Zoek

Kokoscurrynoedelsoep

Waarschuwing! Vooral niet naar de lijst met ingrediënten kijken! (Dit is vermoedelijk even effectief als ‘Niet naar beneden kijken!’ zeggen wanneer iemand met hoogtevrees op een klif staat, maar goed, ik kan maar proberen.) De lijst is lang. En toch is dit een heel eenvoudig en vooral superflexibel gerecht dat hier elke week, quasi zonder uitzondering op het menu staat. (Daarom verschijnt het trouwens nu in receptvorm, want er werd me via Instagram herhaaldelijk naar gevraagd 😉 ) Omdat mijn kokoscurrynoedelsoep er steeds wat anders uitziet, kan dit op het eerste zicht een complex recept lijken. Maar dat is het dus absoluut niet. Ik ga je gewoon een aantal handvaten meegeven, zodat je er zelf mee kan spelen en het – zoals ik – kan inzetten om restjes op te maken of als go to als je even geen inspiratie hebt.

‘Kokoscurrynoedelsoep’ is een verzamelnaam, vergelijkbaar met ‘salade’: je kan er helemaal je zin mee doen dus. De constanten zijn currypasta, kokosmelk en water. En voor manlief ook áltijd noedels. (Ik laat dat afhangen van mijn goesting: soms word ik hyperblij van noedels, soms laten ze me koud.) Dan zijn er uiteraard ook groenten! In veelvoud. Hierbij kan je je laten inspireren door wat er in je koelkast ligt. Of je kan strategische ‘weinig werk’-groenten op je boodschappenlijstje zetten, zoals sojascheuten, voorgewassen spinazie, groene mini-asperges … Tot slot heb je nog een eiwitbron. In dit recept ging ik voor een nieuwe tofu van Delhaize, een variant die reeds gemarineerd is met een currysmaakje. Handig, lekker én de marinade bevat geen vreemde toevoegingen of suiker.

In alle eerlijkheid: het gebeurt al een tijdje niet meer dat ik enkel currypasta gebruik als basis voor deze soep. Dat was ooit wel zo, want ik vond Aziatische smaakmakers zoals citroengras en chilipepers en gember en limoenblaadjes lang nogal intimiderend. Maar gaandeweg slopen ze een aantal jaar geleden toch mijn keuken in. Gelukkig! Want niets is vergelijkbaar met een bouillon die barst van deze heerlijke, exotische aroma’s. Ik heb niet steeds álle ingrediënten in huis, maar dat hoeft ook niet. De currypasta is je vangnet. Het is echter wel de moeite waard om je huis eens te bevoorraden met een aantal zaken. Je vindt ze praktisch allemaal bij Delhaize! Hieronder een aantal bewaartips:

  • Citroengras en chilipepers kan je in de diepvriezer bewaren. (Want wie krijgt nu zo’n heel doosje in één keer op?!) Beide kan je diepgevroren in deze noedelsoep gebruiken. Je hoeft in dat geval de zaadjes van de chilipeper niet te verwijderen. Gewoon in één minuutje bij kamertemperatuur laten acclimatiseren en in ringetjes snijden volstaat. Om één of andere reden maakt het vriesproces de chilipeper namelijk veel minder pikant.
  • Bewaar je gemberknol in de koelkast, zo blijft die het langste goed.
  • Sesamolie, currypasta, kokosmelk, Thaise vissaus en sojasaus zijn perfecte voorraadkastbewoners. Je kan ze maanden (soms zelfs jaren) bewaren.
  • Limoen en citroen zijn vruchten die ik altijd in huis heb. Als dat voor jou niet geldt, kan je ze vervangen door sap uit een flesje.
  • Diepgevroren limoenblaadjes vind je bij een Thaise winkel. Je kan ze jaren bewaren in je vriezer. Je kan ze eventueel vervangen door verkruimeld limoenblad, verkrijgbaar bij Delhaize (= minced kaffir lime leafs)
  • Verse koriander gaat snel stuk. Geen bewaartips helaas… Het is dan ook het ingrediënt dat ik het vaakst weglaat, omdat deze soep doorgaans onvoorbereid op tafel verschijnt en ik verse koriander enkel koop als ik precies weet wat ik ermee ga doen. Aan wie regelmatig koriander gebruikt: gooi de steeltjes nooit weg! Die kan je invriezen en diepgevroren fijnhakken om toe te voegen aan deze soep of elk curry-achtig gerecht.

Welke groenten en welke eiwitbron je ook kiest, deze kokoscurrynoedelsoep is in elke vorm een super smaakvolle en gezellige maaltijd. En schaam je vooral niet voor wat geslurp of gedrup: wij, ervaren kokoscurrynoedelsoepeters weten intussen dat het er gewoon lekker bijhoort 🙂 Smakelijk!

