Zoek

Geroosterde groenten met cottagecheese en pesto

Lentekleurtjes en lentegroenten zorgden voor de inspiratie voor deze Geroosterde groenten met cottagecheese en pesto. De texturen van de verschillende soorten groenten passen zo goed samen. En de kruiding hield ik bewust subtiel (naar Karola’s Kitchen-normen :)) om de smaak van de groenten zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.

Romige cottagecheese

Cottagecheese is een van nature vetarme kaas, die erg rijk is aan eiwitten. Met maar liefst 13 g eiwitten en amper 3,2 g verzadigd vet per 100 g vormt cottagecheese een voedzaam toppertje onder de kazen. Maar heel wat mensen houden niet van de korrelige structuur. En er is niets zo sneu als met lange tanden iets zitten opeten, enkel en alleen omdat het zogezegd “gezond”* is.

Als je cottagecheese simpelweg niet lekker vindt, kijk dan zeker eens bij de alternatieve tips, onder het recept. Maar als het louter de textuur is die je tegenhoudt, dan moet je deze romige versie zeker eens proberen! Ik ontdekte whipped cottage cheese via de Instagram-account van David Frenkiel van The Green Kitchen, die het ook ergens online opgepikt had. In mijn boek Kleur op tafel maakte ik er al een recept mee: Meloensalade met romige cottagecheese.

Mijn favoriete cottagecheese is die van Delhaize, meteen een Klein Leeuwtje! Voor 0,99 euro koop je een potje van 200 g (wat minder dan de helft van de prijs is van de Danone cottagecheese). Dat maakt deze Delhaize cottagecheese dan ook een heel betaalbare eiwitbron!

*Geen enkel product is op zichzelf gezond of ongezond, vermits geen enkel individueel product je gezonder of ongezonder kan maken. Enkel eetpatronen en -gewoontes kunnen gezond of ongezond zijn, vermits patronen en gewoontes wél een impact kunnen hebben op je gezondheid.

Mag het wat meer zijn?

In al mijn recepten spelen groenten de hoofdrol, maar bij sommigen is dat net iets meer in your face dan bij anderen. Deze Geroosterde groenten met cottagecheese is zo’n in your face recept. Het hangt een beetje af van je hoe actief je vandaag was, wat je allemaal al gegeten hebt, van je lichaamsbouw en zeker ook van je voorkeuren of dit recept voldoende verzadigend voor je zal zijn.

De cottagecheese, kikkererwten en walnoten zijn in dit gerecht de eiwitbronnen. De kikkererwten leveren ook koolhydraten, samen met – in mindere mate – de groenten. Er zijn een aantal aanpassingen die je kan maken of aanvullingen die je kan doen, als je dat nodig acht.

  • Voor extra eiwitten kan je de hoeveelheid cottagecheese verdubbelen. Of je kan bijvoorbeeld een stukje witte vis of een spiegelei serveren bij dit gerecht. Ook gebakken falafel past hier erg goed bij.
  • Voor extra koolhydraten kan je volkoren couscous of pitabrood serveren. Extra koolhydraten vragen meestal ook om meer saus, om een gerecht voldoende smeuïg te houden. Je kan hiervoor wat extra pesto of olijfolie of een yoghurtsausje inzetten.

Je kan deze Geroosterde groenten met cottagecheese ook perfect laten zoals het is. Dat doe ik zelf meestal. Hoe je er ook mee aan de slag gaat, laat het je vooral smaken!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Bovenaanzicht van een azuurgroene, ovale schaal gevuld met cottagechees, geroosterde wortel, radijs, courgette en kikkererwten, afgewerkt met pesto en rucola

Geroosterde groenten met cottagecheese en pesto

Radijsjes kan je heus niet alleen rauw eten! Ook geroosterd zijn ze superlekker, fris en sappig. Ook cottagecheese verrast in dit gerecht: hij wordt lekker smeuïg en romig door hem te mixen.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Bijgerecht
Porties 2 personen

Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 bundel jonge wortelen
  • 1 rode ui
  • 1 courgette
  • 1 dikke teen knoflook
  • 1 1/2 el rijstolie + enkele druppels extra
  • 1/2 tl mild currypoeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gedroogde peterselie
  • 1 bundel radijsjes (inclusief loof, voor de pesto)
  • 1 blik kikkererwten gespoeld, uitgelekt ca. 240 g
  • 200 g cottagecheese
  • 1 tl honing
  • een bosje bieslook een duim dik
  • een handvol rucola

De radijsjesloofpesto

  • het loof van de bundel radijsjes ca. 60 g, zie tips
  • 10 g verse basilicum
  • 40 g walnoten of cashewnoten of geroosterde pijnboompitten
  • 4 el olijfolie
  • 1 el water
  • 1 tl gedroogd basilicum
  • 1/2 citroen het sap
  • 1 mini teentje knoflook

