Zoek

Pompoen en raapjes met blauwe kaas, salie en hazelnoten

Ik vind de ‘The Lord of The Rings’-boeken leuker dan de films. 
Niet omdat dat zo hoort, want ik ben allesbehalve een cultuursnob, maar omdat in de films nauwelijks plaats is voor eten. Mijnheer Tolkien echter trekt paaaaaagina’s uit om de maaltijden en feesten in geuren en kleuren te beschrijven. Heerlijk! 
Al na The Hobbit had ik zoiets van: “Later, als ik het voor het zeggen heb, wil ik ook etentjes met van die schalen en kruiken en schotels en hompen en kannen.”
Ik vind het supergezellig om verschillende groenteschotels op tafel te zetten tijdens een dinertje. Met kaas of noten of gewoon, groenten in al hun glorie. Alles in mooie schalen, zo kan iedereen opscheppen naar eigen smaak en honger. Nog een kommetje met geroosterde noten of pijnboompitjes erbij en eentje met verse kruiden en het tafelen in een huiselijke, ontspannen sfeer kan beginnen. Een woud van theelichtjes hoort hier steevast bij, uiteraard!
Deze pompoen en raapjes passen perfect op zo ’n herfstig, comfy dinertje. De salie maakt het heel bijzonder en verrassend. Wees er niet te kwistig mee, als je een beginner bent. Het is een smaak waar je aan moet wennen, zoals kardemom en koriander. Nog zo ’n pittige, uitgesproken kruiden die ik even de tijd moest geven om te leren waarderen, maar die ik nu niet meer kan wegdenken uit mijn keuken! Ik kreeg voor mijn 30ste verjaardag een struikje salie cadeau van Mijn Mama. Zo ontdekte ik het kruid pas echt. Nu, anderhalf jaar later is dat struikje een struik en ben ik compleet verslingerd aan de combinatie met pompoen&salie. Absoluut het proberen waard!
Trouwe lezers zal dit recept misschien bekend in de oren klinken. Ik blogde het een jaar geleden al, maar zowel de foto als het gerecht zelf konden nog geperfectioneerd worden. Bij deze dus pompoen met raapjes 2.0. 😉
pompoen en raapjes met blauwe kaas, salie en hazelnoten

Ingrediënten voor één grote eter:

¼ kleine kastanje- of butternetpompoen, ongeschild, in grote stukken (zo’n 400 g)
2 grote rapen, geschild, in grote stukken (zo’n 250 g, je kan gewone of boterrapen nemen, of een mix van beiden, zoals ik hier deed)
5 blaadjes verse salie, fijn gehakt (of meer of minder, naar eigen smaak)
een handvol hazelnoten, grof gehakt
30 g blauwe kaas, zoals Bleu d’Auvergne (mild) of Roquefort (scherper)
1 kl komijnzaad
1 kl olijfolie + een scheutje extra voor het invetten
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schep de groenten om met de olijfolie, het komijnzaad, de versgemalen peper en het zeezout, verspreid ze over een licht ingevette bakplaat en zet 35 minuten in de oven.
  3. Verkruimel de blauwe kaas boven de groenten en bestrooi met de hazelnoten en verse salie.

Tips:

Ik gebruik graag Roquefort in dit recept, maar vind je die smaak iets te scherp, kies dan voor Bleu d’Auvergne. Dit is een veel zachtere blauwe kaas.

Met dit gerecht kan je makkelijk variëren. Voeg er bijvoorbeeld venkel aan toe en rode ui of pastinaak en rode biet. Die laatste wel best 10 minuten langer in de oven schuiven of apart roosteren. Zo vermijd je ook dat àlle groenten ineens rood worden. 🙂 Je kan ook gerust feta gebruiken in plaats van blauwe kaas!

Heb je nog blauwe kaas over? Neem dan eens een kijkje naar deze recepten:

4 reacties

  1. Geweldig maar mis nog wat varia in de groenten… ik ga er alvast kervelknollen, pastinaak,parijse wortels, eventueel aardperen, spruitjes lijken mij ook heerlijk of … van die gekleurde wortels of soorten bieten , oca, … verdorie kan weer eens niet kiezen … ik post wel foto als ik eruit gekomen ben 😉
    gts Conny

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!