Search

Hele knolselder uit de oven met prei

Laat de bereidingstijd van dit gerecht je alsjeblieft niet afschrikken. Dit feestelijke gerecht kost je amper moeite om te maken. De oven doet quasi al het werk! De boterzachte knolselder combineert zalig met de romige prei. De linzen zorgen voor een fijne textuur en leveren, samen met de hazelnoten, de nodige eiwitten. Die laatsten zorgen bovendien voor een heerlijke crunch. Een op en top winterse en gezellige maaltijd!

Knolselder op het verlanglijstje

Dit wou ik echt al zo lang doen! Een hele knolselder bereiden. Een pronkstuk! Hoewel… we kunnen er niet omheen dat een knolselder nu ook weer niet echt Moeder Natuurs mooiste creatie is. Dus laat ons het een conversation piece noemen 🙂 .

Met deze Hele knolselder uit de oven met prei vind ik in de verste verte het warm water niet uit. Ik zag dit type hele knolselders al zo vaak voorbijkomen en steeds werd het recept-ontwikkeldeel van mijn brein ontzettend geprikkeld. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om groenten te presenteren. Met bereidingswijzen spelen maakt het interessant én leuk voor zowel de koks als de eters. Het was dus een kwestie van tijd voor ik me er zelf aan waagde. En welke gelegenheid is er betere dan de eindejaarsperiode om een dergelijk conversation piece op tafel te toveren?

Door de knolselder in te wrijven met een kruidige olie wordt hij net wat specialer. Ik koos ervoor om er inkepingen in te maken. Enerzijds om de bereidingstijd enigszins binnen de perken te houden. Je vindt online recepten die om 2 en zelfs 2,5 uur oventijd vragen. Dat vond ik toch wat te veel van het goede. Maar anderzijds ook om de specerijen tot binnenin de knol te laten doorsijpelen. Extra smaakvol!

Gekonfijte prei met linzen van Ottolenghi

De knolselder moest uiteraard vergezeld worden van nog meer groenten, om er een waar feest van smaken en texturen van te maken. En daarvoor gaat alle eer naar Ottolenghi. Daarmee krijg je twee primeurs: ik die iets van Ottolenghi maak en ik die een bestaand recept quasi helemaal overneem.

In tegenstelling tot wat veel mensen van verwachten, ben ik niet echt een Ottolenghi-fan. Begrijp me niet verkeerd: ik vind zijn eten echt superlekker! Ik mocht er al twee maal van genieten in zijn restaurant Nopi in Londen. Maar om het zelf te maken… De moeilijk verkrijgbare ingrediënten ontmoedigen me keer op keer. Nu kreeg ik onlangs de kans om enkele gerechten uit zijn nieuwe boek Extra lekker te proeven, tijdens zijn boeklanceringsevenement in Antwerpen. Deze prei was er één van. Het recept en de foto had ik al gezien in Extra lekker, maar in alle eerlijkheid deed de titel (Gekonfijte prei met Puy-linzen en preiroom) én de waanzinnig lange bereidingstijd me meteen terugdeinzen.

Waarom ging ik er nu dan toch mee aan de slag? Simpelweg omdat ik het prei-gerecht het lekkerste van de avond vond 🙂 . Voor mij is dit een nieuwe manier om prei te bereiden: de stukken zijn groot maar toch boterzacht. Die verrassende textuur en beet, vond ik de moeite om te delen! En vermits de oven toch al lange tijd moet draaien voor de knolselder, kan die warmte maar beter optimaal benut worden. De lange bereidingstijd van Otto’s prei was dus ook geen drempel meer 🙂

De Karola’s Kitchen-twist

Alle eer voor de ‘gekonfijte’ (ik blijf moeite hebben met het woord 😀 – klinkt me veel te fancy) prei gaat dus naar Ottolenghi. Ik paste het recept wel hier en daar aan naar Karola’s Kitchen-normen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld geen 200 ml olijfolie, maar 2 eetlepels (wat perfect lukt én lekker is) en maakte ik de bereidingswijze iets minder arbeidsintensief. Ik sprong wat zuiniger om met het citroensap, maar voegde wel spinazie toe (om de waaier aan nutriënten net wat groter te maken) en hazelnoten (voor extra crunch). En koos ik voor volle Griekse yoghurt in plaats van slagroom.

