Smeuïg, herfstig comfortfood zwaait nog steeds de plak in Karola’s Kitchen, deze keer met een verrukkelijke Pompoenrisotto. Om in een gezellig diep bord te eten, met een lepel, van onder een dekentje. Heerlijk bijzonder dankzij de accenten blauwe kaas (geen paniek als je geen fan bent, bij de tips vind je een alternatief) en salie. De kruidige topping van gebakken pompoenpitten en hazelnoten maakt dit gerecht uniek!
Geen echte risotto
De trend van vorige week wordt verdergezet: toen begon ik met ‘Deze Makkelijke lasagne is geen echte lasagne’ en nu ga ik ook meteen zeggen: deze Pompoenrisotto is geen echte risotto. En met ‘niet echt’ bedoel ik dat het recept alles behalve traditioneel is. (Alvast mijn excuses als je een echte risotto-meester zou zijn: ik wil jou of de klassieke risotto zeker niet tegen de borst stoten.)
Het voordeel is dat deze Pompoenrisotto veel minder tijd vraagt om te maken. En het recept vraagt al helemaal geen techniek. Maar je krijgt er wel een superlekker, smeuïg en ontzettend groenterijk gerecht als resultaat.
Ik gebruikte voor dit recept voor het eerst ooit diepgevroren butternutblokjes. In alle eerlijkheid moest ik me inhouden om niet voor verse pompoen te gaan, geroosterd in de oven voor extra veel smaak. Maar jullie aanhoudende vraag naar snelle recepten deed me overstag gaan. Ik wou dit gerecht dan ook zo toegankelijk mogelijk houden. Haalbaar om op een doordeweekse avond te maken.
Smeuïgheid alom
Zoals steeds gebruik ik in dit recept minder rijst dan je zou verwachten. Wij zijn het gewoon van steeds ruime porties aardappelen, pasta, rijst en dergelijke aan onze maaltijden toe te voegen, maar dat is vaak niet nodig om een volwaardige maaltijd en voldaan gevoel te creëren. Neem bijvoorbeeld de Pappardelle met champignons in geitenkaassaus, waar ik 120 g volkorenpasta gebruik voor 2 personen. Tóch heb je een heel compleet gevoel bij het eten van dit gerecht, dankzij de rijkdom aan groenten en het gebruik van een volkorengraanproduct.
Ook nu kies ik voor een eerder kleine portie rijst. De smeuïgheid wordt dan ook door andere ingrediënten gecreëerd: enerzijds door de smeltende blokjes butternut, anderzijds door de Alpro Cooking Oat. Dit is een plantaardig alternatief voor room, op basis van haver. Normaal gebruik ik steeds de Alpro Cooking Light, op basis van soja, als ik in een recept spreek over ‘plantaardige room’. (Of de Alpro Cooking als het volvet moet zijn, zoals bijvoorbeeld voor in de Aardappel-preigratin.)
Ik was wat argwanend tegenover de Alpro Cooking Oat omdat ik eerder al eens staaltjes had toegestuurd gekregen van plantaardige kookroom op basis van haver en spelt, weliswaar van een concurrerend merk. En beide alternatieven waren ontzettend teleurstellend: heel waterachtig en smakeloos. Ik stond dan ook op mijn achterpoten toen foodstyliste Suzie tijdens de fotoshoots voor Karola’s Kitchen – Het kookboek met de Alpro Cooking Oat aan kwam draven 🙂 Maar ik moest mijn vooroordelen meteen begraven: deze haverroom was wél top! En in het bijzonder ideaal voor wie een soja-allergie heeft.
Imperfect plantaardig
Het lijkt misschien wat tegenstrijdig dat ik een plantaardig alternatief voor room gebruik en tegelijkertijd ook blauwe kaas. Voor mij voelt dat echter heel normaal aan. Perfectie is niet nodig, als je je steentje wil bijdragen aan het klimaat en/of dierenwelzijn. Elk steentje is er één en het is een veel leuker en haalbaarder voornemen om gewoon daar waar je kan en wil plantaardige stappen te zetten. Je hoeft niet veganistisch te zijn om plantaardige alternatieven voor melk, room en yoghurt te gebruiken of om eens vleesvervangers op het menu te zetten. Daar vertel ik uitgebreid over in de 5de aflevering van de Karola’s Kitchen-podcast.
