Zoeken

Linzenkruidenballetjes met gegrilde slaharten en een sesam-citroensausje

Linzen zijn peulvruchten, die per 100 g zo’n 10 g eiwitten bevatten en 15 g koolhydraten. In vergelijking met bereide pasta, die zo’n 4,5 g eiwitten en 17,5 g koolhydraten bevat, kunnen we stellen dat linzen ons naast koolhydraten dus ook een mooie portie eiwitten leveren. Da’s dan ook de reden waarom ze zo geliefd zijn in de vegetarische en veganistische keuken.Ā Bovendien bevatten linzen ook echt heel veel vezels: 5 g per 100 g, terwijl dat bij pasta gemiddeld 0,8 g per 100 g is. Hierdoor geven ze snel een lekker verzadigd gevoel. Enige stimulatie van de darmtransit is ook mogelijk hierdoor šŸ˜‰
Ik gebruik heel graag linzen .Zelf ben ik nogal fan van linzen in blik, omdat het toch wel wat tijd uitspaart. En ik vind ze gewoon ook heel lekker!Ā Ideaal om deze razend drukke periode enigszins door te komen. Ik ben nog steeds aan het verven en verven en verven… Een eindeloos karwei lijkt het wel! Maar goed, verfgeuren betekenen ook dat het einde van de verbouwing in zicht is šŸ™‚ En morgen zet ik (als de planning wat mee zit) ook de eerste kleurtjes op de muren! Een fijne afwisseling tussen verder Ć©Ć©n en al wit šŸ˜‰

Karola's Kitchen - linzenballetjes met gegrilde slaharten

Ingrediƫnten voor 2 personen:

voor de linzenkruidenballetjes:
250 linzen uit blik, uitgelekt
15 g boekweitmeel
een handjevol van 3 soorten verse kruiden, fijngehakt (ik gebruikte peterselie, basilicum en koriander)
1 lente-uitje, in fijne ringetjes
1 tl zeste van citroenschil

voor de slaharten en het sausje:
3 slaharten, doormidden gesneden
3 el tahin
het sap van Ā¼ citroen
1 el sesamzaadjes
een handvol peterselie, fijngehakt

Bereiding:

  1. Maal in een blender of met behulp van een staafmixer de linzen, het boekweitmeel, de verse kruiden en het lente-uitje tot een ruwe massa. Het is dus prima als er nog wat stukjes in zitten, dat geeft een aangenamere en interessantere textuur en zorgt ervoor dat je balletjes stevigheid hebben. Kruid tussendoor met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Maak met je handen balletjes van de linzenpuree en zet ze even in de koelkast.
  2. Vermeng de tahin met het citroensap en voeg 4 el water toe om tot een glad sausje te komen. Het vraagt wat geduld, want eerst wordt het mengsel vaster, alvorens het terug vloeibaar wordt. (Het lijkt mij een chemische reactie van de vetten in de tahin met het zuur van de citroen, maar daar zullen we geen verder onderzoek naar uitvoeren.)
  3. Verhit een fijn bodempje olijfolie in een pan, leg de balletjes hierin en bak ze rondom rond tot ze een bruin korstje krijgen. Om perfecte balletjes te maken moet je vrij veel olijfolie gebruiken. Vind je burgertjes ook prima, dan kan je ze tijdens het bakken wat aandrukken. Draai ze tijdig om en houd ze warm als ze klaar zijn.
  4. Wrijf intussen de slaharten in met olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Verhit een grillpan tot deze gloeiend heet is en leg de harten er vervolgens met de aangesneden kant op. Laat ze onaangeroerd zoā€™n 3 Ć  4 minuten grillen. Omdraaien hoeft niet.
  5. Besprenkel het tahinsausje rijkelijk over de slaharten en werk af met wat verse peterselie en geroosterde sesamzaadjes. Serveer er de linzenballetjes en de overschot van het sausje bij.

Tips:

Voor de liefhebbers, nog enkele receptjes met linzen:

linzenstoofpotje met bloemkool en aubergine (met bruine linzen uit blik en een Marokkaans tintje)

Thaisachtige linzensoep (met gedroogde, oranje linzen en heerlijke Thaise smaakmakers)

linzensalade met balsamico en basilicum (met bruine linzen uit blik – Ć©Ć©n van mijn favoriete lunchpakketjes!)

6 reacties

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!