Zoek

Papillot met zalm en tomaatjes

Wie graag een stukje vis klaarmaakt op de barbecue zal wel al eens een papillot gedraaid hebben: makkelijk, elegant en je kan er alle kanten mee uit. Ik maakte een super eenvoudige klaar met slechts enkele ingrediënten, maar de smaakexplosie is geweldig. 
Groenten spelen zonder meer de hoofdrol tijdens mijn barbecues, maar ik voorzie toch meestal ook wat vis en/of zeevruchten. Scampi’s of gamba’s bijvoorbeeld. Ik maak ze zelden of nooit bij gewone maaltijden, maar gegrild op hete kolen vind ik ze heerlijk! Ook een romigzacht stukje zalm kan me ontzettend smaken. Voor mij maken deze extra’s een groentebarbecue helemaal AF.
Er bestaan heel wat instructies en technieken om een “correcte papillot” te vouwen, maar ik heb er mij nooit in verdiept. En ik ga er mij ook nooit in verdiepen. Het lukt prima door gewoon een voldoende groot stuk aluminiumfolie te gebruiken en dit zorgvuldig toe te knijpen aan de bovenkant, zodat je een goed afgesloten zakje krijgt, waarin de lucht kan circuleren. Eenmaal op tafel vind ik papillotten pure pret: in volle spanning en verwachting je cadeautje open maken om al die mooiheid en geuren op te nemen. En dan, toetasten maar!
papillot met zalm en tomaatjes

Ingrediënten voor 1 papillot:

100 g verse zalm
7 tapastomaatjes (die zijn een formaatje groter dan kerstomaatjes, maar het lukt ook prima met kerstomaatjes uiteraard), gehalveerd
½ rode ui, in flinterdunne halve ringen
1 tl olijfolie
1 tl balsamicoazijn
½ tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde basilicum
versgemalen peper en grof zeezout
enkele blaadjes vers basilicum, voor de afwerking
aluminiumfolie

Bereiding:

Doe de gehalveerde tomaatjes in een kom en schep ze om met de rode ui, de olijfolie, de balsamicoazijn, de gedroogde kruiden en wat versgemalen peper en grof zeezout.

Leg een vel aluminiumfolie open en stort er de tomaten (inclusief al het sap) op. Leg het stuk zalm er bovenop en kruid eventueel nog wat bij met peper en zout, naar eigen smaak. Plooi de folie goed dicht. Niet te strak aanspannen! De lucht moet erin kunnen circuleren.
Er bestaan heel wat instructies en technieken om een “goede “papillot” te vouwen, maar ik heb er mij nooit in verdiept. En ik ga er mij ook nooit in verdiepen. Het lukt prima door gewoon een voldoende groot stuk aluminium te gebruiken en dit zorgvuldig toe te knijpen aan de bovenkant, zodat je een goed afgesloten zakje krijgt.

Plaats de papillot op de barbecue. De gaartijd is moeilijk te zeggen. Ik hou ervan als de zalm super zacht is, net niet rauw. Andere vis heb ik liever iets verder, maar zalm moet smelten op mijn tong. 15 minuten op de barbecue is voor mij perfect, maar ga voor 20 minuten als je een steviger stuk verkiest. Een langere gaartijd is uiteraard ook nodig als je een grotere portie neemt.

Verscheur de basilicumblaadjes en serveer ze in een schaaltje (doe dit niet op voorhand, want basilicum kan snel bruin worden), zo kan elke eter, na het openen van zijn/haar cadeautje nog wat mooi groen op de zalm strooien.

Tips:

Hier geef ik nog allerlei handige tips mee voor groenten op en naast de barbecue!

In mijn vorige blogpost maakte ik bloemkoolsteaks en champignonsatés klaar, die de zalmpapillot perfect kunnen vergezellen! Klik hier voor de recepten.
vegetarische barbecue

Deze papillot kan je ook perfect in de oven klaarmaken!
Ik haalde de inspiratie ervoor bij een papillot die ik ooit maakte naar een recept van Allerhande. Onder de tomaatjes werden er witte asperges gelegd (5 minuten voorgekookt, zo’n 6 per persoon) en bovenop de zalm werd er wat feta verkruimeld. Ook een aanrader!

Een vervelend nadeel aan het papilloteren vind ik het afval. Ik kook steeds zo afvalarm mogelijk, maar voor de aluminiumfolie in dit verhaal heb ik nog geen goed alternatief voor gevonden. Suggesties en tips zijn dan ook meer dan welkom!

De gezondheidsvoordelen van tomaat en zalm beschreef ik reeds uitvoerig in vorige recepten. Je kan ze door hier te klikken terug vinden voor tomaat (bij mijn recept voor tomatensalade met mozzarella). En hier voor zalm (bij mijn recept voor zalm met courgette en kerstomaatjes in de oven).

17 reacties

  1. Na deze al verschillende keren op de BBQ te doen, heb ik net ontdekt dat het ook prima (en snel!) in de microgolfoven kan! Gewoon in een glazen schaal en beetje afdekken (met los deksel erop, of glazen deksel ofzo). Smakelijk! 🙂

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!