Karola's Kitchen - Kokoscurrynoedelsoep

Ingrediënten voor 4 personen:

Je kan klikken op de links om te zien welke producten ik gebruik.

voor de bouillon:
2 el sesamolie
4 grote tenen knoflook
1 rode chilipeper
2 stengels citroengras
1 stuk gember, ongeveer zo groot als een grote okkernoot
4 limoenblaadjes (zie inleiding)
enkele takjes verse koriander, de steeltjes (de blaadjes zijn voor de afwerking)
½ potje groene currypasta
1 ½ liter kokend water
200 ml kokosmelk
4 el Thaise vissaus
2 el sojasaus
het sap van 1 limoen

de groenten:
1 paksoi
1 zakje sojascheuten
2 grote wortelen
1 rode paprika
(Alternatieven zijn courgette, spinazie, peultjes, broccoli, bimi, fijne reepjes witte kool, champignons … Je kan gerust je toevlucht zoeken tot de voorgesneden vorm als je tijd wil besparen.)

de eiwitbron:
2 blokjes Delhaize Curry Tofu (zie inleiding)
2 el sesamolie
(Alternatieven zijn: de vegan Chick’ Pieces van Greenway, scampi, stukken vis, roerei of reepjes omelet, tofu die je zelf marineerde …)

voor de afwerking:
200 g rijstnoedels (je hebt dikke en dunne, ik kies altijd voor de dikke)
enkele lente-uitjes, in dunne ringetjes (optioneel)
een handvol korianderblaadjes (optioneel)

Bereiding:

Bereid alle smaakmakers voor: snijd de knoflook in dunne plakjes; verwijder de zaadlijsten uit de chilipeper en snijd in dunne, halve ringetjes; snijd langs beide zijden de topjes van het citroengras en kneus de stengels; schil de gember en snijd in dunne staafjes; hak de koriandersteeltjes fijn.
Verhit de sesamolie in een grote kookpot. Voeg de knoflook, chilipeper, het citroengras, de gember, de koriandersteeltjes en de limoenblaadjes toe en laat alles op een zacht vuurtje enkele minuten aanstoven tot alle aroma’s vrijkomen. Roer regelmatig om.

Voeg de currypasta toe, het water, de kokosmelk, de vis- en sojasaus en het limoensap. Zet het vuur laag en laat de bouillon koken terwijl je de groenten voorbereidt. (Je kan de bouillon eigenlijk niet echt té lang laten koken. Hoe langer ze opstaat, hoe beter de smaken van alle ingrediënten opgenomen worden door het water en de kokosmelk, dus maak je hier niet te veel zorgen om.)

Bereid de groenten voor: verwijder de wortelaanzet van de paksoi en snijd heel de stronk met een groot mes in repen van 1 à 2 centimeter dik; schil de wortelen en snijd ze julienne (zie tips); snijd de paprika in reepjes.

Snijd de tofu in blokjes. Verhit de sesamolie in een grote pan met antikleeflaag en leg de blokjes in de pan. (Zorg ervoor dat ze niet op elkaar gestapeld liggen.) Laat de tofu enkele minuten bakken, tot deze een krokant korstje krijgt. Draai om en laat opnieuw bakken. (Tofu bakken is zoals vis bakken: niet mee prutsen! Laat het bakken zijn gang gaan. Van zodra er een korstje wordt gevormd, kan je de tofu probleemloos omdraaien.)

Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking, in een ruime hoeveelheid water. Spoel ze na met koud water en zet ze opzij, in de pan, in een laagje koud water. (Zo vermijd je dat ze aan elkaar kleven. Opwarmen doen ze bij het serveren, wanneer je de kokende soep eroverheen schenkt.)

Voeg de paksoi, wortelen, paprika en sojascheuten vlak voor het serveren toe aan de kokende bouillon en laat 2 à 3 minuten koken. (Als je groenten gebruikt die langer moeten garen, hou daar dan rekening mee. Zo moeten broccoliroosjes bijvoorbeeld 4 minuten koken. Champignons kan je rauw toevoegen, maar ze even apart aanbakken in een pan maakt ze wel een stuk lekkerder!)

Tijd om te serveren! Je kan iedereen gerust zelf laten opscheppen, om de hoeveelheden noedels, groenten, soep en tofu te bepalen. Begin met de noedels, schep daar de groenten en soep overheen, leg er enkele blokjes tofu bovenop en werk (eventueel) af met lente-ui en verse koriander. Smakelijk!

Indien je ingelogd bent op Instagram, kan je de verschillende stappen van dit recept in videovorm bekijken op de Karola’s Kitchen Instagrampagina, via deze link.

Tip:

Heb je restjes, bewaar de noedels en de soep dan apart in een goede, luchtdichte doos. De soep kan wat schiften, door de kokosmelk. Warm deze op een hoog vuur op om dit te verhelpen en doe er de noedels er de laatste 15 seconden bij.
De noedels kan je trouwens ook makkelijk invriezen. Voeg ze in dat geval diepgevroren toe aan de kokende soep, gedurende de laatste minuut. Als je de soep invriest gaat die duidelijk schiften, maar ook hier kan je dit verhelpen door deze opnieuw door te koken.

Je kan de wortelen snel julienne snijden met behulp van een juliennesnijder.


– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Delhaize – 

57 reacties

    1. Hey Chelsea, veel recepten die ouder zijn dan 1,5 jaar hebben (nog) geen “receptfiche”, zoals dat dus heet. En het is die receptfiche die het systeem gebruikt voor de favorietenfunctie. Die receptfiches installeren is handmatig werk waarbij we niet eens gebruik kunnen maken van knip-en-plakwerk. Extreem tijdrovend dus. Maar we zijn er volop mee bezig 🙂

    1. Hoi Liesbet, wat jammer! Dat is me nog nooit overkomen, dus ik ging even Google-en. Blijkbaar kan het verschillen afhankelijk van merk tot merk of kokosmelk schift of niet. Ik heb het nog nooit gehad en was vrijwel zeker dat je kokosmelk probleemloos kon koken, maar alweer iets bijgeleerd… Welk merk heb je gebruikt? (Ik gebruik deze van het huismerk van Delhaize.) Voor de veiligheid kan je voortaan de kokosmelk beter laat toevoegen, alsook het limoensap.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!