Zoeken

Gegrilde aubergines met tomatensalsa

Ik heb altijd wel een restaurant-to-go-lijstje in mijn hoofd! En het Gentse Eetkaffee M (geheel willekeurig gekozen, die afkorting) stond in dat lijstje al een hele tijd te schreeuwen om aandacht. Commentaren van veggie-vriendelijk, wereldkeuken, fairtrade… tot “echt iets voor u!” maakten mij nieuwsgierig.
Dus, op een hete zomeravond, mijn beste vrienden en ik, op naar Eetkaffee M.
We startten, zoals dat hoort, met een aperitiefje. En hurray, hurray! Er stonden huisgemaakte limonades op de kaart! Meerdere zelfs! Ik juich het altijd luid toe, als er rekening gehouden wordt met de niet-alcoholdrinkende medemens.
‘gember/limoen en munt’
Ik was me al helemaal aan het verlekkeren op een variant van mijn gemberlimoenade, maar de serveerster maakte me duidelijk dat ik moest kiezen tussen gember en munt of limoen en munt. Ik koos voor de gember en hing de smartass uit door haar erop te wijzen dat gember met limoen én munt ook een superlekkere limonade oplevert. Irritant, I know. Maar ik hoop dat ze het toch onthouden heeft, want hun limonade met gember en munt kon wel wat pimpin’ gebruiken.
Bon. Nu een hoofdgerecht kiezen!
Als visetende vegetariër op restaurant gaan, heeft me in 30 jaar tijd nooit in vervelende situaties gebracht. Nooit. Maar sinds ik erg zuinig ben met mijn koolhydraatconsumptie (ik spaar ze liever voor een taartje zo nu en dan), heb ik al behoorlijk wat gênante momenten meegemaakt.
Ik geneer me echter niet zo vlug. Dat komt dus goed uit.
Ook in Eetkaffee M bevatte elk gerecht koolhydraten. Frieten, rijst, pasta, brood…
De ‘gegrilde aubergines met tomatensalsa en Griekse pasta’ sprak me erg aan. Zonder die Griekse pasta uiteraard. Vragen staat vrij, dus ik zou eens polsen of dat gerecht ook zonder die pasta kon. Ik heb me er al aan gewaagd de “pasta van de dag zonder de pasta alstublieft” te vragen, zonder dat dat problemen gaf. Geen fronsende ober, geen lastige kok en een zeer enthousiaste Karola. Maar dat was in Amsterdam. Daar gaan zo ’n dingen altijd wat makkelijker, heb ik al gemerkt.
De serveerster wist me te vertellen dat die Griekse pasta gerust vervangen kon worden.
Fijn!
“Gewone pasta dan?”
“Euh… Nee…”
“Rijst gaat ook? Of couscous?”
“Da ’s heel lief, maar ik eet dat eigenlijk ook allemaal niet… Gewoon wat extra groentjes of zo of een beetje rauwkost en ik ben meer dan content.”
“Ok! Ik zal het zo doorgeven. Ik zal anders een extra mandje brood brengen voor erbij!”
Toen heb ik maar gezwegen. Zelfs mijn innerlijke smartass begon zich nu wat ongemakkelijk te voelen.
We hadden het geweldig naar onze zin op die gezellige binnenkoer, op die mooie zomeravond. De tijd vloog voorbij en enkel aan onze knorrende maagjes merkten we dat er in de keuken iets mis aan het gaan was.
Twee uur later waren onze gerechten er nog niet…
Het personeel kwam zich meermaals verontschuldigen en we kregen een drankje van het huis. Niets aan de hand, all is well, life is good.
Tot ik mijn ‘gegrilde aubergines met tomatensalsa en Griekse pasta’ zonder Griekse pasta maar met rauwkost kreeg.
Drie schijven aubergine en een hoopje compleet inspiratieloze garnituur erbij. Tomatensalsa was in de verste verte niet te bespeuren.
Ik was bijna sprakeloos.
“Dat ziet er wel éél triestig uit ze…”, flapte ik eruit.
“Is het niet naar wens? Maar u wou geen Griekse pasta, normaal ziet dat gerecht er helemaal anders uit…”
Ik wees haar erop dat zij me gezegd had dat het geen probleem was de pasta weg te laten en dat ik nooit gevraagd had om ook de tomatensalsa te schrappen. Dat bleek een foutje te zijn. De tomatensalsa zou er snel aankomen!
Die drie schijven aubergine waren heel erg lekker. Perfect gegrild, met een heerlijke rookachtige smaak. (Ik probeerde te vergeten dat ik zo ‘n 5 euro per schijf zou betalen.)
Het potje tomatensalsa heb ik helemaal uitgelekt. Enerzijds omdat het een belachelijk klein potje was, anderzijds omdat het geweldig lekker was.

Ik blijf me erover verbazen dat heel wat chef-koks echt moeite lijken te hebben om een verrassend en lekker gerecht op tafel te zetten, zonder koolhydraten. (Ook met een ‘salade met gekarameliseerde Camembert’ in Oostende ging het al eens mis…)
Ik ben geen chef-kok. Maar met groenten leuke dingen doen, daar begin ik steeds beter in te worden.
Dus bedankt, Eetkaffee M, want naast wat irritatie gaf u mij vooral ook inspiratie voor mijn gegrilde aubergines met tomatensalsa!

gegrilde aubergines met tomatensalsa

Ingrediënten voor twee gewone eters:

Voor de gegrilde aubergines:
1 aubergine, in schijven van 0,5 cm
½ rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, fijn gehakt
½ kl gemalen komijn
½ kl gemalen koriander
2 à 3 kl olijfolie
peper en grof zeezout

Voor de tomatensalsa:
2 tomaten, zaden en zaadlijsten verwijderd
½ rode ui
½ rode puntpaprika
3 zongedroogde tomaatjes
1 kl olijfolie
½ kl balsamicoazijn
peper en grof zeezout

Voor de afwerking:
½ tot 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in halve maantjes
1 lente-uitje in fijne ringetjes
peper en grof zeezout
een grote handvol verse koriander, fijngehakt

Bereiding:

  1. Eerst het vocht uit de aubergines trekken!
  2. Leg een vel keukenpapier op een bord. Leg de schijven aubergine hierop en bestrooi rijkelijk met grof zout, aan beide kanten. Leg hierop nog twee vellen keukenpapier en maak indien nodig een tweede laag aubergines, ook met zout bestrooid. Eindig met keukenpapier en zet hier enkele borden bovenop, om alles goed samen te drukken. Laat minstens 15 minuten trekken en verwijder vervolgens zo grondig mogelijk het zout met een champignonborsteltje of wat keukenpapier.
  3. Meng de olijfolie met de kruiden en chilipeper en wrijf de aubergine in met deze marinade. Je moet een beetje zuinig beginnen, want aubergines slorpen enorm veel olie op, maar het gaat best met deze hoeveelheid! Voeg desnoods een klein beetje olijfolie extra toe, als het te droog wordt.
  4. Verhit een grillpan en grill de schijven enkele minuten aan elke kant, tot ze lekker zacht zijn en een mooi, bruin streepjespatroon hebben.
  5. Bereid intussen de tomatensalsa: snijd de tomaten, ui en paprika in zo klein mogelijke blokjes en vermeng alles goed met de smaakmakers.
  6. Schep de komkommer om met het lente-uitje en peper en zout.
  7. Stapel de aubergineschijven op een torentje en schep er de tomatensalsa bovenop. Leg er wat komkommersalade bij en strooi de verse koriander over heel het gerecht.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!