Zoeken

Groenten in zoetzure saus

Er was een tijd dat Groenten in zoetzure saus voor mij iets was dat uit een bokaal kwam. Ik heb niets tegen bokalen en ook niets tegen dit type gemaksvoedsel, maar ik weet wel zeker dat ik deze homemade versie vele malen lekkerder vind. En er is helemaal niet veel werk aan!

Het perfecte recept voor restjes

De titel Groenten in zoetzure saus geeft al aan wat er écht van tel is in dit recept: de zoetzure saus! De groenten zijn – zoals altijd – absoluut wel in de meerderheid, maar welke groenten je precies inzet, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Ik kook hier voor ui, paprika, wortel, prinsessenboontjes en oesterzwammen. De eerste drie vind ik persoonlijk een must, maar dat komt wellicht vooral omdat die ook in de bokalen terug te vinden zijn 🙂

Laat je inspireren door de inhoud van je koelkast! (Of door de tips onder het recept.) Ook voor de eiwit- en koolhydraatbronnen trouwens. Ik ging hier respectievelijk voor plantaardige kipstukjes en volkorennoedels, maar ook daar kan je helemaal je eigen ding mee doen.

Voedselverspilling vermijden

We gooien met z’n allen shockerend veel eten weg. In 2015 werd in Vlaanderen 907 miljoen kilo voedsel weggegooid. Een heel groot deel daarvan vindt plaats bij de productie- en verwerkingsketens en daar hebben we als comsument nagenoeg geen impact op. Maar ook de verspilling in gezinnen valt niet te onderschatten: wij zijn verantwoordelijk voor 23% van al dat weggegooide eten.

Dit thema is iets waar ik met Karola’s Kitchen echt bewustwording rond wil creëren. Vandaar dat ik in mijn boeken steeds veel aandacht schenk aan het goed bewaren van voedsel, met concrete tips voor allerlei verschillende voedingsgroepen. (Zie p. 202 t.e.m. 207 in Het kookboek en p. 204 t.e.m. 207 in Smaakvol.) En ik hoop van harte dat dit recept een vaste go to wordt voor het opmaken van jouw restjes!

Bovenaanzicht van een pan gevuld met groenten in zoetzure saus, kipstukjes en noedels, op een zwarte achtergrond.

Nog meer goed nieuws voor de planeet

De wok waarin ik deze Groenten in zoetzure saus maakte, komt uit de Evolution-collectie van GreenPan. Een nieuwe reeks pannen met een hart voor de planeet. De Evolution-pannen bevatten namelijk gerecycleerd aluminium en hebben een afneembaar roestvrijstalen handvat. Daardoor kunnen ze makkelijk gerecycleerd worden (want pannen met een vast handvat, gaan onherroepelijk bij het restafval). Daarnaast is er ook minder CO2-uitstoot bij het transporteren van deze producten. Want doordat de handgreep nog niet bevestigd is op de pan is de verpakking een stuk kleiner!

Een gerechtje dat lief is voor de planeet, voor je lichaam en voor je geest dus. Geniet ervan!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Bovenaanzicht van een donker bord gevuld met groenten in zoetzure saus, kipstukjes en noedels, op een zwarte achtergrond.

Groenten in zoetzure saus

Een waaier aan kleuren, texturen en voedingsstoffen maakt dit gerecht zo lekker, zo goed en zo boeiend. Ik ga in dit recept voor plantaardige kipstukjes en noedels, als aanvulling bij de groenten, maar doe daar gerust je eigen ding mee. Het draait hier vooral rond de saus, die dit gerecht niet alleen overheerlijk, maar ook vertrouwd en toegankelijk maakt.
4.93 van 65 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht, Diner
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Benodigdheden

  • 1 grote wok of pan

Ingrediënten
  

  • 1 bakje plantaardige kipstukjes of kijk bij de tips voor alternatieven
  • 1 tl kipkruiden
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 200 g prinsessenboontjes vers of diepgevroren
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 150 g oesterzwammen
  • 2 dikke lente-uitjes
  • 1 dikke teen knoflook
  • een grote handvol geroosterde en gezouten cashewnoten of pinda's
  • een grote handvol korianderblaadjes optioneel
  • 125 g volkorennoedels of kijk bij de tips voor alternatieven

De zoetzure saus

  • 1 klein blikje ananas op eigen sap 140 g, uitgelekt
  • 125 g tomatenketchup met verminderd suikergehalte
  • 2 el sojasaus
  • 1/4 citroen het sap
  • 2 cm verse gember = ca. 2 tl wanneer geraspt
  • een snuifje cayennepeper of chilivlokken of enkele druppels sriracha of tabasco