De volle Griekse yoghurt dient voor het maken van de saus. Die romige preisaus is een essentieel onderdeel van dit recept, laat hem dus zeker niet weg! Ik gebruik de volle Greek style yoghurt van Delhaize, die heel stevig en vol van smaak is. Ideaal voor het creëren van een rijke, smeuïge saus! (Met € 1,89 voor een pot van 500 g is hij ook heel betaalbaar.) Laat het smaken!

– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Hele knolselder uit de oven, omringd met prei, gepresenteerd in een metalen braadslede op een zwarte stenen ondergrond.

Hele knolselder uit de oven met prei

Laat de bereidingstijd van dit gerecht je alsjeblieft niet afschrikken. Dit feestelijke gerecht kost je amper moeite om te maken. De oven doet quasi al het werk! De boterzachte knolselder combineert zalig met de romige prei. De linzen zorgen voor een fijne textuur en leveren, samen met de hazelnoten, de nodige eiwitten. Die laatsten zorgen bovendien voor een heerlijke crunch. Een op en top winterse en gezellige maaltijd!
4.60 van 10 stemmen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Hoofdgerecht, Diner
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • 1 mini foodprocessor of staafmixer

Ingrediënten
  

Voor de knolselder

  • 1 knolselder van 1 à 1,2 kg
  • 2 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl kipkruiden
  • 1 tl gedroogde dille

Voor de prei

  • 5 preien
  • 2 el olijfolie
  • 10 takjes verse tijm
  • 3 tenen knoflook
  • 120 g spinazie
  • 100 g volle Griekse yoghurt
  • 1/4 kleine citroen het sap
  • een grote handvol verse dille + extra voor de garnering
  • 1 tl mosterd
  • 1 blik linzen uitgelekt ca. 250 g
  • 60 g hazelnoten

Instructies
 

Voor de knolselder

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spoel de knolselder grondig schoon. (Gebruik indien nodig een schoon metalen schuursponsje.) Verwijder eventuele uitlopertjes een de bovenzijde en snijd de onderste 2 à 3 centimeter (de volledige wortelaanzet dus) weg. Maak met een groot mes 4 diepe inkepingen in de knol. Blijf hierbij zo'n 2 centimeter weg van de bodem, zodat de knolselder wel nog één geheel blijft.
  • Doe 2 el olijfolie in een kommetje en pers er de knoflook bij. Meng met 1 tl kipkruiden, 1 tl gedroogde dille en veel versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  • Leg 2 voldoende grote vellen aluminiumfolie in een kruis bovenop elkaar en plaats de knolselder in het midden. Schenk het olie-kruidenmengsel over de knolselder en gebruik je handig of een vork om het mengsel ook goed in de inkepingen te verdelen.
  • Vouw de aluminiumfolie goed dicht rondom de knolselder en plaats deze 1 uur en 30 minuten in de oven.

