die lekkere inspiratie!
Heel erg graag gedaan! Jij bedankt voor je fijne reactie 🙂