Search

Prinsessenboontjes met balsamico-uitjes en blauwe kaas

De prinsessenboontjes staan momenteel nog steeds heel voordelig geprijsd, dus daar moeten we dan ook maar fijn van profiteren!
Dat prinsessenboontjes met gebakken ajuintjes een perfecte match zijn, is niets nieuws. Zo klassiek, zo eenvoudig en zooooo lekker…
Daar nog eens azijn bij doen, dat is eigenlijk ook niets nieuws. Voor mij althans. Mijn mama maakte vroeger iets dat ze “Waalse hutsepot” noemde: prinsessenboontjes, ajuin, aardappelen en spek, geblust met witte azijn. Heerlijk vond ik dat!
Maar vermits er zonder aardappelen en spek niet zoveel meer overblijft van die hutsepot, moesten er enkele andere smaakmakers to the rescue komen… En balsamicoazijn en blauwe kaas komen hierbij perfect tot hun recht!

prinsessenboontjes met balsamico-uitjes en blauwe kaas
Ingrediënten voor één gewone eter:

300 g prinsessenboontjes, uiteinden verwijderd
2 kleine rode uien, in halve ringen
een handvol pecannoten, grof gehakt
60 g blauwe kaas
1 kl olijfolie
1 kl balsamicoazijn
1 kl honing
peper en zout

Bereiding:

  1. Kook de prinsessenboontjes in 6 minuten beetgaar, giet af en zet opzij.
  2. Verhit de olijfolie en bak de rode ui gedurende 5 minuten, onder regelmatig roeren. Voeg vervolgens de balsamicoazijn en honing toe en laat nog enkele minuten sudderen. Meng er tenslotte de boontjes onder en kruid met peper en zout.
  3. Schep de boontjes op een bord en verkruimel er de kaas over. Strooi er de pecannoten bovenop en serveer!

Weetje:

Let steeds op de herkomst van je boontjes! Je hebt er die uit Kenia of Egypte afkomstig zijn en gewone Hollandse of Belgische boontjes. Uiteraard is het onnoemelijk veel milieuvriendelijker als je voor de inheemse variant kiest. Het is belachelijk dat een groente die het hier zo goed doet, helemaal uit Kenia verscheept zou moeten worden. Onze prinsessenboontjes zijn in seizoen van juni t.e.m. oktober. Vind je buiten deze maanden toch nog Belgische boontjes, dan zijn ze gekweekt in verwarmde serres, wat natuurlijk ook weinig goed doet aan die gigantische ecologische voetafdruk, van ons kleine Belgenlandje…

Tip:

Prinsessenboontjes kan je op heel verschillende en verrassende manieren klaarmaken!
In de volgende recepten kan je misschien ook nog wat inspiratie opdoen, om ten volle van deze seizoensgroente te genieten!

pittige provençaalse prinsesjes met mooie meid
pittige Provençaalse prinsesjes met mooie meid
rucola en boontjes met parmezaan
rucola en boontjes met Parmezaan
zoetzure salade met kindeybonen
zoetzure salade met kidneybonen (640x629)

Geef een reactie

Search
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!