Search

Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven

Dit recept is een Karola’s Kitchen-versie van een gerecht uit het boek Slow van Georgina Hayden. Niet per se een “gezond”, noch een vegetarisch boek, maar wel een super mooi boek, dat liefde en passie ademt. Mijn eerste probeersel uit Slow was deze heer-lij-ke schotel. Ik sleutelde een beetje aan het recept om het veganistisch te maken en de specerijen helemaal aan te passen aan onze smaak. Maar wat een schot in de roos. Complexe, diepe smaken, heel wat verschillende texturen… Genieten!

Karola's Kitchen - Kruidige bloemkool en kikkererwten uit de oven

Ingrediënten voor 2 grote eters:

1 bloemkool, inclusief de binnenste, jonge bladeren
2 stengels bleekselderij
3 kleine rode uien
1 citroen
1 grote en 1 kleine teen knoflook
een grote handvol bladpeterselie
1 ½ tl gedroogde oregano
1 tl gemalen komijn
½ tl komijnzaad
¼ tl kaneel
snuifje chilivlokken
1 bokaal kikkererwten (400 g)
2 el rijstolie
2 dadels, ontpit
2 handenvol hazelnoten
1 el geroosterd sesamzaad
1 el tahin (zie tips)
2 el olijfolie
vers gemalen zwarte peper en grof zeezout
(eventueel ijsbergsla, om erbij te serveren)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verdeel de bloemkool in gelijke roosjes. Gooi de steelstronk niet weg! Verwijder het onderste, taaie gedeelde en snij hem vervolgens in heel dunne plakjes. Spoel de bloemkool en de binnenste, jonge bloemkoolbladeren grondig, laat ze goed uitlekken en dep alles vervolgens goed droog met een schone keukenhanddoek. Schil de twee grootste rode uien en snijd ze in dunne partjes (zoals je een appel zou snijden.)
Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat even uitlekken.
Vermeng oregano, komijn, kaneel, chili, 2 el rijstolie en de geperste grote teen knoflook in een kommetje.
Stort de bloemkool, kikkererwten en rode ui op een bakplaat of in een braadslede. Verdeel er het kruidenmengsel over, breng op smaak met voldoende vers gemalen zwarte peper en grof zeezout en schep alles goed om tot de groenten zo gelijkmatig mogelijk bedekt zijn. Plaats zo’n 30 minuten in de oven. Schep na 15 minuten alles eens goed om.

Pers de citroen uit en zet het sap even opzij. Spoel de stengels bleekselderij grondig, verwijder het onderste, taaiere gedeelte en snijd ze in zo dun mogelijk plakjes. Snijd ook het kleinste rode uitje in zo dun mogelijke halve ringetjes. Schep beide om met 1 tl van het citroensap.

Hak de dadels in stukjes en doe ze samen het overige citroensap, 2 el olijfolie en de tahini in een blender of staafmixbeker. Pers er het kleine teentje knoflook bij en kruid met peper en zout. Mix enkele minuten tot je een romige, gladde saus hebt en voeg eventueel wat water toe als de saus te dik wordt.

Rooster de hazelnoten in een droge pan tot ze flink kleur krijgen en de schilletjes loskomen. Stort ze op een schone handdoek, plooi deze dicht en wrijf er stevig met je handen over, in alle mogelijke richtingen. Zo maak je de velletjes los. Dit lukt nooit perfect helemaal, maar dat hoeft ook niet. Haal de hazelnoten één voor één uit de handdoek en hak ze heel grof.

Serveer een derde van de dressing apart in een kommetje. Besprenkel een schaal met een derde van de dressing. Verdeel hier de helft van de geroosterde bloemkoolschotel over en daarbovenop de helft van de seldersalade. Besprenkel opnieuw met een derde van de dressing en maak weer een bloemkool- en selderlaag. Strooi er de hazelnoten, bladpeterselie en het sesamzaad overheen en serveer! Heerlijk met een frisse, super knapperige ijsbergsla!

Tips:

Tahin of tahini is een lopende pasta gemaakt van sesamzaad. Ik haal ‘m in een Turkse winkel maar je kan tahin ook kopen in elke betere supermarkt. Roer de pasta wel eerst om met een vork en ga hierbij tot helemaal op de bodem van de pot. Heb je nog tahin over? Dan kan je misschien de linzenkruidenballetjes met gegrilde slaharten en sesam-citroensausje eens proberen! (Klik hier door naar het recept.)

Bleekselderij over? Maak er chili sin carne (klik hier) of een vanallessalade met sardines (klik hier) mee.

33 reacties

  1. Dag Karolien,
    Ik ben nieuw hier op je blog en leerde je kennen door de publiciteit voor je nieuwe boek.
    Ik probeerde dit receptje als allereerste uit. Wat een smaken! Ook het koude en het warme samen vond ik heerlijk! Wij zijn blijkbaar geen grote eters, want we hadden nog een portie over. Maar vandaag nam ik het mee naar het werk als koude lunch en opnieuw heeft het mij zo gesmaakt!!
    Nu heb je mij toch nieuwsgierig gemaakt naar meer! Ik koop zeker dat nieuwe boek, want het blijft toch net iets leuker om met een boek te koken ipv van een schermpje.

    1. Hey Sarah, eerst en vooral: WELKOM! Heel erg fijn dat dit gerechtje je alvast gesmaakt heeft 🙂 Ik ben zelf ook – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken – écht een kookboekenmens: openleggen in de keuken, post-its in plakken, soms een smossen… 😉 Dus ik wens je alvast heel veel plezier met het boek (en het verder rondsnuisteren op de blog :))

  2. Wat een smaaksensatie! Vandaag klaar gemaakt en geen vlees noch kaas noch pasta gemist 😉 Op deze manier is vegetarisch/vegan eten een feest! Ik haalde het recept uit het boek ‘smaakvol’

      1. Hoi Karolien, ik wou het recept opslaan bij mijn favorieten maar ik vind niet meer hoe ik het bij mijn recepten kan toevoegen. Ik ben ingelogd en zocht een hartje of een linkje bij het recept…. Maar dit is geen dringende vraag hoor. Ik heb ook een Post-it in het boek geplakt, the old fashioned way 😉

  3. Wat een overheerlijk gerecht! Ik heb dit gericht uit je kookboek ‘smaakvol’ en gekozen omdat ik nog een halve bloemkool over had van de messy wraps (ook overheerlijk!). Ik had nog wat rozemarijnaardappelen over (ook uit je kookboek) en deze de laatste 10min mee op de bakplaat gelegd. En wat een smaken! De selder in citroen is een ontdekking en het sausje met de dadels maakt het helemaal af. Dikke fan van al je gerechten!

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!