Zoeken

Paddenstoelen met salie en brie

This is exactly what it looks like: paddenstoelen met salie en brie. Overheerlijke eenvoudigheid. Het zou doodzonde zijn die bijzondere en kostbare bospaddenstoelen onder allerlei smaken en texturen te bedelven. Een beetje zachte brie en net voldoende salie erbij and that’s it. By far, een van mijn lievelingsgerechten…
bospaddenstoelen met salie en brie

Ingrediënten voor twee voorgerechtporties:

350 g gemengde bospaddenstoelen
6 à 8 blaadjes verse salie, fijn gehakt
6 plakjes brie
2 kl olijfolie met truffel
versgemalen peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Laat de grill van de oven voorverwarmen, op de hoogste stand.
  2. Neem de bospaddenstoelen grondig onder de loep: verwijder aarde met een borsteltje en snijd eventuele houterige deeltjes weg. De grootste paddenstoelen kan je versnijden, maar zorg ervoor dat de stukken zeker niet te klein worden. Kleinere exemplaren laat je heel.
  3. Verhit de olie in een braadpan (zonder antiaanbaklaag). Laat de olie heel heet worden, maar vermijd dat hij begint te roken. Bak de champignons enkele minuten. Roer niet teveel om, zodat je ze niet stuk maakt. Bak ze ook niet te lang en voeg zeker nog geen zout toe, anders komt er vocht vrij. Kruid met voldoende versgemalen peper.
  4. Wanneer de champignons gaar zijn, voeg je zout en salie toe. Verdeel ze over twee vuurvaste schoteltjes (eventueel vocht laat je in de pan), leg de plakjes brie erop en plaats zo ‘n 5 minuten onder de grill. Hou dit goed in de gaten! De brie moet smelten en lichtjes bruin worden.
  5. Werk af met nog wat fijngehakte salie, enkele druppels truffelolie en grof zeezout.

Tips:

Salie is onmisbaar en onvervangbaar in dit gerecht. Ik ben een lover en dus gevorderde. Ben je een saliebeginneling, gebruik dan niet teveel van het kruid. Het heeft namelijk een heel bijzondere, doordringende smaak. Goed voorproeven en bijsturen is dus de boodschap!

Bospaddenstoelen zijn duur. Gegeten heb je met deze portie niet, want je volproppen met bospaddenstoelen zou een kostelijke zaak zijn. Extra’s toevoegen om er een hoofdgerecht van te maken zou de champignons dan weer naar de achtergrond verdringen. Dit is dus een special treat, een voorgerechtje om ontzettend van te genieten.

Geef een reactie

Zoeken
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!