Zoeken

Lasagne van gegrilde courgette en aubergine

Een zomers, feestelijk en vederlicht laagjesgerecht dat we voor het gemak maar even ‘lasagne’ noemen. Dit recept vergt iets meer tijd, maar in vergelijking met een klassieke, loodzware Béchamel-tomaten-gehakt-kaas-pasta-lasagne is het kinderspel! Ook voor je darmpjes, om de boel verwerkt te krijgen trouwens.
De pittige zongedroogde tomaatjes en de intense Parmezaan maken van dit gerecht een echte smaakbom! 
lasagne van gegrilde courgette en aubergine (640x455)
Ingrediënten voor één normale eter:

½ courgette, in schijven
½ aubergine (het bovenste, smalle gedeelte), in schijven
1 lente-uitje, zo fijn mogelijk gehakt
3 zongedroogde tomaatjes in olie, zo fijn mogelijk gehakt
15 g Parmezaan, fijn geraspt
10 g pijnboompitjes
1 kl gedroogde basilicum en oregano
enkele blaadjes vers basilicum, fijngesnipperd
1 ½ kl olijfolie
1/8 kl harissa
peper en zout

Bereiding:

  1. Eerst het vocht uit de aubergines trekken!
  2. Leg een vel keukenpapier op een bord. Leg de schijven aubergine hierop en bestrooi rijkelijk met grof zout, aan beide kanten. Leg hierop nog twee vellen keukenpapier en maak indien nodig een tweede laag aubergines, ook met zout bestrooid. Eindig met keukenpapier en zet hier enkele borden bovenop, om alles goed samen te drukken. Laat zo ‘n 15 minuten trekken en verwijder vervolgens zo grondig mogelijk het zout met een champignonborsteltje of wat keukenpapier.
  3. Doe de zongedroogde tomaatjes, het lente-uitje en de harissa in een vijzel en plet alles zo goed mogelijk tot een tapenade.
  4. Rooster de pijnboompitjes enkele minuten in een droge pan tot ze een mooie kleur hebben. Opletten dat ze niet aanbranden! Zet ze opzij voor de afwerking.
  5. Besprenkel de aubergine- en courgetteschijven met de olijfolie en gebruik je handen om de olie goed over alle groenten te verdelen.
  6. Grill de schijven aan elke kant zo ‘n 2 à 3 minuten in een grillpan. Kruid tijdens het bakken met peper en de gedroogde basilicum en oregano. Voeg naar smaak ook nog wat zout toe, maar wees hier zuinig mee, gezien de aubergines onvermijdelijk reeds wat zout hebben opgenomen!
  7. Maak nu verschillende laagjes: start met twee lagen groenten, spreid daarover wat tomatentapenade, leg hier bovenop weer twee laagjes groenten, strooi er dan wat Parmezaan over, weer groenten, weer tomaat … Eindig met een fijn laagje tapenade en strooi daarover nog wat geraspte Parmezaan.
  8. Verdeel tot slot de verse basilicumsnippers en de pijnboompitjes over de lasagne.

Geen paniek!

Harissa is een pikante pasta van rode peper, verkrijgbaar in tubes. Simpelweg te verkrijgen bij o.a. Colruyt.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!