Instructies
 

  • Scheur de grootste kipstukjes in twee en bestrooi alle stukjes met de kipkruiden (je kan dit in het bakje doen, zo spaar je afwas uit). Verwarm de helft van de olijfolie in de wok en bak de stukjes aan beide kanten, tot ze een goudbruin korstje hebben. Hou de kipstukjes vervolgens opzij, in een kommetje.
  • Snijd intussen de ui in dunne halve ringen. Spoel de wortelen (schillen hoeft dus niet) en snijd ze in plakjes. Verwarm de overige olijfolie opnieuw in de wok en voeg de ui en wortelen toe. Bak ze op een middelhoog vuur en roer regelmatig om. (Zet het vuur lager of zelfs uit, indien je meer tijd nodig hebt voor het snijden van alle volgende groenten.)
  • Top intussen de prinsessenboontjes en snijd de paprika's in reepjes. Scheur de grootste oesterzwammen in stukken. Hou het groen van de lente-uitjes apart (voor de afwerking) en snijd het witte deel in ringetjes.
  • Doe het witte deel van de lente-uitjes bij de ui en wortelen en pers er ook de knoflook bij. Laat deze een minuutje meebakken. Voeg nu alle overige groenten toe en zet het vuur hoog. Roerbak alles gedurende zo'n 10 minuten. (Gebruik 2 spatels om de grote hoeveelheid groenten efficiënt en zonder morsen om te scheppen. Roeren met 1 spatel is minder succesvol :))
  • Kook de volkorennoedels gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. (Of als je 't mij vraagt: 1 à 2 minuutjes minder, als je een beetgare noedel wil.)
  • Maak intussen het sausje. Giet de ananas af en vang het sap op in een kommetje. Voeg de ketchup, sojasaus, het citroensap en de cayennepeper toe en rasp er de gember bij. Klop alles los tot en schenk de saus bij de groenten, wanneer deze bijna gaar zijn.
  • Snijd de ananas in blokjes en voeg hem, samen met de kipstukjes toe wanneer de groenten gaar zijn.
  • Snijd het groene deel van de lent-uitjes in dunne ringetjes. Schep de noedels door de groenten of serveer ze apart, zoals je wenst. Werk de borden af met de lente-ui, de korianderblaadjes en de cashewnoten.
Bovenaanzicht van een donker bord gevuld met groenten in zoetzure saus, kipstukjes en noedels, op een zwarte achtergrond.

Groenten in zoetzure saus: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Aanpassingen

  • Glutenvrij
    Gebruik tamari in plaats van sojasaus. Kies voor glutenvrije noedels, zoals rijstnoedels of gebruik rijst of quinoa als koolhydraatbron.
  • Lactosevrij
    Dit recept is lactosevrij.
  • Vegan
    Dit recept is vegan.
  • Andere aanpassingen
    • Allerlei groenten komen in aanmerking voor dit recept, zoals witte kool, champignons, peultjes, snijbonen, sojascheuten, paksoi… Persoonlijk vind ik het zoete van de paprika en wortel wel echt een meerwaarde, maar ook die kan je aanpassen of weglaten naar je eigen smaak.
    • De kipstukjes zijn rijk aan eiwitten, maar je kan uiteraard ook een andere eiwitbron gebruiken. Scmapi’s, gemarineerde tofu en reepjes omelet zijn heerlijke alternatieven. Echte kip of een andere vleessoort kunnen natuurlijk ook!
    • De volkorennoedels kan je vervangen door bijvoorbeeld rijst, rijstnoedels, quinoa of mie.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Wokken is per definitie iets om last-minute te doen, omdat het de bedoeling is dat de groenten nog kleurrijk en crispy zijn. Ook de kipstukjes vind ik zelf het lekkerste als ze pas gebakken zijn: dan hebben ze een krokant korstje en zijn ze nog mals vanbinnen. Wil je toch iets vooraf doen, dan kan je wel alle mise-en-place doen: de groenten snijden, het sausje maken, de kipstukjes voorbereiden… Uiteraard kan je dit gerecht ook helemaal vooraf bereiden, als je dat wil. Dan moet je gewoon wat inboeten aan kwaliteit: de groenten zullen minder kleurrijk en knapperig zijn.
  • Je kan de groenten-sausmix invriezen, weliswaar met hetzelfde kwaliteitsverlies zoals ik hierboven beschreef. Een restje noedels invriezen kan ook. Leg de diepgevroren noedels 10 à 15 seconden in kokend water om ze opnieuw klaar te maken. Ook hier zit je – zoals altijd bij het invriezen en ontdooien van pasta – onvermijdelijk met een licht kwaliteitsverlies.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met GreenPan –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts

118 reacties

  1. 5 sterren
    Aanvankelijk ontbrak alle zin om te koken, maar in no time stond dit low-key, overheerlijk gerecht bomvol groenten op tafel. Ik denk dat jouw gerechten de enige zijn die die goesting in groenten telkens verzadigd, die zo’n compleet palet aan groenten aanbieden dat ik er niet zelf vanalles aan begin toe te voegen. Bedankt voor weer een geweldig gerecht!

  2. 5 sterren
    Heerlijk! Gisteren voor de tweede keer gemaakt en met z’n drieën van genoten. Fijn dat je zoveel kanten uitkan met de groenten. Ik wisselde de oesterzwammen(mijn huisgenootjes eten dit niet)in voor witte kool. Zó lekker! Bedankt Karolien(alweer)voor dit smaakbommetje!

  3. 5 sterren
    Heerlijk receptje weeral! Mijn mama was ook grote fan want ze at vroeger graag die zoetzure saus uit bokalen maar sinds haar paprika allergie waren deze geen optie meer. In mijn versie heb ik me dan ook gehouden bij een groentenmix van prei, ui, sojascheuten, wortel, oesterzwammen en courgette en het heeft iedereen meer dan gesmaakt! Stond ook nog eens snel op tafel dus een dikke winnaar hier! Dankjewel!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!