Ook je gezondheid heeft er baat bij om dierlijke room eens (of meer) te vervangen door bijvoorbeeld Alpro Cooking Oat. Dit plantaardige alternatief bevat namelijk slechts 0,9 g verzadigd vet per 100 g. Een doorsnee dierlijke room (met 30 g vetgehalte) bevat maar liefst 20,1 g verzadigd vet per 100 g. Een ontzettend groot verschil. Een eetpatroon rijk aan verzadigd vet verhoogt de kans op een stijging van je LDL-cholesterol (de ‘slechte’ cholesterol), waardoor ook het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. (Niet panikeren: bekijk steeds het totale plaatje. Het gaat steeds om je eetpatroon. Niet om individuele voedingsmiddelen.) Zorgen voor wat balans is dus een goed idee. En het is gewoon ook heel erg lekker 🙂 Smakelijk!
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –
Pompoenrisotto
Ingrediënten
- 2 witte uien
- 1 el olijfolie
- 3 boterrapen (= 300 g of knolraapjes)
- 1 dikke teen knoflook
- 500 ml kokend water
- 1/2 bouillonblokje naar keuze
- 1 appel (een zoete soort, zoals Jonagold)
- 1/2 tl gedroogde rozemarijn
- 1/2 tl komijn
- versgeraspte nootmuskaat
- 120 g rijst (zie tips)
- 600 g diepgevroren butternutblokjes
- 3 laurierblaadjes
- 2 stelen boerenkool (of 50 g voorgesneden boerenkool)
- een grote handvol verse salie
- 100 ml Alpro Cooking Oat
- 50 g blauwe kaas zoals Roquefort of Blue d'Auvergne
Voor de topping
- een handvol hazelnoten (ca. 30 g)
- 1 el pompoenpitten
- 2 tl olijfolie
- 1/4 tl rozemarijn
Instructies
- Snipper de uien fijn. Verwarm 1 el olijfolie een een grote pan (met deksel), voeg de ui en meteen een flinke snuif fijn keukenzout toe. Roer om en laat de ui garen.
- Schil de raapjes en snijd ze in kleine blokjes. Doe de rapen bij de ui en pers er de knoflook bij. Roer om en laat verder stoven.
- Doe het bouillonblokje in het hete water en laat het oplossen. Zet opzij.
- Snijd de appel in dobbelsteentjes. Voeg de appel, de rijst, 1/2 tl rozemarijn, 1/2 tl komijn en de laurierblaadjes bij de ui en raapjes. Rasp er ook veel nootmuskaat bij en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper. Laat zo'n 2 minuutjes bakken.
- Voeg de diepgevroren butternutblokjes toe en schenk er vervolgens zo'n 300 ml van de bouillon bij. Breng aan de kook, zet het deksel op de pan en laat 12 minuten sudderen (of langer, kijk naar de kooktijd van de rijst). Roer tussendoor af en toe om en voeg wat extra bouillon toe als het mengsel te droog zou worden.
- Scheur het bladgedeelte van de stengels boerenkool. Spoel grondig, zwier droog en snijd in reepjes. Hak de salie fijn. Zet beide opzij.
- Maak de gebakken noten: doe de hazelnoten in een pan en verhit tot ze kleur beginnen krijgen. Stort de noten op een schone vaatdoek, vouw de vaatdoek dicht en wrijf stevig over de noten, zodat de schilletjes loskomen. Hak de hazelnoten grof.Verwarm 2 tl olijfolie in een pannetje. Voeg de pompoenpitten toe en laat ze 1 à 2 minuten bakken op een laag vuur. (De pitten poffen en kunnen dus uit de pan springen. Zet een groot deksel (dat ruimte laat voor lucht) op de pan, als de pitjes alle kanten zouden opgaan :)) Voeg de hazelnoten, 1/4 tl rozemarijn en een flinke snuif fijn keukenzout toe. Roer om, draai het vuur uit, maar laat de pan op het vuur staan.
- Roer de room en boerenkool door de pompoenrisotto en laat nog enkele minuten pruttelen. Zet het vuur uit en schep tot slot de salie en de helft van de blauwe kaas door de risotto.
- Schep de risotto op, verkruimel er de rest van de blauw overheen en werk af met de gebakken noten.
Pompoenrisotto: tips & tricks
Product- en bereidingstips
- Ik gebruikte de diepgevroren Delhaize butternutblokjes, in een zak van 600 g.