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwijder het loof van de wortelen en schrob ze schoon (schillen hoeft dus niet). Snijd de dikste exemplaren in de lengte in tweeën. Stort de wortelen op een bakplaat.
  • Snijd de rode ui in partjes. Snijd de courgette in de lengte in tweeën en vervolgens in maantjes. Stort beide groenten op de bakplaat en pers er de knoflook boven uit.
  • Besprenkel de groenten met de rijstolie en strooi er alle gedroogde kruiden overheen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Schep alles goed om en verspreid de groenten over de bakplaat. Plaats 20 à 25 minuten in de oven.
  • Verwijder intussen het loof van de radijsjes. Spoel het loof grondig schoon en zwier het droog.
  • Doe het radijsjesloof in een mini foodprocessor, samen met alle andere ingrediënten voor de pesto. (Ik pers het teentje knoflook toch maar even, om zeker te zijn dat er geen grote stukjes achterblijven.) Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout en mix tot een gladde pesto.
  • Halveer de radijsjes. Stort ze in een kom. Spoel de kikkererwten en laat ze goed uitlekken. Doe ze bij de radijsjes en besprenkel alles met enkele druppels rijstolie. Kruid af met wat fijn keukenzout en versgemalen zwarte peper en schep om.
  • Verdeel, na 10 minuten oventijd, de radijsjes en kikkererwten over de andere groenten op de bakplaat en laat alles nog 10 minuten verder roosteren.
  • Schep de pesto in een luchtdicht bokaaltje. Stort de cottagecheese in de minifoodprocessor (je hoeft hem niet eerst af te wassen), voeg de honing toe en kruid met wat versgemalen zwarte peper. Mix de cottagecheese tot hij een gladde, romige textuur heeft. (Dit duurt wel eventjes en je zal tussendoor de wanden van de minifoodprocessor verschillende keren moeten afschrapen.)
  • Hak de bieslook fijn.
  • Bestrijk een serveerschaal met de cottagecheese, verdeel hier de geroosterde groenten overheen en besprenkel met ongeveer de helft van de pesto. Bestrooi met de bieslook en werk tot slot af met de rucola.
Bovenaanzicht van een azuurgroene, ovale schaal gevuld met cottagechees, geroosterde wortel, radijs, courgette en kikkererwten, afgewerkt met pesto en rucola

Geroosterde groenten met cottagecheese en pesto: tips & tricks

Product- en bereidingstips

  • Als je geen 60 g radijsjesloof overhoudt, kan je het tekort aanvullen met extra basilicumblaadjes of rucola.
  • De minifoodprocessor die ik zelf al bijna 8 jaar heb, is de KitchenAid hakmolen. Maar van mijn favoriete keukenhulpjes vind je op de pagina Mijn keuken must-haves.
  • Je hebt heel veel verschillende soorten currypoeder. Als ik spreek over ‘mild currypoeder’, gebruik ik altijd de ‘kerrie zacht’ van Delhaize.
  • Voel je de behoefte om dit recept nog aan te vullen, kijk dan even in de inleiding. Daar geef ik tal van tips.

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij.
  • Lactosevrij
    De Delhaize cottagecheese bevat 0,7 g suiker per 100 g. Dit is een indicatie voor de hoeveelheid lactose, gezien lactose een suiker is, namelijk melksuiker. Doorgaans worden kazen met een suiker-/lactosegehalte < 1 g per 100 g goed verdragen door mensen met een lactose-intolerantie. Dit kan echter individueel verschillen. In speciaalzaken kan je volledig lactosevrije cottagecheese vinden. Deze is wel een stukje duurder.
  • Vegan
    Vervang de cottagecheese door een ongesuikerde, stevige plantaardige yoghurt. Voeg in dat geval geen honing toe (honing is sowieso niet vegan) maar wel wat zout en eventueel enkele druppels citroensap. Door deze aanpassing wijzig je wel drastisch het eiwitgehalte van dit recept. Dat kan je een beetje opvangen door volkoren couscous of pitabroodjes bij dit gerecht te eten. Als je in je andere maaltijden voldoende eiwitten voorziet hoeft er uiteraard geen enkel probleem te zijn.
    Je kan eventueel ook hummus gebruiken. Kies voor een zacht smakende soort.
  • Andere aanpassingen
    • Heel wat groenten zijn geschikt om te roosteren in de oven, maar ik moet zeggen dat ik deze combinatie ontzettend goed vind werken. De wortelen zijn zoet en stevig, de radijsjes zijn fris en heel sappig en de courgette is hartig en zorgt voor wat extra vocht. De uien zijn dan weer zoet met cripsy gekarameliseerde stukjes. Perfectie, als je ’t mij vraagt. Ik ga je dus niet aanmoedigen om veel wijzigen aan te brengen. Een andere groente die wel nog goed zou werken in dit recept is venkel.
    • Als je geen fan bent van kikkererwten, kan je deze weglaten en vervangen door volkoren couscous of pitabroodjes.

Vooraf bereiden en bewaren

  • De groenten kan je perfect schoonmaken en snijden, maar kruid en rooster ze pas last minute. Door de pesto vooraf te bereiden bespaar je heel wat tijd.
  • Voor dit recept heb je maar de helft van de pesto nodig. Je kan het overschot zo’n 4 à 5 dagen bewaren in een (schone, koele) koelkast, maar je kan pesto ook perfect invriezen. Wil je meteen met de pesto aan de slag, dan kan je volgende recepten inplannen:

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

4 reacties

  1. 5 sterren
    Mega lekker, de sausjes maken het af! Merci om zelfs in mijn drukke weken mij te kunnen inspireren om gezonde, doenbare en lekkere gerechten te kunnen maken! Een kleur- en smaakbom!

  2. Wat een mooie kleuren al die groentjes samen en dan nog eens superlekker ook! Receptje staat bewaard bij mijn favorieten.
    Nog eens proficiat ook met je nieuwe boek, er gaat hier weer veel uit gekookt worden!

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!