Zoeken

Marokkaans stoofpotje

Vier jaar geleden dacht ik erover om veganist te worden. Na ongeveer 16 vleesloze jaren kon dat toch niet zo’n heel grote overstap zijn? Ik begon wat rond te kijken hoe ik het zou aanpakken: yoghurt, melk en room konden makkelijk vervangen worden door plantaardige varianten. Vis zou ik moeten laten, maar zo heel erg veel eet ik dat nu ook weer niet. Peulvruchten en noten eet ik met plezier, dus dat zou het pijnlijke gemis van feta, Parmezaan en Roquefort hopelijk wel goed maken.
Tijdens mijn denkfase hierover botste ik op de Korenmarkt, hier in Gent, op een anti-visvangst & pro-vegan campagne. Niet toevallig hadden de activisten hun schouwspel voor de Mc Donalds geïnstalleerd. Mensen verkleed als dode vissen lagen op de grond, besmeurd met (hopelijk vals) bloed en gewikkeld in netten. Er stond ook een infostand bij met allerlei folders. Veel negatieve, maar ook enkele positieve, met bijvoorbeeld veganistische eetadresjes en tips.
‘Ah! Een teken van het universum!’, dacht ik.
Geïnteresseerd begin ik een babbel met één van de onbesmeurde, niet gevangen actievoerders. Ik vertel haar dat ik al 17 jaar geen vlees en gevogelte eet en nu overweeg te stoppen met alle dierlijke producten. Met enige trots. Want ik vind dat wel flink van mezelf. Het is een gewoonte en kost me dus geen moeite, dat vlees laten, maar ik ben wel fier op mijn positieve bijdrage aan het verkleinen van de gemiddelde Belgische ecologische voetafdruk.
Mevrouw was echter niet onder de indruk. Integendeel. Ze begon een betoog af te dreunen dat meer weg had van een berisping. Hoe kan ik nog vis eten?? Al dat leed!! En eieren?? En melk?? Wist ik wel hoe… Bla. Bla. Bla.
Ik zag haar nog driftig met haar folders zwaaien. Maar ik hoorde haar niet meer. Ze was mij kwijt. Meer nog: ze maakte mij behoorlijk pissig. Zo pissig zelfs, dat ik heel veel zin had om de Mc Donalds binnen te wandelen, een grote Big Mac te bestellen en die voor haar neus naar binnen te werken. (Moet je weten dat ik sinds mijn 14de ook al geen Mc Donalds meer ben binnen geweest, behalve die ene keer in Lissabon omdat ik heel veel dorst had. Onderliggende redenen zijn niet relevant in dit betoog.)

Ik heb het niet gedaan, dat met die hamburger. Ik ben drie weken veganist geweest en toen heb ik besloten dat dat hokje niets voor mij is. En nog wat later, in mijn zoek- en experimenteertocht naar mijn ideale voedingsstijl, besliste ik zelfs om me in geen enkele hokje te laten drummen. Ik wil geen smaken missen. En dat hoeft ook niet.
Mensen houden van hokjes, omdat dat handig is. Maar hokjes zijn zo benauwend en belemmerend. Ik eet heel vaak veganistisch, maar ook heel vaak vegetarisch. En af en toe staat er vis op het menu. Ik eet doorgaans suiker- en tarwevrij. Behalve die enkele keren dat ik geniet van een groot stuk lekkere Julie’s House taart. Brood laat ik meestal. Maar als er op restaurant dik, bruin, mals brood vol zaden op tafel staat, dan verorber ik dat met veel plezier. Mét boter.
Vergeet NOOIT en ALTIJD. Als je er het merendeel van de tijd gezonde eetgewoontes op nahoudt en er medisch niets in je weg staat, dan kan een sprongetje uit je hokje best. Gezond eten wordt daardoor een stuk fijner en makkelijker!

En dan nu een overheerlijke, warme, prachtige, gezellige veganistische stoofpot klaarmaken. Omdat het mag.
Marokkaans stoofpotje
Ingrediënten voor een héél grote eter (of twee normale eters):

1 aubergine, in schijfjes van 0,5 cm
1 courgette, in schijfjes van 0,5 cm
3 wortelen, in schijfjes van 0,5 cm
een bosje (blad)peterselie (eenmaal fijngesnipperd heb je twee volle handen nodig)
2 grote tenen knoflook
2 el tomatenpuree
200 ml kokend water
een handvol (grote) ‘golden’ rozijnen
het sap van ½ (kleine) citroen
125 g voorgekookte kikkererwten (dat is een half bokaaltje, gebruik een hele bokaal als je voor 2 kookt)
1 kl gemalen komijn
½ kl korianderpoeder
½ kl (pikant) paprikapoeder
2 kl olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Ontdoe de knoflookteentjes van hun velletje, zet er het lemmet van je mes plat op en duw ze plat. Hak ze vervolgens grof.
    Verhit de olijfolie in een (gietijzeren) kookpot en schep de aubergine, knoflook en wortelen erbij. Roer om en voeg komijn, koriander, paprikapoeder, versgemalen zwarte peper en grof zeezout toe. Laat de groenten 5 à 10 minuten stoven en voeg dan de tomatenpuree en het water toe. Plaats het deksel op de pot en laat zo’n 10 minuten sudderen. Roer regelmatig om.
  2. Voeg de courgette, de fijngehakte peterselie (hou een toefje apart voor de garnering), het citroensap en de rozijnen toe. Schep alle groenten goed om, zodat alles met saus bedekt is en de smaken zich kunnen vermengen. Laat zo’n 25 minuten sudderen, maar roer af en toe alles eens voorzichtig om.
  3. Voeg de kikkererwten toe. Proef van je sausje om eventueel wat bij te kruiden, naar je eigen smaak. Laat het geheel nog 5 minuten pruttelen, strooi er tot slot het restje peterselie over en serveer!

Tips:

Voor dit gerecht koop ik een bussel bladpeterselie en gebruik ik geen peterselie uit mijn kruidentuintje. Om de eenvoudige reden dat heel mijn plantje dan kaal is. Het is een volwaardig ingrediënt in dit gerecht, dus wees er zeker niet zuinig mee!

Deze hoeveelheden zijn voor een héél grote portie of voor twee normalere porties. Ik ben een héél grote eter, maar zelfs ik had toch een beetje buikpijn na deze berg lekkers! (Te lekker om te laten staan en zo, je kent dat wel.) Met een groene, gemende salade erbij zijn bovenstaande ingrediënten ook geschikt voor twee normale eters. En als je er toch in je eentje aan begint, zet dan éérst een potje apart om de volgende dag als lunch op te smikkelen.

Dat ik een grote fan ben van peulvruchten is al lang geen geheim meer. Ze zijn een bron van trage koolhydraten, wat betekent dat je bloedsuikerspiegel niet snel omhoog jagen. Ze bevatten ook nog eens een gigantische hoeveelheid vezels. Voor zeer gevoelige darmen zijn ze echter niet altijd goed verteerbaar. Het is belangrijk zelf goed aan te voelen hoe jij op peulvruchten reageert. Ben je fan? Bekijk dan ook eens onderstaande gerechten:

22 reacties

  1. Weer een geslaagd smaakbommetje vol groenten! Zo’n fan van je groenterijke recepten, hoe meer groentjes hoe beter. 🙂 dit stoofpotje al enkele keren gemaakt, ook met gedroogde pruimen of abrikozen in plaats van rozijnen superlekker!

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!