Ik kwam zojuist tot de vaststelling dat ik nog geen enkel recept met pastinaak geblogd heb. Kletsen op mijn bloot gat! Ik vraag me ook echt af hoe dat mogelijk is, want ik eet graag en heel regelmatig pastinaak. Nu, laten we eerlijk zijn… ’t Is niet zo ’n geweldig mooie groente… Een iets of wat appetijtelijke foto maken van dit gerecht vol bleekscheetjes duurde ook net iets langer dan anders. Maar al die oppervlakkigheid aan de kant geschoven, heeft pastinaak ons zoveel te bieden. Hij verdient absoluut een plaats in mijn keuken!
Deze maand kunnen we nog zonder ecologische schuldgevoelens genieten van deze groente, dus bij deze: allen aan de pastinaak!
Deze groente heeft een zacht zoete smaak. Dat komt door de aanwezigheid van inuline, een voedingsvezel die terug te vinden is in de wortels van sommige planten. Pastinaak is een wortel en vormt dus een supergoede inulinebron, net zoals schorseneren, asperges en witloof. Wij mensen kunnen inuline niet afbreken, maar in onze dikke darm zitten bacteriesoorten die dat wel kunnen. De zogenaamd “goede bacteriën” uit de reclamekes. Pastinaakjes vormen een waar feestmaal voor hen! Wanneer die bacteriën de inuline verteren, geven ze bepaalde zure stofjes af. Wij merken helemaal niets van die verzuring in onze darmen, maar andere, ziekmakende (en dus slechte) bacteriën krijgen het hierdoor heel moeilijk om te overleven. Een natuurlijke bescherming met andere woorden! Niet verwonderlijk dat je inuline ook in allerlei potjes en pilletjes kan verkrijgen als supplement. Maar da ’s nergens voor nodig dus, als je flink je pastinaakjes oppeuzelt!
Ingrediënten voor één grote eter:
1 bussel rapen, geschild en in hapklare stukken
2 pastinaken, geschild en in kleine stukjes
4 sjalotjes, fijn gehakt
20 g Roquefort, verkruimeld
een handvol walnoten, vrij fijn gehakt
2 kl olijfolie
3 grote el vol verse fijngehakte peterselie
versgemalen peper en grof zeezout
Bereiding:
Verhit 1 kl olijfolie in een pan. Roerbak de sjalotjes zo’n 5 minuten, tot ze glazig worden. Voeg de pastinaak toe, samen met versgemalen peper en grof zeezout en 2 eetlepels water. Plaats een deksel op de pan en laat alles zo’n 15 tot 20 minuten sudderen, tot de pastinaak helemaal zacht is geworden. Roer wel regelmatig om en voeg indien nog een eetlepel water toe.
Verhit intussen de overige olijfolie in een wokpan. Roerbak de raapjes een 10-tal minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn. Schud regelmatig om en kruid met versgemalen peper en grof zeezout.
Pureer de pastinaak met een staafmixer, tot deze helemaal glad is. Schep er de Roquefort onder, maar roer deze niet helemaal weg. Ik vind het lekker als er hier en daar nog een groter stukje te vinden is.
Strooi tot slot de peterselie en de walnoten over de raapjes en schep om tot alles mooi verdeeld is.
Tips:
Laat niks weg uit dit gerecht. Behalve de blauwe kaas misschien. Maar de raapjes, de pastinaak, de peterselie, de walnoten, het grof zeezout, de versgemalen peper… Ik vind ze zo goed passen samen! Het liefste eet ik dit met een lepel. Zo die zachte, romige puree en frisse raapjes naar binnen werken, maakt mij altijd helemaal rustig. Dit is dan misschien niet mijn mooiste gerecht, het behoort toch tot mijn absolute lievelingen.
Als je Blue d’Auvergne gebruikt in plaats van Roquefort, gebruik dan gerust wat meer kaas. Blue d’Auvergne is namelijk veel zachter van smaak.
Kies niet de grootste pastinaken uit. Deze hebben namelijk een grotere kern en die kan vrij taai zijn. Voor deze puree is het niet zo belangrijk dat de pastinaken heel stevig en vers zijn, maar als je de groente wil roosteren of zo, dan pik je er best wel die uit die nog heel stevig zijn.
4 reacties
Heel erg lekkere puree. De raapjes heb ik vervangen door knolselderblokjes wegens geen raapjes te vinden. Ook best lekker
Ben blij dat het je gesmaakt heeft! Gebakken knolselder maak ik er ook soms bij, past perfect inderdaad 😉
Wel vreemd dat je geen raapjes kon vinden… ’t Is volop seizoen, nochtans…
Hoi!
Hoeveel rapen moet je rekenen per persoon? Nog nooit klaar gemaakt dus vind het moeilijk in te schatten.
Bedankt!
Een bussel raapjes is meestal per gewicht. Het hangt dus erg af van de grootte van de raapjes hoeveel er in één busseltje zitten, vandaag dat ik het zo omschreef. Maar voor deze voorgerechtportie zijn dat ongeveer drie grote rapen 🙂