Zoeken

Gegrilde inktvis, paksoi & paprika met zoetzure saus

Wat heb ik genoten van het eten tijdens onze reis naar Vietnam: puur, kraakvers, eenvoudig en licht. Nog nooit ben ik tijdens een reis(je) zo relaxed en vol vertrouwen geweest als het op voeding aankomt. Ook al zijn vlees en noedels niet weg te denken uit het menu van de gemiddelde Vietnamees (werkelijk ’s morgens, ’s middags en ’s avonds), toch bestempel ik hun keuken overtuigd tot Karola’s Kitchen-proof. Groenten, fruit en verse kruiden spelen er namelijk zo mogelijk nog een belangrijkere rol. En dat ook van bij het ontbijt tot na het avondmaal.

Met veel plezier stel ik jullie dan ook voor: gegrilde inktvis met zoetzure saus, een eerste recept, geïnspireerd op die fantastische Vietnamese keuken. En als je bij de aanblik van de woorden ‘zoetzure saus’ denkt aan die mierzoete, fluorescerende stroop die we hier kennen, think again 🙂 De Vietnamese variant is zacht en dun en kent een veel betere balans tussen de verschillende componenten. (Om die verhouding zo exact mogelijk na te bootsen, baseerde ik me op een sausjesrecept van de Vietnamese keukenprinses Quyên Truong Thi – ere wie ere toekomt!)

Karola's Kitchen - Gegrilde inktvis, paksoi & paprika met zoetzure saus

Naast onze reis naar Vietnam, zorgde ook mijn nieuwe grillpan van SKK Cooking voor inspiratie voor dit gerecht. Een kwalitatieve, grote grillpan stond al lang op mijn verlanglijstje en ik ben dan ook erg blij met deze beauty. In mijn vorige, gietijzeren pannetje werd het grillen al snel eerder aanbranden 🙂 Zonde van de moeite en – veel meer nog – de maaltijd! Bij SKK Cooking pannen kan je kiezen voor verschillende types en diktes anti-aanbaklagen. Deze ronde serie 9 grillpan met een 4-lagige anti-aanbaklaag doorstond de aanbrand- en afwastest met glans! Nog een pluspunt: de pan mag in de oven. Dat komt sowieso nog van pas bij toekomstige gerechten 😉

Deze ronde grillpan komt uit de SKK Cooking webshop. Hij heeft een 4-laags anti-aanbaklaag met keramische deeltjes en is ovenbestendig tot temperaturen van 260°C. Ik ben er oprecht fan van!

De hoeveelheden in dit recept volstaan voor vier voorgerechten of twee lunchporties. Wil je deze maaltijd wat vullender maken, serveer er dan een opgedraaid hoopje rauwe courgetti bij, op smaak gebracht met olijfolie en verse kruiden en een eenvoudige groene salade.

Ingrediënten voor 2 kleine eters (of 4 voorgerechtporties):

150 ml water
1 el rietsuiker (of 1 ½ el andere zoetstof)
2 tl tomatenpuree
het sap van 1 ½ limoen
1 rode chilipeper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
1 teentje knoflook, in dunne plakjes
2 schoongemaakte inktvissen (ook wel inktvistubes genoemd)
6 stelen paksoi (inclusief de bladeren)
1 rode paprika
250 g kerstomaatjes
4 tl rijstolie (of een andere plantaardige olie met een hoog rookpunt)
een handvol bladpeterselie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verhit het water met de rietsuiker in een steelpannetje tot het mengsel kookt. Roer tot de suiker gesmolten is en draai het vuur uit. Klop nu de tomatenpuree en het limoensap door het suikerwater. Voeg de plakjes knoflook toe en snijd een halve chilipeper dwars in dunne reepjes. Voeg ook deze toe. Breng op smaak met wat versgemalen grof zeezout en klop alles goed los. Zet opzij.

Snijd de inktvistubes in de lengte in twee. Snijd elke helft in vier stukken en maak in elk stuk twee insneden, zoals op de foto hiernaast. Zo geef je de inktvis een leukere vorm. (Uiteraard kan je ook een ander snijpatroon gebruiken.) Leg de inktvis in de zoetzure saus en zet opzij.

Bereid nu alle groenten voor. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen van zo’n 2 cm dik. Spoel de paksoi grondig, snijd de steel dwars in twee (er mag gerust een beetje blad aanzitten) en hou de paksoibladeren apart. Bedruppel de paprika en paksoistelen met 2 theelepels olie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Zet opzij.
Snijd de paksoibladeren in dunne reepjes, de kerstomaatjes in kwarten en hak de overgebleven halve chilipeper fijn.

Vis de inktvis uit de zoetzure saus en rijg de stukken aan vier satéstokjes. Zet opzij.

Wrijf de grillpan in met wat olie en laat hem heel heet worden. Grill de paprika en paksoistelen aan beide zijden enkele minuten tot ze beginnen kleuren en gaar zijn. Druk ze hierbij gerust stevig aan, ook al betekent dit dat ze breken. Leg op een bord dat je in de oven of afgedekt warm houdt.

Verhit intussen 1 theelepel olie in een pan en roerbak de kerstomaatjes, reepjes paksoiblad en 4 grote eetlepels van de zoetzure saus (inclusief chili en look) zo’n 5 tot 10 minuten, tot de tomaatjes uit elkaar beginnen vallen.
Grill tot slot de inktvisspiesjes kort en krachtig aan beide kanten. Enkele minuten volstaan!
Leg de paprika en paksoistelen naast elkaar op een bord en dresseer er de tomaatjes overheen. Schik er de inktvissatés naast en serveer met de overgebleven (al dan niet gezeefde) zoetzure dressing.

Tips:

Ook grote fan van de unieke, gerookte smaak van een grillgerecht? Bekijk dan zeker ook onderstaande recepten!


– Dit recept kwam tot stand door een samenwerking met SKK Cooking –

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!