Zoek

Pastinaak, witloof en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten

Dat je met slechts heel weinig moeite en enkele ingrediënten een overheerlijke smaakbom kan maken, daar hoop ik jullie altijd wel een beetje van te overtuigen. Als dat met dit gerechtje niet lukt, dan zal het echter nooit lukken, vrees ik 😀 Een paar handelingen, een beetje wachttijd en… hemelse, zoete en hartige smaken om bij weg te smelten. Lekker winters en gezellig en meteen ook gebombardeerd tot mijn nieuwe lievelingseten. Lekker vullend door de pastinaak. Met stukjes peer die  een zoet accent aan dit gerecht en de bittere, pittige blauwe kaas en witloof in evenwicht brengen. Geniet van dit smaakvolle, hartverwarmende en mooie gerecht!

Karola's Kitchen - witloof, pastinaak en peer met rozemarijn, blauwe kaas en hazelnoten

Ingrediënten voor één grote eter:

2 stronkjes witloof
2 dunne pastinaken (zie tip)
1 langwerpige peer (Conference bijvoorbeeld)
de blaadjes van 1 takje verse rozemarijn, fijngehakt
een handvol bladpeterselie, grof gehakt
50 g blauwe kaas, zoals Bleu d’Auvergne (zacht) of Roquefort (scherper)
een handvol hazelnoten, grof gehakt
1 el ahornsiroop, (optioneel, naar eigen smaak)
1 el olijfolie
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Snijd de witloofstronkjes in de lengte in vier en verwijder de harde, bittere kern en eventueel de buitenste blaadjes, als deze te fel geschonden zijn. Spoel de pastinaken grondig, verwijder de uiteinden en snijd in de lengte in vier (zie tip). Leg een vel (herbruikbaar) bakpapier op de bodem van een bakplaat en spreid de witloof en pastinaak hierover uit. Besprenkel met olijfolie en kruid met versgemalen peper en grof zeezout. Wrijf de olie en specerijen nu met je handen over elk stuk groente en plaats de bakplaat vervolgens 20 minuten in de oven.
  3. Spoel intussen de peer grondig, verwijder het klokhuis en snijd hem in 6 of 8 partjes. Hak de rozemarijn fijn en de noten en bladpeterselie grof. Na 20 minuten leg je de stukken peer tussen de witloof en pastinaak en plaats je de schotel nog 5 minuten in de oven.
  4. Besprenkel tot slot de ahornsiroop over de groenten, verkruimel er de kaas overheen en strooi er de verse kruiden en noten bovenop.

Tips:

Mensen hebben snel de neiging om de allergrootste te willen hebben. Do not do that met pastinaken. Hoe groter en vooral dikker de pastinaak, hoe groter ook de vezelige, taaie kern. Kies daarom eerder de kleine, smalle exemplaren voor dit gerecht. Zo hoef je je niet druk te maken om die kern, verwijderen is niet nodig. Let er ook op dat je pastinaakjes stevig aanvoelen. Zijn ze al wat slap geworden? Geen nood, niet weggooien uiteraard, HIER vind je een recept voor pastinaakpuree met gebakken raapjes.

Heb je verse rozemarijn over?
Dan kan je misschien met peertjes gekarameliseerde Camembert maken. Klik HIER voor het recept.
Of met Emmentaler gegratineerde champignons en aubergine. Klik HIER voor dat recept.

Een fan van witloof?
Deze groente is ook superlekker in combinatie met knolselder, Parmezaan, dille en hazelnoten. Klik HIER voor het recept.
Ook rauw is witloof heerlijk! HIER vind je een hapje met makreel en komkommer. Perfecte opener voor een lekker dinertje.

49 reacties

  1. ’t Is ondertussen al een paar weken geleden, dat ik dit voor zoonlief klaarmaakte toen die onverwacht thuis kwam. Ik moest snel iets bedenken om klaar te maken, vond hier weer inspiratie. De laatste pastinaken werden geoogst in de tuin, zo vers zijn ze echt het lekkerst. Geen blauwe kaas in huis, die werd vervangen door brie.
    Onze zoon kan heel lekker koken, dus het was wel een compliment toen hij zei dat ie voor zoiets lekkers wel elke week naar huis wou komen 🙂
    Bedankt!

  2. Vandaag dit voor het eerst gemaakt, en mijn vriend die ‘uit principe’ geen fan is van Pascale Naessens enzo, vond dit ook enoooorm lekker! ??? gaat hier dus zeker vaker op tafel verschijnen!!

    1. Courgette kan, maar persoonlijk zou ik dan een ander receptje zoeken 😉 Dit is één van de zelfdzame witloofrecepten op Karola’s Kitchen (ik denk dat het er slechts 2 zijn), omdat mijn man ook echt geen witloof lust. Laat de witloof hier dus maar mooi shinen!

  3. Ik mag geen schil eten voor mijn maag…
    Pastinaak en peer schillen voor het bakken of met schil bakken en nadien verwijderen op het bord? (Wil niet met een mousse eindigen 😉 )

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!