Voor de prei

  • Verwijder de worteltjes en het donkergroene gedeelte van de preien. Scheur ook het buitenste blad los. (Gebruik hiervoor geen mes; er mag namelijk geen insnede ontstaan.) Snijd de preien in stukken van zo'n 2 cm. Stort ze in een badje koud water, spoel ze grondig in het water en laat ze even staan. Herhaal dit nogmaals. (Op deze manier kan eventueel zand loskomen en naar de bodem kan zakken.) Laat de prei uitlekken in een vergiet, stort hem op een schone vaatdoek en dep hem zo goed mogelijk droog.
  • Stort de prei in een braadslede of grote ovenschaal. (De prei mag niet op elkaar gestapeld liggen). Besprenkel met 2 el olijfolie, doe er de verse tijm en hele knoflooktenen bij. Kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout en schep goed om. Verdeel de prei over de braadslede en deze af met aluminiumfolie. Plaats 35 minuten in de oven, schep de prei dan goed om, dek opnieuw af en plaats nogmaals 30 minuten in de oven.
  • Spoel intussen de spinazie en zwier hem droog. Spoel de linzen en laat ze goed uitlekken. Hak de hazelnoten grof.
  • Haal de knoflook uit de braadslede en doe hem in de mini foodprocessor. Rits alle blaadjes van de takjes tijm. (Ga voorzichtig te werk! Alles is warm!). Stort de spinazie over de prei, dek opnieuw af met de aluminiumfolie en plaats nog 5 minuten in de oven.
  • Schep 100 g van het gare prei-spinaziemengsel in de mini foodprocessor. Stort de linzen in de braadslede en schep ze om met de groenten. Maak wat plaats in het midden. Haal de knolselder voorzichtig uit de folie en plaats hem in het midden van de braadslede. Druppel het sausje dat zich gevormd heeft in de aluminiumfolie over de knolselder en de groenten heen. Strooi de hazelnoten over de schotel en plaats nogmaals 5 à 10 minuten in de oven.

Voor de saus

  • Doe het citroensap, de yoghurt, mosterd, verse dille en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout in de mini foodprocessor, bij de knoflook en het prei-spinaziemengsel. Mix tot een romige saus. Voeg indien gewenst 1 à 2 eetlepels water toe voor een dunnere textuur.

Het serveren

  • Ik schep al 2 à 3 volle eetlepels van de saus doorheen het linzen-groentemengsel (dan ziet het er romiger en aantrekkelijker uit, vind ik persoonlijk), maar dat is geen must. Werk af met wat plukjes verse delen en eventueel ook wat verse tijmblaadjes. Serveer met de rest van de saus. (Zie de tips voor extra bijgerechten om hier een uitgebreide feesttafel van te maken.)
Bovenaanzicht van een zwart bord op een zwarte achtergrond. Op het bord liggen twee grote stukken knolselder uit de oven met prei en een romige preisaus.

Hele knolselder uit de oven met prei: tips & tricks

Product- en bereidingstips

Aanpassingen

  • Extra’s
    Wil je dit gerecht inzetten als feestdiner voor bijvoorbeeld Kerst, dan hier een aantal suggesties:
    • De Rode kool met blauwe bessen is een gezellige winterse aanvulling bij dit recept. Hij staat ook prachtig van kleur op tafel én je hebt er je oven niet voor nodig (want die is met de knolselder en prei al maximaal in gebruik).
    • Je kan een kant-en-klare vleesvervanger gebruiken of zelf veggie balletjes maken (zie foto). Ik bereidde de balletjes uit mijn boek Smaakvol.
    • Kroketjes! Hier staan er sowieso kroketjes op tafel op kerstavond. Die maak ik klaar in de AirFryer (klik hier voor het toestel dat ik heb). Het is ongelooflijk hoe enthousiast iedereen wordt van een grote schaal hete, krokante kroketjes. En het kost je als gastvrouw/-heer helemaal geen extra moeite.
    • Een stuk witte vis of een stukje vlees zijn geen must, maar ze passen perfect bij deze knolselder! Schat je gasten wat in. Doorgaans is je publiek tijdens de eindejaarsfeesten erg divers. Schuiven er ook klassiekere eters mee aan, dan wordt zo’n groentebomschotel als deze Hele knolselder uit de oven met prei veel hartelijker onthaald als er iets van vlees of vis herkend wordt op tafel.
  • Vegan
    Gebruik een plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt. Voeg eventueel wat meer citroensap toe, naar smaak, vermits plantaardige Griekse yoghurt wat zoeter is.
  • Glutenvrij
    Dit recept is glutenvrij. (De Santa Maria kipkruiden kunnen sporen van gluten bevatten.)
  • Lactosevrij
    Gebruik een lactosevrije Griekse yoghurt.