- Ik gebruikte voor dit recept een volkorenrijst om zo het vezelgehalte van dit recept wat op te krikken. Uiteraard kan je ook voor een risottorijst kiezen. Hou in elk geval rekening met de kooktijd. Die beïnvloedt uiteraard de bereidingstijd van je recept. (De rijst die ik gebruik moet 12 minuten garen.)
- De mooie borden zijn handgemaakt door Suzanne Schuddinck van PΩT.
Aanpassingen
- Vegan
Vervang de blauwe kaas door een plantaardig alternatief. Als je geen vegan blauwe kaas op de kop kan tikken (die zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar) kan je in de plaats een alternatief voor feta of parmezaanse kaas gebruiken. - Lactosevrij
Dit recept is lactosevrij. De meeste blauwe kazen bevatten namelijk minder dan 0,5 g suiker per 100 g (kijk op de verpakking) en zijn daarmee perfect te verdragen door de meeste mensen met een lactoseintolerantie. - Glutenvrij
Gebruik Alpro Cooking op basis van soja of een ander plantaardig alternatief voor room in plaats van de Alpro Cooking Oat voor een glutenvrij versie.
Vooraf bereiden en bewaren
- Je kan deze Pompoenrisotto perfect vooraf bereiden, maar voeg de blauwe kaas en de verse salie nog niet toe. Warm de risotto op op het vuur en schenk er met mondjesmaat water bij om hem terug smeuïg te maken. Voeg de blauwe kaas en salie pas toe als de risotto door en door warm is. Werk à la minute af met de notentopping.
- Je kan deze Pompoenrisotto invriezen. Volg voor het beste resultaat dezelfde instructies als hierboven.
Heb je nog vragen bij dit recept of heb je genoten van dit gerecht?
Laat dan gerust hieronder een reactie na!
En beoordelen met veel sterren mag natuurlijk ook altijd 😉
– Deze blogpost kwam tot stand in samenwerking met Alpro –
Niets uit dit artikel mag verveelvoudigd of gekopieerd worden in enige vorm, enerzijds elektronisch of digitaal, anderzijds via fotokopijen of opnamen, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur, Karolien Olaerts.
36 reacties
Wat was dit weer heeeerlijk!! De combinatie van smaken met salie, gepofte pompoenpitjes en hazelnoten. Hmmmmmm. Om uw vingers van af te likken. (Heb wel feta gebruikt want lust geen blauwe kaas.
Dank je Karolien voor dit heerlijk comfort gerecht !!
Ps: pompoen volgende keer wat later toevoegen. Was te gaar naar mijn smaak 😊
Fijn dat het gesmaakt heeft! 🙂
Oh, ik ging bewust voor de heel smeuïge pompoen, om zo dicht mogelijk bij de klassieke risotto te blijven, maar doe inderdaad vooral je eigen ding!! 🙂
Heel ” smaakvol”. Lekkere combinatie van groenten, kruiden en de appel. Ik ben geen fan van blauwe kaas maar heb het er toch in gedaan, prima match. Het heeft ons erg gesmaakt! Dankjewel voor het recept!
Oh wauw, dank je wel voor het vertrouwen 🙂 Fijn dat het jullie gesmaakt heeft!
Dit heerlijk gerechtje reeds voor mezelf gemaakt, maar volgende week trakteer ik mijn collega’s met dit gerechtje. Hopelijk valt deze bij hen ook in de smaak…
Geniet ervan!
Weeral een favorietje erbij, de lijst wordt lang 😉 Erg lekker, en zoveel gemakkelijker dan een ‘echte’ risotto! Erg verrast ook door de appel erbij, hier zou ik zelf nooit aan gedacht hebben!
Trouwens ook een compliment voor de tips&tricks die je altijd geeft, dit is wat ik zo vaak bij recepten van anderen mis, en het is echt zo’n meerwaarde! Dankuuuuuu!
Oh wat fijn dat je dat even zegt 🙂 Graag gedaan!!
Hoi Karolien, stel dat ik toch verse pompoen wil gebruiken, hoe raad je dan aan deze te gebruiken/bereiden?
In blokjes snijden en gewoon op dezelfde manier 🙂 Je kan hem eventueel later toevoegen, als je echt nog veel textuur wil en geen smeuïge risotto.