Zoeken

Gegrilde asperges en courgette met basilicumolie

Wij hebben geen barbecue. Wij houden wel van barbecueën, maar een geschikt toestel aanschaffen… Het is er gewoon nog niet van gekomen. Tijdens de zomermaanden nodigen we onszelf dan ook op tijd en stond ongegeneerd bij vrienden uit, voor een smakelijk grillfestijn. Met héél veel groenten uiteraard! En tussen die etentjes door zorgt mijn SKK Cooking grillpan voor het bevredigen van elke grillust.

Karola's Kitchen - SKK Cooking grillpan
Als je even kijkt hoe de pan eruitziet nadat ik alle groenten voor dit gerecht heb gegrild, dan valt het meteen op: de anti-aanbaklaag van de SKK Cooking grillpan wérkt. De pan lijkt amper gebruikt te zijn! Bye bye schuur- en schrobwerk.

Ik maakte al eerder een recept met de SKK grillpan, namelijk de gegrilde inktvis, paksoi en paprika met zoetzure saus, geïnspireerd op onze reis naar Vietnam. En ik ben ook na dat inktvisrecept nog superenthousiast over deze beauty.

Dit zomerse gerecht is het resultaat: gegrilde courgette en asperges met feta en basilicumolie. In dit recept gebruik ik witte asperges, om nog heel even ten volle van het Belgische aspergeseizoen te genieten. Je zou ook bijvoorbeeld groene asperges, aubergine, paprika… of elke grillgeschikte groente kunnen gebruiken. Zelfs als je enkele courgettes in huis hebt, blijft dit gerecht heerlijk. De basilicumolie, in combinatie met de geroosterde pijnboompitten is een lichtere en vooral eenvoudigere variatie op traditionele pesto. Gebruik kwalitatieve olijfolie met een lekkere, volle smaak en zoveel verse basilicum als je maar kan. Smakelijk!

Karola's Kitchen - Gegrilde courgette en asperges

Ingrediënten voor 2 personen:

500 g witte asperges (zie tips)
1 grote courgette
2 tl olijfolie
een grote handvol verse basilicumblaadjes
2 el olijfolie
een klein teentje knoflook (kern verwijderd), geperst
een handvol pijnboompitten
50 g feta, verkruimeld
een handvol rucola
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Schil de asperges met een dunschiller, te beginnen onderaan het kopje. Snijd de onderste twee centimeter weg. (De schillen en uiteindes kan je gebruiken om een bouillonsoepje te maken. Klik hier voor het recept.) Breng water aan de kook in een pot die eigenlijk wat te klein is. Zo zorg je ervoor dat de topjes van de asperges niet ondergedompeld zijn. (Je kan ook een aspergekookpot gebruiken.) Laat 8 minuten koken. Giet de asperges voorzichtig af, zodat ze niet breken. Leg een schone handdoek open en schik ze hierop zodat overtollig vocht wordt geabsorbeerd.

Verwijder de uiteindes van de courgette, snijd hem dwars in twee en vervolgens in dunne plakken.

Wrijf zowel de courgette als de asperges in met telkens 1 tl olijfolie en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verhit de grillpan tot deze heet is en bak de plakken courgette aan elke zijde enkele minuten, tot ze een mooi streepjespatroon hebben. Bak vervolgens ook de asperges op deze manier. (Denk eraan dat de asperges reeds gaar zijn. Ze hebben dus geen lange baktijd meer veel nodig.)

Mix intussen met behulp van een staafmixer en een smalle beker de basilicumblaadjes met 2 el olijfolie, look en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan tot ze goudbruin zijn.

Schik de gegrilde courgettes en asperges op een schotel. Werk af met de rucola, feta en pijnboompitten. Druppel tot slot de basilicumolie eroverheen.

Tips:

Je kan de witte asperges gerust vervangen door groene. Zo bespaar je tijd, want groene asperges hoeven niet geschild, noch voorgekookt te worden. Je kan ze rechtstreeks grillen, tot ze gaar zijn. Kan je geen asperges meer vinden, vervang ze dan door een andere grillgeschikte groente, zoals aubergine, rode paprika, champignons, gele courgette, bloemkool…

Let’s grill! Ook met deze recepten:


– Dit recept kadert is een samenwerking met SKK Cooking –

7 reacties

  1. Gisteren als avondeten gemaakt met een lekker stukje brood erbij, heerlijk!
    Zoals steeds weer een zalige combinatie van smaken. Zoveel beter dan de à la flamande versie.
    Dikke merci voor jouw weekmenu’s en boodschappenstories! Een echte inspiratiebron voor mij.
    Ik kijk al uit naar je nieuwe boek 😊

  2. Karolien bedankt voor je geweldige recepten. Ik heb je recepten en eetfilosofie nog maar net ontdekt, maar ben helemaal fan!
    Wist je dat je de asperges ook kan garen op de BBQ (dus zonder voorkoken)
    Is superlekker!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!