Zoek

Regenboogbietjes met gegrilde geitenkaas

Ja ja, het is weer de tijd van lichtjes, ovenschotels, warme chocomelk, kaarsen, dikke sjaals en lief zijn voor elkaar. Dat het allemaal commerce is, hoor je wel eens. Dat zal misschien ook wel, maar toch hou ik enorm van de eindejaarsperiode en de feesten die deze met zich meebrengt (inclusief Sinterklaas, voor alle duidelijkheid). De winter, de kou en het donker zouden anders veel te lang duren voor mij. De tocht van de late herfst naar de prille lente vind ik best pittig om vrolijk en vol energie uit te zitten. Heel de sfeer rond kerst en nieuwjaar maakt december en januari toch echt iets om naar uit te kijken. De overvloed aan lichtjes, het lekkere eten, de gezelligheid van familie en vrienden dicht bij elkaar te brengen … Ik vind dat écht leuk. Het creëert warmte en samenzijn, op een moment dat we onszelf anders vermoedelijk liever in onze eigen huisjes zouden willen opsluiten. Welja, ik in elk geval 🙂

Onlangs was ik uitgenodigd voor de Delhaize food show, een gezellige expo waar allerlei lekkers voor de feestdagen werd voorgesteld: pracht en praal en ontelbaar veel luxueuze verwenproducten om iedereen mee te plezieren rond kerst en nieuw. Om de ogen uit te kijken! De meerderheid van het aanbod bestond weliswaar uit dranken, vlees en vis 😉 En ook al heb ik heerlijke oesters geproefd, boterzachte gerookte zalm gegeten en genoten van ultraverse Belgische garnaaltjes, toch ga ik daar voor de feesten niet mee aan de slag, hier in Karola’s Kitchen. Ik geef jullie ook deze keer liever wat feestelijke veggie-inspiratie mee.

En ik vond wel degelijk producten bij Delhaize om de feesten wat extra plantaardige kleur te geven. Zoals tot de verbeelding sprekende kruiden als oesterblad en dropkruid. Mooie, smaakvolle en bijzondere afwerkers die sowieso gespreksstof opleveren tijdens de kerstdis! Of exotische vruchten als mangistan en kiwano. Deze laatste klinkt exotischer dan hij is, want geteeld in Frankrijk en neef van de komkommer, blijft hij – ondanks zijn looks – behoorlijk dicht bij huis. En dan kwam ik ook nog deze gekleurde bieten tegen. Zo gewoon. Zo mooi. Zo daar-wil-ik-echt-iets-mee-doen.
Het is namelijk mijn bedoeling om jullie dit jaar partyproof gerechtjes te presenteren die je óók op tafel kan zetten als de kerstversiering al lang terug opgeborgen is. Deze regenboogbietjes met geitenkaas voldoen hier helemaal aan. Het bakje gekleurde bieten dat ik bij Delhaize kocht bevatte twee rode bieten, twee chioggia bieten (wit en rood gestreept) en twee gele bieten. Niet alleen de kleur verschilt, ze hebben allen ook een andere smaak. Ik vind het daarom echt een meerwaarde om je niet te beperken tot enkel de alomtegenwoordige rode biet voor dit gerecht.

Ik combineerde de bieten hier vrij klassiek met peer, balsamicoazijn, geitenkaas en tijm. De aparte ovenschaaltjes die ik gebruikte zijn geen must. Je kan de hoopjes bietenschijf met geitenkaas ook grillen in een grote ovenschotel en vervolgens netjes (en voorzichtig) op borden scheppen. Dit voorgerecht is in al zijn eenvoud heerlijk en vullend, maar als je naar nog wat extra’s zoekt, werk het dan af met wat grof gehakte walnoten en een knapperige, frisse salade, waarin bietenblad uiteraard niet mag ontbreken 😉

Karola's Kitchen - Regenboogbietjes met gegrilde geitenkaas

Ingrediënten voor 4 personen (voorgerechtporties):

4 verschillende bieten (zo’n 750 g)
1 el olijfolie
1 kleine peer (ik gebruikte de Early Desire, een nieuwe soort die je exclusief bij Delhaize vindt)
10 takjes verse tijm
4 tl balsamicoazijn
een rolletje geitenkaas (type Chavroux)
versgemalen zwarte peper en grof zeezout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Schrob de bieten schoon (zie tips), verwijder de steelaanzet en wortel en snijd ze in heel dunne plakjes.
Pluk de blaadjes van de tijm los.
Schep de bietenschijfjes om met de olijfolie, versgemalen zwarte peper en grof zeezout en de helft van de tijmblaadjes. Verspreid ze over een bakplaat of ovenschotel (het geeft niet als ze wat op elkaar liggen) en plaats in de oven (35 minuten in totaal).

Snijd de peer in schijfjes. Begin bij de top, zodat je mooie, ronde schijven hebt. (Een maal je bij het klokhuis komt, kan je dit verwijderen met een appelboor.)
Schep de bieten na 20 minuten baktijd om, leg de schijfjes peer erbovenop en plaats nog eens 15 minuten in de oven.

Zet de oven op grilstand.
Snijd de geitenkaas in dunne plakjes. Verdeel de schijfjes biet over 4 ovenschaaltjes, druppels over elke portie 1 theelepel balsamicoazijn, leg er enkele plakjes geitenkaas bovenop en bestrooi met de overgebleven blaadjes tijm. Plaats 7 minuten onder de gril of tot de kaas gesmolten is en net bruin begint te kleuren.

Tips:

Ik schil bieten nooit. De schil heeft zoveel smaak! Zeker als je de bieten roostert. Door ze schoon te schrobben met een metalen schuursponsje heb je bovendien veel minder verlies en je behoudt de vele vitaminen en mineralen die in en net onder de schil zitten. Vul de gootsteen voor de helft met water en schrob alle wortelen rondom rond. Spoel ze vervolgens nog eens grondig en dep ze droog. Spoel je sponsje nadien goed uit, laat het drogen en bewaar het voor een volgende keer.

Geef een reactie

Zoek
Dropbar Content
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief

En ontvang allerlei leuke extra’s, zoals seizoens kalenders, weekmenu’s en nog veel meer!