Vooraf bereiden en bewaren

  • Je kan dit gerecht bijna volledig vooraf bereiden (weliswaar dezelfde dag). Ga dan als volgt te werk:
    • Laat de knolselder in de aluminiumfolie zitten. Bewaar op kamertemperatuur.
    • Bewaar de prei en spinazie, afgedekt met de aluminiumfolie, op kamertemperatuur.
    • Houd de saus apart en bewaar in de koelkast.
    • Doe de volgende stappen vóór je aan tafel gaat:
      • Schep de linzen door het prei-spinaziemengsel, plaats de knolselder in het midden van de schotel, bestrooi met de hazelnoten en plaats nog 10 à 15 minuten in een oven van 180 °C.
      • Schep de saus vlak voor het serveren door de groenten en werk af met verse dille.
  • Je kan restjes van dit gerecht perfect 2 à 3 dagen bewaren in een luchtdichte doos in de koelkast. Warm ze op in de microgolfoven.
  • Als je dit gerecht maakt voor een feestmaaltijd, dan is de kans groot dat je veel eten op overschot zal hebben. Verdrink je in de restjes, dan kan je van de left overs van dit recept soep maken. Het klinkt wat extreem, maar ik probeerde het uit. Na 4 experimenteerrondes met telkens een volledige knolselder en een gerecht voor 4 als resultaat, wist ik zelf namelijk geen blijf meer met al het eten 😀 . Doe alle resten in een grote kookpot (dus ook de linzen en hazelnoten, maar niet eventuele extra saus), schenk er kokend water over (tot alles helemaal onder staat) en kruid extra bij met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Mix tot een gladde soep in een krachtige blender (mijn favoriete toestellen vind je bij Mijn keuken must-haves). Voeg fijngehakte peterselie toe (vers of diepgevroren) en leng de soep eventueel aan met water tot de gewenste dikte. Je kan deze Knolselder-linzensoep perfect invriezen.

Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize –

Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.

25 reacties

  1. 5 sterren
    Heel lekker!! De oven doet inderdaad al het werk (allé, naast jij die al het werk deed in het bedenken van dit gerecht uiteraard ☺️). We gaan deze knolselder zeker nog eens maken, maar ook de prei met spinazie en hazelnoten (met dat zalige sausje, yum!) vormt ook zonder de knolselder een prima bijgerecht of ‘warm slaatje’ op koude winterdagen… Zalig!
    Dikke merci, je laat ons altijd veel groenten eten op een superlekkere manier!

    1. Hey Annelie, fijn dat het kon smaken! Om de grootte te kunnen inschatten, schreef ik het gewicht erbij in de ingrediëntenlijst: 1 à 1,2 kg (zonder dat je de onderkant er hebt afgesneden). Zo kan je het goed inschatten 🙂

  2. Beste Karolien
    Zaterdag zou ik dit recept graag proberen voor onze gasten. Een airfryer hebben we niet en ga ik ook niet aankopen deze week, dus zou ik er in plaats van kroketjes graag aardappel-(en aardpeer)gratin bij servereren. Indien ik deze mee in de oven zet, moet ik dan een langere gaartijd voorzien voor de drie niveaus in de oven of moet de gratin apart gemaakt worden op voorhand? Heb je tips daaromtrent?
    Alvast bedankt
    Mvg
    Hadewig

    1. Dag Hadewig, werken met drie niveau’s in de oven is sowieso een risico, qua gaartijd. Zo’n volle oven beïnvloedt inderdaad sterk de gaartijden van alle gerechten. Ik zou dus sowieso alles vooraf bereiden, liefst afzonderlijk, zodat je op het moment zelf enkel nog alles moet opwarmen in de oven. Heel veel succes en vooral ook plezier met het koken!

  3. 5 sterren
    Hoi Karolien! Lijkt me een heerlijk gerecht! Kan je de spinazie vervangen door diepvriesspinazie? (Ik heb altijd een probleem met verse spinazie die zo snel slecht wordt, dus ik zoek wat naar groenten die langer bewaren). Veel dank!

    1. Hey Anneleen, het “probleem” met diepvriesvervangingen is dat ze erg vochtig zijn. En in sommige recepten is dat niet zo ideaal. Als je de diepvriesspinazie laat ontdooien en heel goed uitknijpt, kan het volgens mij wel.

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!