Yes! Ik eet aardappelen! Aardappelen zijn de duivel niet. Ook al wordt wel eens anders beweerd. Ze bevatten veel vocht, weinig calorieën en heel wat vitamines en mineralen. Zo leveren de aardappeltjes in dit gerechtje je bijvoorbeeld bijna de helft van je dagelijkse behoefte aan vitamine C. (Gecombineerd met de andere groenten is die nodige portie trouwens helemaal binnen.)
Waarom zijn heel wat mensen tegenwoordig dan toch zo tegen aardappelen? Dat heeft te maken met de glycemische index of GI: een getal dat een indicatie geeft over hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen. Veelvuldige snelle stijgingen van je bloedsuiker zijn ongezond. Op korte termijn kunnen ze de aanleiding zijn van energiedips, moeheid en slapeloosheid en op lange termijn zetten ze aan tot gewichtstoename en in extremis tot diabetes. Als je naar aardappelen begint te zoeken in lijsten met GI’s dan komen die daar niet zo heel goed uit. Daarom raadde mijnheer Montiniac het duizend jaar geleden (of zoiets, toen zijn dieet een hype was in elk geval) af aardappelen te eten. En ook vandaag de dag is het in healthy-foodie-land not done om aardappelen te eten, om diezelfde reden: die relatief hoge glycemische index. Maar heel die GI-theorie vraagt toch echt wel wat nuancering. En het Internet en de snelle media laten dat maar al te vaak niet toe, nuancering.
Hoezeer een voedingsmiddel je bloedsuikerspiegel doet stijgen is afhankelijk van ontzettend veel factoren: de bereidingswijze (koken, bakken, roosteren …), de bereidingstemperatuur, de rijpheid (in het geval het over groente en fruit gaat), de combinatie met andere voedingsmiddelen in de maaltijd, het eventueel opnieuw opwarmen (als je restjes eet bijvoorbeeld), de snelheid van je maaglediging, de snelheid van je darmwerking, hoe actief je bent … Al deze factoren samenvatten in een onnozel cijfertje en je daar vervolgens op blind staren, vinden veel wetenschappers nonsens. En ik vind het bovendien zonde. Als je er een normaal gezonde levensstijl op nahoudt en groenten de basis vormen van je maaltijden, dan is het helemaal oké om regelmatig aardappelen te eten.
De inspiratie voor dit gerechtje kreeg ik rond Pasen, in Valencia, waar ik de pikante patatas bravas echt niet wou missen: glimmend van het vet en met een grote kwak aioli (knoflookmayonaise) erbovenop. Zo wil de traditie het (dus wie zin heeft kan aan deze Karola’s patatas natuurlijk ook een flinke dot aioli toevoegen.) Ik hou het gewoon bij deze versie, die voor mij al een smaakbom op zich is en één en al zomer en zonnigheid uitstraalt. Smakelijk!
Ingrediënten voor één eter:
200 g krielaardappeltjes
250 g prinsessenboontjes
4 teentjes knoflook, in de schil, maar de witte losse velletjes wel verwijderd
8 kerstomaatjes, gehalveerd
1 kleine rode ui, in halve ringetjes
1 blik tomatenblokjes
1 tl harissa
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
½ tl rozemarijn
½ tl gedroogd basilicum
een grote handvol verse basilicumblaadjes, grof gehakt
1 tl rijstolie
1 tl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Laat de krielaardappeltjes in de schil, schrob ze schoon en snijd de grootsten in 2 of 3. Spoel ze onder stromend water en dep ze droog met een schone keukenhanddoek. Schep ze om met 1 tl rijstolie, de gedroogde rozemarijn en basilicum en voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Snijd het kopje van de knoflookteentje, leg er de platte kant van de keukenmes bovenop en geef een stevige duw zodat de teentjes flink gekneusd zijn. Leg ze vervolgens tussen de aardappeltjes. Zet de aardappeltjes zo’n 25 minuten in de oven, tot ze een goudbruin jasje hebben en gaar zijn. Schep ze ergens in het midden van de baktijd eens goed om.
Breng intussen water aan de kook. Leg de boontjes erin, kook ze 6 minuten, giet ze af en laat ze uitlekken. Verwarm 1 tl olijfolie in de kookpot en stoof de rode ui enkele minuten op een hoog vuur tot deze wat krokant wordt. Als de ui klaar is, gaan de boontjes er opnieuw bij. Kruid met versgemalen zwarte peper en grof zeezout, gooi de kerstomaatjes erbovenop en zet opzij. (Het is de bedoeling dat de kerstomaatjes een klein beetje garen door de warmte van de boontjes. Heb je echter nog veel werk of maak je dit gerecht vooraf, voeg de tomaatjes dan pas in een latere fase toe.)
Doe de tomatenblokjes in een pan. Voeg de harissa, kurkuma, het paprikapoeder en het grootste deel van de verse basilicum toe en laat doorkoken tot je een dikke saus krijgt. (Gebruik geen kookpot, maar een pan. Door het grote verdampingsoppervlak gaat het inkoken veel sneller.)
Als de aardappeltjes gaar en goudbruin zijn, kan je ofwel de teentjes look verwijderen, of (voor de lovers) duw je de zachte inhoud van één of meerdere teentjes eruit en schep je deze onder de patatas. Stort de boontjes in een schotel, leg de aardappelen hier bovenop en werk af met de dikke tomatensaus en wat vers basilicum.
Tips:
Prinsessenboontjes zijn nog tot en met september in het seizoen volgens de groentekalender, dus smullen maar! Hieronder nog enkele receptjes waarin je ze kan verwerken. Let er wel op – als je een beetje groen bent – dat je voor Belgische of Nederlandse boontjes kiest in plaats van Keniaanse 😉
- vanalles salade met sardines – Eén van mijn favorietjes! Super zomers en fris!
- pittige Provençaalse prinsesjes – Een bijgerecht dat ik graag combineer met een stukje witte vis of een spiegeleitje
- prinsessenboontjes en rucola met Parmezaan – Een eenvoudige salade die ik vaak meeneem als lunchpakketje.
Wil je nog wat meer lezen over trage en snelle koolhydraten en die glycemische index? Klik dan HIER om door te surfen naar mijn artikel over koolhydraten.
24 reacties
Deze vanavond voor de 2e keer klaargemaakt. Zalig lekker!
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Als ik weinig tijd heb en geen zin in veel afwas, doe ik de kerstomaatjes samen met de aardappels in de oven, wel best op de bakplaat de aardappels en tomaten apart houden. En die geroosterde kerstomaatjes dan onder de boontjes husselen.
Klinkt als een goede tip! Dit is ook echt een heel oud recept… Ik vind de smaken van mijn oude recepten nog steeds vaak wel goed zitten, maar de bereidingswijze kan soms echt wel eenvoudiger 😀 Dat leer je ook maar als het leven drukker en chaotischer wordt… 🙂
Straks deze weer op het menu!! Mijn alltime favorietje!!!
Hoi, ziet er lekker uit! Ik wil het graag opslaan bij mijn favorieten, maar die optie lijkt verdwenen?
Gisteren dit gerecht nog eens op ‘t menu gezet. Blijft een toppertje! 😋